Maminka.czDěti a mateřství

Dítě uvězněné v autě. Pravidla, která vám pomohou nezapomenout

Martina Machová 26.  8.  2013
„Babičku odvezli do nemocnice kvůli srdeční slabosti, děda na mě hystericky křičí do telefonu, jsem nevyspalá, do toho reklamuji dárek pro manžela k narozeninám, platím nákup – a z peněženky na mě mrknou dvě rozesmáté oči… Proboha, zapomněla jsem dítě v autě!“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se vám to nikdy nestalo, patříte mezi šťastné jedince, kteří nikdy nezažili tu hrůzu, že jejich opuštěné dítě z auta někdo unesl, popřípadě se ocitlo na pokraji kolapsu z horka, nebo se mu naopak na pokožce objevují první omrzliny, v lepším případě se po vašem odchodu pouze probudilo a hystericky pláče až modrá. V takové chvíli jde naprosto vše stranou a začíná běh „o život“. Kdo vám vstoupí do cesty, toho smete tsunami v sukních…

Častěji zapomínají tatínkové a unavené maminky více dětí

Statistiky zapomínání u nás sice neexistují, avšak na mnoha diskusních fórech orientovaných na rodiče malých dětí lze vysledovat, že častěji zapomenou dítko ve voze tatínkové. Obzvláště ti, kteří dítko v autě pravidelně nevozí a v inkriminovaný den ho pouze výjimečně odvážejí, např. do jesliček či k babičce, kde jej mají vyložit cestou do práce.

Další skupinou osob, které se tato nešťastná událost stává častěji, jsou povinnostmi a starostmi zahlcené maminky, často mnohonásobné, které prostě v danou chvíli „logisticky“ selžou – jedno dítě vyložit u školky, další dvě u školy, pak rychle do lékárny, na nákup, domů vařit… a poslední potomek spokojeně chrupe v autě v garáži (v tom lepším případě). Bohužel jsou i případy, jenž vzhledem k délce opomenutí, či klimatickým podmínkám končí tragicky. Proto pro vás máme 4 praktické tipy, jak se takovým potencionálně tragickým opomenutím vyhnout.

4 tipy, jak nezapomenout (neuvěznit) dítě v autě

1. Vedle autosedačky s děťátkem si vždy odkládejte kabelku či peněženku, kterou při odchodu z auta vždy berete s sebou.

2. Na sedadle u spolujezdce odložte dětskou lahvičku s pitím, nápadnou dětskou hračku či kus jeho oblečení – zkrátka něco, co vám připomene malého klimbajícího pasažéra.

3. Autosedačka s dítětem je nejméně vidět, je-li umístěna přímo za řidičem. Ostatně nejbezpečnější místo je pro ni dle odborníků vzadu veprostřed (je-li tam vhodný pás), popřípadě vzadu vpravo.

4. Dítěti nikdy nedávejte na hraní klíče od auta, stačí jen okamžik, kdy vyběhnete např. zavřít garáž a dítko je v pasti! U větších (všehoschopných) dítek nenechávejte během okamžiků, kdy se z auta „na moment“ vzdálíte klíčky v zapalování!

Možná si ale říkáte: „Tohle by se mně NIKDY nemohlo stát!“. No, možná ne, ale jedno moudré anglosaské přísloví tvrdí: „Nikdy neříkej nikdy!“. Možná je tedy lepší onomu „nikdy“ předcházet.

Témata: Děti, pravidla, Poslední potomek, Váš odchod, Nejbezpečnější místo, Nešťastná událost, Pokraj kolapsu, Tsunami, Zapomínání, PRÁV