Maminka.czRodina

Dítě na usmířenou aneb potomek jako lepidlo vztahu

Martina Machová 25.  11.  2013
Dítě na usmířenou aneb potomek jako lepidlo vztahu
Může nový přírůstek do rodiny pomoci překonat manželskou krizi, stmelit rozpadající se vztah nebo oživit manželství, ze kterého se vytratil život?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ačkoliv většinou tak nějak tušíme, že završit partnerskou krizi plánovaným těhotenstvím a dalším přírůstkem do rodiny je poněkud kontroversní nápad, přesto mnohé z nás cosi k takovému kroku v době partnerských problémů, nebo těsně po jejich vyřešení ponouká. A to dokonce i v takovém případě, že jsme tento počin v době, kdy nám samotným vše klapalo, naprosto odsuzovaly.

Funguje to?

Naprostá většina psychologů (ne-li všichni) vám řekne, že pořizovat si miminko jako bránu z partnerské krize či lepidlo rozpadajícího se vztahu je naprosto bláhové. Naopak se ve většině případů stává, že zvýšené nároky na chod rodiny a na zapojení jejích členů do péče o ní, vztah ještě více rozvrátí. Možná není od věci si připomenout, že nový život s sebou kromě nádherného voňavého miminka přináší těhotenské nevolnosti, únavu, změny postavy i libida, často i nevítané změny v rozpočtu, období bez sexu, někdy zdravotní komplikace, nevyspání, stres atd. Ne že by tyto věci byly nepřekonatelné – vždyť naprosto přirozeně patří k životu, ale v době eskalujících partnerských problémů mohou tyto „drobnosti“ přispět spíše k postupnému rozpadu vztahu, než k jeho utužení. Tedy alespoň tak to bývá patrné v praxi.

Vždyť existují i výjimky!

Výjimky samozřejmě existují vždy, ve všech situacích, obdobích i vztazích. Ano, může se stát, že miminko rodinu opět stmelí a obrovská dávka euforie, radosti i zodpovědnosti oba partnery „probere“, pomůže ji přehodnotit dosavadní postoje a srovná hodnotový žebříček. No, narovinu, nezní vám to lehce utopisticky? Krize ve vztazích bývají komplikované, a pokud by existovalo jednoduché řešení, už bychom o něm všichni věděli a mnozí by na něm vydělávali.

Proč tedy stále opakujeme stejnou chybu?

Zvláště nás ženy podezírám z toho, že potřebujeme jakési „razítko“ a naprosto unikátní nepřehlédnutelné ujištění, že i po to všem stále patříme jeden k druhému. Zkrátka potvrzení, že jsme to zvládli, že to myslíme společně vážně, a možná – snad se nikoho nedotknu – je v tom i kus bláhového majetnictví. Zkrátka ho pro jistotu k sobě přilepit o něco pevněji, ještě těsněji se s ním svázat!

Bohužel dítě není ani lepidlo, ani razítko. Miminko je nejen dar a závazek na velkou část života (ne-li na život celý), ale především lidská bytost. Kalkulovat s ním a manipulovat, jako s nějakým nástrojem či věcí je vůči němu velmi sobecké.

Témata: Rodina, Hodnotový žebříček, Jak, Lepidlo, Potomek, Vztah, Lidská bytost, Partnerský problém, Děti, Jednoduché řešení