Maminka.czKojení

Dítě neustále přisáté u prsu ke zdárnému kojení nevede, říká odbornice. Jak najít tu NEJ laktační poradkyni?

Hana Langrová 11.  1.  2024
Kojení je fenomén posledních let a zároveň velmi ožehavé téma. Výzkumy jasně dokazují, že na zdraví dítěte má pozitivní vliv. Jenže, co když mají maminky s laktací problémy? Nebo po porodu nenastoupí vůbec? Poradíme vám, jak vybrat laktační poradkyni. I jaké jsou varovné signály, že vámi vybraná odbornice možná nebude ta pravá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je kojit výlučně do ukončeného 6. měsíce. Horní hranice kojení pak záleží na matce a dítěti. Práce laktačních poradkyň je proto velmi přínosná a nejedné mamince zachránila kojení. Bohužel jako s každým boomem i zde se přidružuje odvrácená strana – není laktační poradkyně jako laktační poradkyně a některé maminky se cítí pod takovým tlakem, že kojení vzdají kvůli stresu. Právě stres totiž hraje u laktace velkou roli.

Video: Maminka podcast: Kojení a dokrmování v porodnici

„Setkala jsem se s maminkami, které byly vystresované z kojení a následně pak raději přešly samy na krmení umělým mlékem, anebo v důsledku stresu již neměly tolik mléka, aby dítě dostatečně nakrmily, takže kombinovaly kojení s umělým mlékem,“ potvrzuje psycholožka Veronika Pavlisková z internetové poradny Mojra.cz. Trend laktačních poradkyň však velmi vítá:

„Je dobré, že se ženy mají s kým poradit. Tak jako ve všech oborech, se i zde ovšem můžeme setkat s odborníkem, který nám nevyhovuje nebo nám jeho rada nepřinese užitek, či může dokonce celou situaci ještě zhoršit.“ Což může být o to nepříjemnější, že v tomto období je žena velmi zranitelná. „Když musí novopečená maminka volit, jestli dá na radu lékaře nebo laktační poradkyně, je to nešťastné. A pokud se z toho stává ještě byznys, je to až nepochopitelné,“ krčí rameny psycholožka.

Potíže s kojením: Když se den po porodu stále nedaří, už zasahujeme a pomáháme, říká primářka novorozeneckého oddělení

Vzdělání a kompetence

„Můj vztah k laktačním poradkyním je ambivalentní. Některé jsou skvělé, rekrutovaly se ze zkušených novorozeneckých sester nebo porodních asistentek s letitou praxí a mají přesah jak odborný, tak lidský. Pak jsou tu ale nezkušené, patologicky sebevědomé dámy, často i nematky, které si udělají kurz a jedou na módní vlně a vysoké poptávce na trhu,“ posteskla si dětská lékařka Silvia Bajová z pražské Nemocnice Na Homolce.

Současná situace podle ní vychází z ne tak vzdálené historie, kdy se moc nekojilo, ženy musely brzy do práce a Sunar a Feminar byly prostě in. „Doba se změnila, podle WHO je výhradní kojení do šesti měsíců to nejlepší, co může dítě mít. Ale přístupy v porodnicích se mění velice pozvolna. Je to i tím, že na odděleních pořád působí sestry vyškolené postaru, některé navíc se syndromem vyhoření,“ dodává Silvia Bajová

V pokračování pro předplatitele také najdete

Kdo se může stát certifikovaným laktačním poradcem? 

Kojení - všechno, nebo nic? 

Jak postupovat při výběru laktační poradkyně?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Kojení, Novorozenec, Mateřství, Kojenec, Miminko, Laktační poradenství, Premium, prsa, internet, WHO, daně, Poradce, Indikace, Google, Mléko, Laktační liga, Maminka, Poradkyně, Spasitel, Česká republika, Silvio Bajová, Odbornice, Zdraví na Heureka.cz