Maminka.czMaminka roku

Divokou kartu má blogerka Marcela: Píšu o pěstounství, že má velký smysl

redakce 22.  6.  2020
Psát jsem začala v roce 2013, v době, kdy jsme s manželem procházeli přípravou na přechodné pěstounství. Součástí přípravy je vyrovnávání se s minulostí a já zjistila, že mi pomáhá vypsat se, říká blogerka Marcela Tobiášová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Psala jsem tenkrát na blogu iDNES a brzy se mi dařilo být často na titulce a mít hodně čtenářů. Naučila jsem se nerozčilovat se nad negativními komentáři a po čase jsem dokázala odhadnout, co zaujme a co vzbudí diskusi.

Psala jsem to, co jsem žila – tedy i příběhy dětí, které jsme přijali do přechodné pěstounské péče. Být přechodným pěstounem v té době znamenalo čelit spoustě předsudků, někteří politici nás používali jako odstrašující případ toho, kam se naše společnost žene.

Hlasovat pro MAMINKU ROKU 2020 můžete TADY

Snažila jsem se vysvětlovat, kdo jsme a jaký má naše práce smysl, a postupně jsem se dostávala do povědomí čtenářů, jiných pěstounů, různých organizací i odpůrců pěstounské péče. Překvapilo mě, že tak samozřejmá věc, jako je dítě v rodině, vlastně vůbec není samozřejmá.

Divokou kartu má hrdinka Hana. Její trojčata se narodila předčasně

Potkala jsem se s řediteli kojeneckých ústavů, kteří dodnes tvrdí, že miminko do půlroku nepotřebuje nic jiného než přebalování a krmení v přesný čas. Poznala jsem svět dětských domovů, zneužívaných a týraných dětí. A slyšela přední političku, lékařku, jak mluví o dětech, které se do rodin prostě nehodí. O dětech s nějakým handicapem, o dětech drogově závislých rodičů a o dětech jiného etnika, které podle ní neodpovídají kritériím dětí patřících do rodin.

Profil Marcely najdete TADY

Podařilo se mi podpořit další pěstouny, aby o sobě začali otevřeně mluvit. Po nějaké době jsme si s manželem nechali v dlouhodobé péči dvě děti, pro které stát nenašel jinou rodinu, a po roce jsme k nim přijali i jejich sestřičku. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí v našem životě. Jsem o dvacet pět let starší, než jsem byla v době své první rodičovské dovolené, a řadu věcí ve výchově dětí vidím jinak.

Marcela Tobiášová, marcelatobi.eu

Snažím se být inspirací pro všechny ženy včetně starších maminek a maminek adoptivních a pěstounských. S mužem máme tři dospělé děti a několik let jsme byli přechodnými pěstouny. 

Píšu o našem životě, o cestování, o domácí škole, o všech svých dětech, kterých je šest, o manželství, o tom, jak si někdy připadám úplně nemožná, a samozřejmě se dál a intenzivně věnuji tématu náhradní rodinné péče u nás. Psaní mám hlavně jako terapii, pomáhá mi smířit se sama se sebou, poskládat si v sobě myšlenky. To, že jím inspiruju druhé, je pro mě bonus navíc. 

Maminka roku 2020: Podívejte se na průběžné pořadí. Které soutěžící vedou?
Témata: Maminka roku 2020, Maminka blogerka, Pes, Pěstounství, Bloger, Přechodný pěstoun, Pěstoun, Marcela Tobiášová, Divoká karta, Odhad, Péče, Blogerka, Pesto, Děti, Marc, IDnes, Velký smysl