Maminka.czDěti a sport

Do baletu dejte klidně už malé dítě. Co se naučí v baletním kroužku a na co dát při výběru pozor?

Lenka Brožová 31.  1.  2023
Druhé pololetí je tady a s ním i výběr kroužků. Taky vaše dcerka vyžaduje tylovou sukénku a drdůlek, nakrucuje se doma před zrcadlem a tvrdí, že bude baletka? Možná je na čase, aby začala „chodit do baletu“. Vysvětlíme vám, za jakých podmínek je to dobrý nápad.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Chci chodit na balet,“ pronesla sotva tříletá dcera a od té doby s tím nedala pokoj. Byla opravdu velmi úporná a taky přesvědčivá – denně hopsala v šifonové sukýnce a vyžadovala, abych ji natáčela na telefon. A já měla v hlavě spoustu „ale“. Tohle bylo mých 5 největších námitek:

- Vždyť je na balet ještě moc malá.  
- Nevydrží se na hodině soustředit.
- Co když jí tam zničí tělo – balet je přece dril, nebo ne?
- Nebudou po ní vyžadovat, aby hubla?
- A co když pak vyroste a už se nevejde do proporcí baletky?

A teď vám povím, proč jsem se se svými pochybami trápila ale úplně zbytečně...

VIDEO: Balet není jen pro holky, vzkazuje jedenáctiletý tanečník

NÁMITKA 1: Je na balet ještě moc malá.

Kdybych měla s dcerou nějaké velké baletní ambice, tak čím dříve by s baletem začala, tím lépe. Říká se, že ideální to je ve věku kolem čtyř let. Já teda tyhle ambice určitě neměla, i tak ale chodila na balet už od tří let. Mým hlavním měřítkem bylo, že ji to prostě baví.

NÁMITKA 2: Nevydrží se na hodině soustředit.

Baletní lekce pro takhle malé děti jsou spíš takové, řekněme, hudební hrátky s tanečky. Nejedná se o strukturovanou hodinu s hromadou francouzských termínů. Spíš o jakousi průpravu. Počítala jsem s tím, že když to dceru nebude bavit, prostě zkusí zas něco jiného, co ji zaujme – nejspíš zase jen na čas. Nebo půjde třeba sbírat kaštany do parku, jen hlavně žádný rodičovský tlak na výkon!

NÁMITKA 3: Co když jí tam zničí tělo?

Znáte přece z filmů záběry vychrtlých baletek v nepřirozených pozicích u tyče a nad nimi rázně odpočítává upjatá „madam“? Nebo takové ty umělecké černobílé fotky zdeformovaných chodidel, když primabalerína sundá piškoty? Tak na to všechno v klidu zapomeňte. A jestli se něco takového odehrává na vašem baletním kroužku, okamžitě odtamtud dítě vezměte! Nutno ovšem říct, že mimo profesionální balet se podobné věci odehrávají jen zřídka. A pokud jde o kontroverzní baletní špičky: obecně platí, že se na ně tanečník staví po dvou, spíše ale třech letech studia baletu, aby noha správně dorostla a posílila se. V současné době se dokonce můžete setkat s doporučením tančit na špičkách až od 10 let, ale i později.

NÁMITKA 4: Nebudou po ní chtít, aby hubla?

Dcerka je po mně sice celkem ohebná, ale oplácaná – taky po mně. Nejde o to, že by taneční instruktoři trousili poznámky o potřebě zhubnout (i když i to se může stát). Spíš si dívky v baletních školách všímají, že úspěšné baletky jsou ultraštíhlé. A hodiny baletu se odehrávají před zrcadly, tanečnice nosí trikoty na tělo… Naštěstí se v posledních letech objevují i tlaky profesionálních baletních sdružení, aby se baletní akademie zaměřovaly spíše na výkonnost než na váhu. To ale píšu vlastně jen tak pro zajímavost z oblasti profesionálního baletu. Protože u malých holčiček se na tohle ještě zdaleka nehraje. Baletní hodiny pro děti jsou kroužek jako každý jiný, tam je k drilu daleko. Zábava je na prvním místě!

NÁMITKA 5: A co když vyroste z proporcí baletky?

Takhle: moje dcera určitě vyroste. Já jsem kus ženské a manžel taky není drobek. Takže si nemyslím, že budeme muset jednou řešit, zda se má dcera dát na dráhu profesionální tanečnice. Tipuju, že nás ještě čeká gymnastika, florbal, bruslení a manžel vyhrožuje ženským fotbalem. A proč by ne? Do té doby doufám, že si dcera na „tanečkách“, jak baletním lekcím přezdívá, zpevní tělo, naučí se vzpřímenému postoji, ladným pohybům a užije si hromadu zábavy.

