Maminka.czPorod

Dítě po pětatřicítce? 5 největších strašáků pozdního mateřství

Lenka Brožová 28.  12.  2022
Když otěhotníte za magickou hranicí 35 let, začnou se kolem vás zjevovat strašidla: gynekologové, statistiky, internetové diskuse, ale taky novinové články. Tak tady je jeden, který vás naopak hodí do pohody.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nekouřím, nepiju, já ani spoluautor dítěte o žádných kostlivcích zamotaných v naší genetické šroubovici nevíme. A prvotrimestrální odběr krve byl O.K. Tak jsem si dovolila zapochybovat o nutnosti odběru plodové vody. Gynekoložka si povzdechla a vystřílela na mě svůj zásobník s riziky vrozených vývojových vad u starých matek. Ano, „starých“, řekla. Do limitu 34 let jsem se přitom nevešla o pouhé čtyři měsíce. Nakonec mě označila za hazardérku.

S čerstvě nabytým titulem staré a hazardující matky jsem doma usedla k počítači. Že si utřídím příval negativních informací a vylížu si rány. Chyba lávky. Totiž chyba internetových diskusí. Před očima mi začaly tančit chromozomy – diagnóza s názvem akutní googlóza, asi to znáte. Těžko se na gynekoložku zlobit, tehdy postupovala lege artis. Dnes už se amniocentéza pouze kvůli věku neprovádí. Nebo tedy neměla by se rutinně provádět. Jenže těhotenství má být radostná událost v jakémkoli věku. A co si budeme namlouvat, kolem čtyřicítky bývá ta zpráva ještě o něco radostnější. 

VIDEO: Co nevíte o porodech a těhotenství


Pojďme si teď identifikovat ty nejčastější bubáky. Trochu je demaskujeme a třeba i poradíme, jak se těhotensky vyzenovat. Statistikám navzdory! 

STRAŠÁK Č. 1: Vyšší riziko vrozených vývojových vad 

Lékaři nám doporučují plodit kolem pětadvaceti, protože to jsou vaječníky a celý organismus v nejlepší kondici. Schválně, co vy jste dělala v tomhle věku? Já se zpožděním dokončila školu a snažila se zorientovat se v nové práci. Potenciální otec v nedohlednu a upřímně jsem na dítě neměla myšlenky, kapacitu, peníze ani metry čtvereční. A tak jsem svá vajíčka nechala dalších deset let stárnout. Čímž jsem se ovšem posunula do kolonky zvýšeného rizika Downova, Edwardsova, Patauova a Turnerova syndromu, rozštěpů, různých vrozených vad a chorob, jejichž názvy jsem po přečtení raději zapomněla. Protože je to fakt hrůza je takhle kolem druhého měsíce těhotenství louskat. Navíc hned vedle informací o samovolném potratu a předčasném porodu.

Návod na klid: Kolem dvaceti let je statisticky devět z deseti vajíček kvalitních, tedy schopných oplození. Ve čtyřiceti se poměr obrací – devět je nekvalitních, jedno kvalitní. No a přesně tomu jednomu z deseti se podařilo pohltit spermii. 
Ve vašem břiše se odehrálo velké vítězství. Hurá! Váš úkol je tomuhle šampionovi věřit a fandit mu. Navíc české zdravotnictví je považováno za jedno z nejpečlivějších na světě. Takže jestli vás uklidňuje mít věci černé na bílém, čeká vás dostatek vyšetření, která vaše obavy rozptýlí. Pokud naopak patříte k té skupině žen, které přepečlivost našeho zdravotnictví spíš znejisťuje, vždycky máte právo jakoukoli proceduru odmítnout. 

Vývojové vady dělohy: Možná kvůli některé z nich nemůžete otěhotnět. A nemusíte o ní vědět

STRAŠÁK Č. 2: Choroby útočí 

Křečové žíly, obezita, cukrovka, poruchy ledvin, vysoký krevní tlak a s ním spojená preeklampsie, nemoci štítné žlázy, pohybového ústrojí… Uf. 

Návod na klid: Dobře, stáří svých vajíček ovlivnit nemůžeme. Ale zdravotní stav ano! A v tomto bodě nahrávají statistiky nám, matkám dříve narozeným. Vzhled ani zdraví už v tomto věku nejsou zadarmo. Proto o sebe více pečujeme, zdravěji se stravujeme, pravidelně se hýbeme a ano – konečně jsme se naučily i odpočívat. Můžeme totiž do sebe investovat čas a peníze, což byly po dvacítce z různých důvodů nedostatkové komodity. Nejspíš v posledních letech zodpovědně absolvujete preventivní prohlídky, a případné potíže budou tedy pod kontrolou. No a jestli žádné nemáte, tak si o nich proboha z nějakého zvráceného zájmu nečtěte! Užívejte si, jak vaše, byť o něco starší, tělo prochází procesem tvorby nového tvorečka. 

STRAŠÁK Č. 3: Stará na takový fyzický výkon 

A tím se myslí těhotenství, porod samotný a i následná regenerace, jejíž délka je přímo úměrná věku matky. Navíc ji často komplikuje císařský řez, jehož pravděpodobnost (ať už akutního nebo plánovaného) s věkem rodičky narůstá. 

