Maminka.czČasopis Maminka

Dnešnímu cvičení nazdaaaar! Zdar! Tipy, jak vést děti ke zdravému pohybu

Tereza Víchová 23.  5.  2022
Pamatujete modré trenky a „jarmilky” na nohou? Možná to jsou úsměvné vzpomínky, ale oni ti pánové Tyrš a Fügner věděli, co dělají. Základní pohybová všestrannost je dodnes sokolskou doménou, jen má moderní kabátek. Přinášíme vám tipy, jak děti odmalička vést, aby se zdravě hýbaly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někteří rodiče doufají, že doma budou mít dalšího Jágra, Rosického nebo Šafářovou. Vybrat ten správný sport tak zkoušejí už ve věku čtyř let dítěte. Není výjimkou, že vám pak v nějakém oddíle řeknou: „Sedm? To už je k nám na začátky starý…“ Kolik těch Jágrů ale udělá třeba kotrmelec dozadu nebo přejde po kladině?

Pohyb je pro nás hračka

Novodobí sokolové se naštěstí nevzdali. Například Kateřina Pokorná, fyzioterapeutka a lektorka ústeckého Sokola, točí se svou dcerkou Magdalenkou na YouTube videa, kde společně ukazují, že zařadit pohyb do všedního dne je vlastně velká a přínosná legrace. No schválně, napadlo by vás cvičit při úklidu nebo čištění zubů? „Cvičením rozvíjíme základní pohybové dovednosti. U předškolních dětí se zlepšuje hrubá motorika, což je základní stavební kámen pro motoriku jemnou,“ vysvětluje Kateřina Pokorná. Jinak řečeno, jestli bude dítě v první třídě šikovné s tužkou, můžete ovlivnit třeba právě veselou a sportovní procházkou ze školky. Za nejdůležitější přitom považuje pravidelnost, rituály a režim. Stejná cesta ze školky každý den? Super, protože znáte všechny obrubníky a praskliny v chodníku, na kterých si zacvičíte.

Samozřejmě dbejte i na odpočinek, dítě by se nemělo přetěžovat. Cviky by měly být jednoduché na provedení. A co je do třetice zásadní? Děti by měly vidět sportovat i nás, rodiče. My jsme pro ně největší motivací. „Cviky, které zařadíme do běžného dne, mají vliv na celkové držení těla, hluboký stabilizační systém, zlepšují koordinaci, rovnováhu, postřeh,“ dodává lektorka. Co víc si přát? Pojďte do toho s námi!

V pokračování pro předplatitele také najdete

Oblékání formou zábavy

Hrátky s koštětem

Využijte cestu ze školy, na nákup, k babičce...

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Děti a sport, Pohyb, Cvičení, Tyrš, Hračky, YouTube, Rosi, Chvilička, Lego, Zdar, Kateřina P, Panák, Šafářová, Tip, Jágr, Obrubník