A já že udělám spoustu krásných fotek. Protože i když je to klišé, holčička v baletní sukýnce je prostě „nynaná“!


 

„Z mého pohledu je balet ten nejlepší sport.“

Klepněte pro větší obrázek

„Plně si uvědomujeme, že se málokdo bude tanci věnovat profesionálně, a proto lekce vedeme tak, aby tanec děti především bavil a abychom ochránili jejich zdraví,“ říká VERONIKA ZÍDKOVÁ, zakladatelka a umělecká vedoucí Dětského baletu Praha, jehož patronem je Vlastimil Harapes. Nově založila i projekt ArtZoona pro kluky a holčičky, kde nabízí spoustu tanečních a uměleckých kurzů pro veřejnost, maminky a malé děti nevyjímaje. „I když se jmenujeme Dětský balet Praha, tak ve všech projektech, včetně naší ArtZoony, vedeme děti k všestrannosti. Mají možnost poznat různé taneční styly, které často kombinujeme. Výuka zahrnuje nejen balet, ale i moderní tanec, lidový tanec, gymnastiku i herectví,“ vypočítává Veronika.

Proč byste rodičům doporučila dát dítě na balet?

Pokud je výuka dobře vedena a přizpůsobuje se fyzickým možnostem dětí, je z mého pohledu klasický balet ten nejlepší sport. Podporuje totiž správné postavení a držení těla, zlepšuje koordinaci, flexibilitu a kondici, učí ladným pohybům. Navrch rozvíjí hudební cit, pomáhá získat sociální dovednosti a třeba u nás v souboru jde o kolektivní, tedy týmovou práci a děti tu mají skvělou partu.

Jak moc balet bolí?

Balet bolí dost, pokud směřuje k profesionální úrovni. Proto je nutné dát opravdu velký pozor, aby se technika cviků prováděla správně. U nás tomu necháváme přirozenou cestu – děti samy většinou nejdou přes bolest a my je do ničeho netlačíme.

V kolika letech je dobré s baletem začít?

Začít můžete kdykoliv, třeba i v dospělosti. Jestliže se chcete přiblížit profesionální úrovni, tak samozřejmě čím dříve, tím to je lepší.

Jsou děti, pro které se balet třeba i nehodí?

Nedoporučovala bych ho například dětem, které mají více uzavřené kyčle. Balet totiž vyžaduje určitou přirozeně danou hypermobilitu. V Dětském baletu Praha musí děti projít přijímací zkušební hodinou, kde zjistí, zda se jim u nás líbí, a my se podíváme na jejich fyzické možnosti. Rodičům pak upřímně říkáme, zda je pro dítě balet vhodný, či ne. Ale třeba v projektu ArtZoona máme kurz První baletní krůčky, kam může určitě přijít každé dítě už od 2,5 roku využít ukázkovou hodinu zdarma. I na takovém „kurzu pro radost“ pak může těžit z přínosů baletu.

Co když je moje dcera buclatější? I tak se pro ni hodí lekce baletu?

Určitě! Balet moc hezky formuje postavu, a v tomto bodě tedy bude pro vaši dceru ještě přínosnější. Ale opět: je to o tom, zda hovoříme o profesionální dráze, nebo o kurzech pro radost.

Jak jste na tom se zájemci z řad chlapců?

Kluků je u nás méně, ale nějaké máme. Nyní v rámci ArtZoony chystáme speciální program vhodný pro kluky – gymcirkus. Chceme na něm propojit cirkusovou školičku se základy gymnastiky a akrobacie. Počítám, že to bude pro děti báječná zábava!

jak poznat, zda jde o dobrou, či špatnou baletní školu?

„Nejvíce vždycky záleží na lektorovi. U tance – a u baletu speciálně – je nutné, aby měl pedagog patřičné vzdělání a praxi. Bohužel existuje mnoho škol, které vedou lidé, kteří toto nesplňují a mohou vážně poškodit zdraví dětí. Proklepněte si proto toho, kdo by měl vaše dítě učit. Důležité je také dobré vyvážení empatie a důslednosti. To je totiž podle mě poslání tanečního pedagoga. Ovšem nedá se tomu úplně naučit, tento talent nemá každý,“ říká Veronika Zídková z Dětského baletu Praha.

Dětský balet Praha připravuje i spoustu divadelních vystoupení. Aktuálně bude mít 5. března premiéru ve vinohradském divadle představení pro malé i velké diváky Z pohádky do pohádky.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Děti a sport, Dcera, Sport, Pohyb, Tělo, Trénink, ambice, tanec, Veronika, trenérka, Zrcadlo, JavaScript, Balet, Kroužky, Baletka, Dorost, Námitka, Malé dítě, Dcerka, Dětský, Sport na Heureka.cz