Maminka.czHoroskopy

Dnes je pátek třináctého. Čeká vás dnes opravdu jen smůla?

Markéta Žídková 13.  10.  2017
Přináší pátek třináctého opravdu smůlu, nebo jde jen o pověru? Mnoho lidí věří, že právě tento den je čeká neštěstí. Proč se bojí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se říká, když člověk na něco usilovně myslí nebo se něčeho silně bojí, akorát to přivolá. To neznamená, že zhmotní svůj strach, ale strach ho může natolik paralyzovat, že se pak nesoustředí, dělá chyby, promarní příležitost nebo naopak přehlédne nebezpečí.

Proto když se v pátek třináctého bojíme, může se stát, že chybujeme více než v jiné dny. To je jedna z možných příčin špatné pověsti tohoto dne.

Tou další příčinou je pátek 13. léta Páně 1307. V tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů. Mnoho bratří bylo umučeno, kdo neutekl, zemřel a řád zanikl. Proto se začal tento den nejen mezi přeživšími templáři považovat za ďábelský a nešťastný den.

Je tedy třináctka ve spojení s pátkem opravdu nešťastná, nebo je to jen pověra? „Z pohledu astrologa a astrologie nemá pátek 13. žádný význam. Je to den jako každý jiný. Astrolog vždy posuzuje postavení nebeských těles, a to bývá pokaždé jiné. Někdy lepší, někdy horší,“ říká přední český astrolog Milan Gelnar.

Podle Gelnara tak kombinace pátku a třináctky sama o sobě neznamená nebezpečí, spíše jsme pozornější k různým nehodám a neštěstím, jakmile máme smůlu a ujede nám tramvaj, hned to vnímáme jako důkaz toho, že je pátek 13. a je to špatný den.

Patříte k lidem, kteří mají z pátku třináctého strach?

Erotický horoskop na říjen. Co vám předpovídají hvězdy tento měsíc?
Jaká jste máma podle horoskopu? Poznáváte se?
Dítě ve znamení BERANA: Připravte se na život vedle sopky
Témata: Horoskopy, astrologie, Milán, Neštěstí, Špatná pověst, Templář, Vaš, Strach, Znamení berana, Astrolog, Pověra, Pátek, Smůla, Pat, Špatný den, JEN, Tramvaj, Nešťastný