Maminka.czBatole

Divadlo pro miminka nabízí plyšovou podívanou na polštářích

Markéta Novák Matějková 4.  11.  2016
Už nemusíte čekat, až vaše batole povyroste, abyste ho mohli vzít do divadla. Brněnské divadlo Radost totiž přichází s unikátní novinkou - inscenací určenou dětem od jednoho do tří let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Inscenační tým v čele s režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou a výtvarnicí Katarínou Kováčikovou vytvořil plyšově barevný svět ideální pro batolata, která jsou v divadle poprvé. A ta si svou šanci prožít divadlo dělané přímo pro jejich věkovou hranici užívají naplno.

Třicet minut na polštářích

Jestli máte obavy, jak zvládne miminko divadlo, tak vás můžeme ujistit, že můžete být v klidu. Hraje se totiž třicet minut na Malé scéně a malí diváci mají možnost se s dospělým doprovodem uvelebit v polštářích. Podle organizátorů jsou herci připraveni na vše, co by se jinde možná zakazovalo: pobíhání, žvatlání, tančení, jedení i pospinkávání. Hraje se v pomalejším tempu, dětičky mohou příběh sledovat z klína dospělých a nebo ze vzdálenosti pár centimetrů.

Mašinka Tomáš přijede v prosinci na česká pódia

Režisérka inscenace k tomu říká: „Zatím jsme ve zkušebním režimu odehráli čtyři generální zkoušky a tři představení. To nedobré, co se o pro divadlo prý ještě ne dost velkých divácích říká, se nám potvrdilo jen ve dvou případech. A to naši inscenaci vidělo více než sto pokusných diváků. Máme nadšené reakce a děti půlhodinku divadla vydrží bez problémů, kromě toho my po skončení příběhu nabízíme navíc hernu, při které si mimiňáci mohou šáhnout na většinu věcí, co v inscenaci hrají.“        

Miminí divadlo: Kao a Maki si klade za cíl dát nejmenším divákům podněty nejen ke společenskému vývoji, ale také možnost spolupodílet se na rozvoji hry přímo během inscenace, zapojit fantazii a užít si se stejně starými dětmi přirozenou hravost.

Jednoduchý děj je komponovaný jako zážitková podívaná, a to s užitím světelných, loutkových i hudebních prostředků. Nechybí samozřejmě ani živá muzika, kterou složil Mario Buzzi. Autorem výtvarné koncepce je Daniela Mikulášková. V hlavních rolí se představí Barbora Dobišarová, Kateřina Höferová, Michaela Baladová a Jiří Daniel. 

„V Paříži mají rodiče možnost si pro sebe a své ratolesti na podobná představení zakoupit předplatné, je o něj velký zájem, v Brně máme zatím první podobnou inscenaci, ale i to je skvělý posun,“ uzavírá Janka Ryšánek Schmiedtová.

Pokud vás inscenace zaujala, podívejte se na stránky divadla, kde najdete i termíny představení www.divadlo-radost.cz.

Dojem nebo zábava? Spokojené dítě je lepší

 

Témata: Děti, Batole, Kam s dětmi, Hry pro děti, Maminka cestuje, divadlo, režisérka, Mário, Paříž, Spokojené dítě, Dospělý doprovod, Pól, Polštář, Mimi, Mašinka Tomáš, Diva, Velký zájem, Podívaná, Mašinka, Janka, Koncepce, Div, Buzz