Maminka.czPředškolák

Do 1. třídy nastoupí asi 10 tisíc leváků. Život jim usnadní obrácené pravítko nebo pastelky

Markéta Novák Matějková 19.  8.  2016
Věděli jste, že existuje také Den leváků? Ten se každoročně slaví v srpnu a podle odhadů je na celém světě přibližně deset až patnáct procent populace na světě levorukých. Mezinárodní asociace leváků jej vyhlásila poprvé v roce 1992, aby upozornila na výhody i nevýhody leváctví. Podle aktuálního průzkumu řetězce Albert má ve své rodině leváka 37 % Čechů. Do školy u nás v září nastoupí dle odhadu více než 10 tisíc levorukých prvňáčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejvíce levorukých mají v Libereckém kraji

Jak se člověk stane levákem, lékaři stále nevědí. Nejčastěji se však mluví o dědičnosti. Fenoménem se zabývá i celý vědní obor s názvem sinistrologie. Aktuální průzkum maloobchodního řetězce Albert ukázal, že leváka má v přímé rodinné linii více než třetina Čechů (36,6 %). Nejvíce levorukých příbuzných přiznali respondenti v Libereckém kraji (54, 5 %), následuje Olomoucký kraj (43, 8 %) a poté Jihomoravský kraj (42, 6 %). Nejméně oslavenců Dne leváků pak čekalo na obyvatele Královéhradeckého kraje (18,5 %).

 

Za leváctví může náš mozek. Každá jeho polokoule řídí opačnou stranu těla. Takže levá mozková hemisféra ovlivňuje pravou a pravá je zodpovědná za levou. Proto mají levorucí jiné vrozené předpoklady než praváci. Používají více pravou hemisféru, a tak vynikají například v orientaci, mají velkou fantazii a hudební sluch.

 

V minulosti se věřilo, že levorukost je negativní jev, kterému bychom měli předcházet. Až do roku 1967 se tak například českoslovenští školáci museli přeučovat na pravou ruku, což mělo často za následek i závažné vývojové poruchy řeči či motoriky. V současnosti už víme, že levorukost v žádném případě nesnižuje šikovnost či inteligenci. Dokazují to i tak významní leváci, jako byl například Alexandr Veliký nebo Julius Caesar. Svá největší díla také údajně stvořili levou rukou Leonardo da Vinci či Michelangelo.

Není pravák jako levák. Víte jak je rozeznat?

Deset tisíc levorukých prvňáčků

Do lavic letos podle odhadu nastoupí přes deset tisíc prvňáčku píšících levou rukou. Nejen oni, ale všichni levorucí žáci, studenti i dospělí najdou v sortimentu obchodů Albert před začátkem nového školního roku širokou nabídku speciálně upravených potřeb.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

„Jde především o psací pomůcky včetně plnicích per, pastelek, obrácených bloků, ořezávátek nebo pravítek. Vše navíc přehledně a na jednom místě. Věříme, že pohodlný nákup kvalitních potřeb pro leváky usnadní život žákům i jejich rodičům,“ doplňuje Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert.

Levoruké hokejky, kytary i geometrické pomůcky

Mezinárodní asociace leváků (Lefthanders International) vyhlásila poprvé v roce 1992 Den leváku s cílem zvýšit povědomí společnosti o kladech a záporech levorukých lidí. Dnes už se naštěstí pro levoruké vyrábí celá řada pomůcek, které jsou pro praváky samozřejmostí. Dokonce existují specializované obchody, kde leváci seženou na jednom místě veškeré vybavení.

Levák nebo pravák? Napoví už ultrazvuk

První takový, s výstižným názvem Cokoli pro leváky (Anything Left-Handed) vznikl v Londýně již na konci šedesátých let minulého století. Kamenný obchod v roce 2006 nahradil e-shop, ze kterého nyní společnost rozváží výrobky pro levoruké do celého světa. Mezi nejprodávanější položky tady patří různé psací potřeby a dále nůžky nebo otvíráky na konzervy.

V obchodech se leváci také často ptají po levostranné škrabce na brambory a nožích, sehnat se ale dá také kosa a srp. Levorucí sportovci ocení speciálně upravené hokejky nebo golfové hole, hudebníci pak kytary nebo bicí soupravy. A pro leváky se také vyrábějí speciální přístroje v nemocnicích.

 

Mé dítě je levák, je to problém?
Pomoc, moje batole bude asi levák - díl I.
Pomoc, moje batole bude asi levák - díl I.

 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Praktické rady, Naše tipy, Základní škola, Lev, Leváci, Caesar, Pastel, Živo, Leonard, Minulé století, Pravítko, Náš, Leonardo da Vinci, Negativní jev, Liberec, Kamenný obchod, Hudební sluch, Past, Olomoucký kraj, Michelangelo, Speciální přístroj, Hemisféra