Návod na klid: Ano, těhotenství je pro tělo (i hlavu) docela devastující záležitost a věk tomu fakt nepřidává. Nicméně zároveň lékaři potvrzují, že starší matky se s těhotenskými obtížemi vyrovnávají snadněji. Nevolnosti, nateklé nohy, únava, přibírání na váze, strie… Bereme to tak nějak s větším nadhledem. Logicky – když se pro těhotenství rozhodneme ve vyšším věku, stojí už dítě na nejvyšších příčkách našeho hodnotového žebříčku. Jsme ochotny toho dost obětovat. S životními zkušenostmi moc dobře víme, že nic není zadarmo.

A tak zatímco dvacetileté holky kontrakce rozdýchávají, vy holt budete mít co dělat, abyste porod kvůli větší zátěži plic udýchala. A císař? Nesundávejte kalhoty (doslova), brod–porod je ještě daleko. Pokud jste zdravá, nemáte úzkou pánev a miminko je hlavičkou dolů, máte vysokou šanci rodit přirozeně, věk nevěk. 

Tělo po porodu je jiné! Změny, které vás mohou zaskočit nebo vyděsit

STRAŠÁK Č. 4: Jsou tam dvě, maminko 

…A více. A nemusí za tím stát asistovaná reprodukce, jak by se nabízelo. Vícečetné těhotenství ve vyšším věku má často na svědomí zvýšená hladina folikuly stimulujícího hormonu (FHS), která může vést ke dvěma ovulacím během jednoho cyklu. Dvě (a více) novorozeňat je zabíračka. Jak pro prvorodičky, které si moc neumějí představit, do čeho jdou, tak pro vícerodičky, které si to právě umějí představit velice plasticky… Vícečetné těhotenství s sebou nese riziko předčasného porodu, nižší porodní váhy a císařského řezu. 

Návod na klid: Právě jste vyslechla větu „jsou tam dvě, maminko“? Počítejte. Tím nemyslíme tlukoucí srdíčka na ultrazvuku, ale minimálně do stovky. Ať se uklidníte a nezapomenete dýchat, než vyjdete na ulici. Matky dvojčat, s nimiž jsem mluvila, se prý dokázaly rozplakat až venku. Zato pak brečely celou cestu domů. Jenže příroda je milosrdná – všechny dnes svorně tvrdí, že mají těch prvních pár měsíců po porodu zahaleno v mlze a vlastně si pamatují spíš to hezké. Mám vám vzkázat, že dvojnásobná práce se vám vrátí dvojnásobnou radostí. A ve výsledku prý i volným časem, protože vaši parťáci se zvládnou navzájem zabavit dřív než jedináčci. 

První rok mám v mlze, říká máma, která dvakrát porodila dvojčata

STRAŠÁK Č. 5: Roky nahoru, energie dolů 

Co si budeme namlouvat, dlouhodobý spánkový deficit byste lépe zvládla, kdyby vám bylo o polovinu méně. Jenže dítě se prostě na váš rodný list neptá, očekává všechnu energii, jako mají dvacetileté matky. Připravte se, že na hřišti a později na třídních schůzkách můžete být lehce zaměněna za babičku. A až se váš potomek dostane do puberty, vy budete bojovat s příznaky přechodu. To bude teprve hormonální double jízda! 

Návod na klid: Včas se ujistěte, s čí pomocí můžete počítat. S otcem dítěte – to je snad bez debat. Starší děti určitě zvládnou větší zodpovědnost. Hlavně je potřeba, aby všichni akceptovali, že miminko je záležitostí celé rodiny, ne jen vás. Fajn je, že prarodiče už asi budou v důchodu, takže hlídat by mohli. Otázka zní, zda to ve svém věku ještě dají… Že na dětských hřištích ostatní matky probírají jiná témata, než se týkají vás, vezměte jako fakt.

Třeba herečka Veronika Žilková, které se dcera Kordula narodila ve dvaačtyřiceti letech, prý na pískovištích prostě tak trochu pospávala. A že si při večerním čtení pohádky musíte nasadit brýle kvůli stařecké vetchozrakosti? Pardon, totiž presbyopii? Ono vás zase mateřství jinde omladí. Život je přece o postojích. To dáte! STRACH Z RIZIK JE TAKY RIZIKO. 

KLADE TĚHOTENSTVÍ MATEK 35+ SPECIFICKÉ POŽADAVKY NA VÝŽIVU?

Odpovídá Mgr. Petra Nováková z pražské Lékárny Těšnov

„Obecně doporučuji stejné produkty jako u těch mladších. Zdůraznila bych kyselinu listovou. Protože i když rozštěpové vady mají více příčin, jako prevence se doporučuje užívání kyseliny listové ještě před početím a pak v prvních třech měsících těhotenství. Dále vitamin B6 a B12, zinek a železo. Zejména v posledním trimestru, kdy se začíná zrychlovat vývoj mozku, nezapomeňte na kyseliny omega-3 a omega-6. Dále na vápník a s ním spojený vitamin D, které jsou důležité nejen pro tvorbu kostí dítěte, ale i právě pro kosti starších matek. Porod ve vyšším věku totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy. U matek 35+ je také vyšší riziko vysokého tlaku a diabetu. Tam je prevencí hlavně dodržovat zdravý životní styl, nekouřit a nepít alkohol. Ale je fakt, že starší těhotné zákaznice mají hodně načteno a jdou obvykle pro konkrétní věc.“

Témata: Těhotenství, Porod, Mateřství, Praktické rady, Matka, První trimestr, Vývojové vady, obezita, Přibírání, FAJN, Stará matka, Michel Odent, Potenciál, Artis, Turné, Důchod, Lilie Khousnoutdinová, Pětatřicítka, Přívěs, Posun, Strašák, Mater, Internetová diskuse, OSTE, Veronika Žilková