Maminka.czSpánek

Úplněk – jaký vliv má na děti?

Dita Mrázková 26.  12.  2023
Měsíční svit dokáže potrápit. A když se Země dostane přímo mezi Slunce a Měsíc, mohou tyto „tajemné“ síly působit silněji nejen na dospělé, ale i na děti. A protože poslední úplněk tohoto roku je 27. 12. 2023 v 01.32, pojďme o jeho působení zjistit trochu víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo jiný by měl napsat pojednání o tom nevyzpytatelném žlutém míči na obloze, který s našimi těly dělá takové divy, než já? Ano, patřím totiž mezi ty senzitivnější jedince, kteří vliv Měsíce cítí každý měsíc. Už se nemusím dívat ani na oblohu, ani do kalendáře, kde je u číslovky a dne znázorněno to malé kolečko. Moje tělo totiž vysílá varovné signály už den před úplňkem…

PMS je proti tomu slabý čajíček. O mé úplňkové přecitlivělosti ví už i naše fena labradora, která ji ale (jakožto jediný člen rodiny) kvituje celkem s nadšením – neustále ji totiž všelijak ňuchňám, svěřuju jí kdeco (dokonce i plány z pracovních porad!), jsem kontaktní víc než kdy jindy. O občasných slzách v jejím kožichu nemluvě, o migrénách, které přicházejí s úplňkem s železnou pravidelností, to platí jakbysmet. A kvalitní spánek za hluboké úplňkové noci? Opravdu nehrozí.

VIDEO: Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023?

Spánkový deník nade vše

Protože jablka skutečně nepadají daleko od stromů, něco z mé citlivosti podědil i můj syn. Ten má radary zaměřené pro změnu na novoluní, což je zase opačná fáze Měsíce. Neklid, přecitlivělost, buzení se v noci, celková otrávenost – to jsou zase jeho měsíční strasti. Ještěže absolutně nic o úplňku ani o novoluní neví náš táta…

„Pokud si maminky píšou spánkový deník, zjistí, že u dětí se několik dní před úplňkem i po něm spánek skutečně mění. Díky tomu vědí, že je to ‚externí‘ záležitost, která přejde. Stejné je to pak i s velkou úlevou při uspávání. Existují ale i děti, které během úplňku spí lépe než v jiné dny, nebo děti, které výrazněji reagují na novoluní,“ říká MUDr. Magdalena Danielová, neuroložka, která se zabývá dětským spánkem přes sedm let. Za tu dobu odpozorovala vlivy, které ho zhoršují. Správně – úplněk je jedním z nich.

Jak se spí při úplňku?

Nejčastěji se popisuje nespavost – častější buzení, pozdější usínání, kratší spánek. Dále se objevují neklid a noční bdělé pauzy (doba, kdy uprostřed noci dítě nespí a chce si hrát). Někdy se objevují častější močení, rozkolísané emoce a vyšší plačtivost. Neobvyklé nejsou ani bolesti hlavy nebo to, že běžné potraviny způsobí alergickou nebo trávicí reakci. Časté jsou také dráždivost i agrese.

Pod vlivem Měsíce

  • Světlo. Ačkoli nám měsíc svítí do oken, jde o odraz slunečního záření. Tedy nejde jen o modré světlo, které narušuje tvorbu melatoninu – jas měsíčního svitu je pouze 7 % síly slunečního světla. Přesto ale světlo v našich ložnicích v noci nemá být žádné. Nebo červené. Některé děti spí špatně během úplňku i při úplném zatemnění. Měsíční světlo někdo vnímá jako nepříjemné, vtíravé až ohrožující, jde tedy i o efekt psychický.
  • Gravitace a voda. Protože Měsíc ovlivňuje příliv a odliv, vznikla teorie, že působí i na naše tělní tekutiny. Není ale úplně vysvětleno, proč je to nejvíc znát právě během úplňku.
  • Elektromagnetické působení. Měsíc působí na magnetický obal Země, což může u citlivějších lidí (a u dětí obzvlášť) způsobovat citlivost na změny elektromagnetického pole Země, například při slunečních bouřích.

Jak zvládnout úplněk v dobré fyzické i psychické kondici?

ODPOVÍDÁ MUDr. MAGDALENA DANIELOVÁ, neuroložka a rodinná spánková poradkyně

"Pokud víte, že je vaše dítě citlivé, zařaďte během úplňku více relaxačních aktivit. Na úplněk se můžete díky jeho pravidelnosti předem připravit. V tyto dny je vhodné si připomínat, že jeho vliv pomine. Že naše i dětské emoce jsou často výraznější. Proto je dobré si od nich udělat odstup a nebrat si vše osobně. Pokud dítě křičí a pláče, je to výrazem jeho frustrace, a ne snahy vás naštvat!"

Co uleví „na první dobrou“?

  1. Omezte bílý cukr. Pozor ale i na propad glykemie při hladovění. Během úplňku se doporučuje jíst lehká jídla.
  2. Doplňujte tekutiny. Děti jsou velmi citlivé na dehydrataci, která může vést k neklidu nebo bolesti hlavy. Při pocitu dehydratace sáhněte po Schüsslerově soli č. 8 Natrium chloratum.
  3. Zkuste tkáňové soli. To jsou právě ty zmiňované Schüsslerovy soli. Jejich používání je možné i u malých dětí bez rizika intoxikace. Pokud jsou děti podrážděné, neklidné nebo agresivní, skvělá je sůl Kalium phosphoricum.
  4. Dopřejte si koupel. Přidejte do vany epsomskou sůl, dodá tělu potřebný hořčík a zklidní. Pro děti je bezpečná, stejně jako relaxační esenciální oleje rozpuštěné třeba v mandlovém oleji.
Témata: Děti, Psychika, Spánek, citlivost, Slunce, Země, Magdalena Danielová, Svit, Síl, Úplněk, Měsíc, Melatonin, Neuroložka, Fena, Schüsslerovy, Intoxikace, Světlo, Sůl