Maminka.czDěti

Do deseti let děti na internetu kontrolujte a naučte je poznat falešný profil

Markéta Novák Matějková 29.  8.  2017
Jakmile se naše děti dostanou do věku, kdy se součástí jejich životů stanou sociální sítě a internet, je třeba zpozornět a vysvětlit jim, jak se v online prostředí chovat. Třeba tím, že je naučíte jednoduchý trik, jak odhalit falešný profil na Facebooku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Martina Kožíška, odborníka na internetovou bezpečnost ze společnosti Seznam, nastává největší riziko u dětí okolo deseti let. Právě v této době se děti začínají seznamovat a setkávat s cizími lidmi. Proto také doporučuje začít s prevencí bezpečnosti dětí na internetu právě v této době.

Jak poznat falešný profil

Jednou z prvních věcí, kterou by rodiče měli své děti naučit ohledně bezpečnosti dětí, je rozeznat falešný profil.

„Je jedna finta, kterou podvodníci neumí obejít, a je velice jednoduchá. Když se bavíte s cizím člověkem, tak ho vyzvěte, aby udělal fotku jenom pro vás. Ta fotka bude spočívat v tom, že si vezme do ruky papír, napíše tam jméno a datum a s papírem se vyfotí. Tuto fotku budete chtít po tom člověku do pěti minut.

Jakmile se začne vymlouvat, že nemá foťák, nemá kameru nebo se mu vybil mobil, tak je vždycky něco podezřelého. Většina útočníků potom zanechá snahy o kontaktování dítěte,“ radí Martin Kožíšek.

Ptejte se Martina Kožíška na vše, co vás zajímá o bezpečnosti dětí na internetu

Přístup k účtům dětí

Martin Kožíšek, který je mimo jiné spoluautorem knihy Bezpečně na internetu, dále rodičům doporučuje, aby měli alespoň do deseti let přístup ke všem účtům jejich dítěte na internetu.

„Sice to nezabrání tomu, že dítě nebude mít další účty, ale to je již o vzájemné důvěře mezi rodičem a dítětem. Dítě by mělo vyrůstat v prostředí, kdy bude vědět, že když udělá nějaký průšvih na internetu nebo se mu něco stane ve škole, tak může za rodičem kdykoliv přijít.

A i kdyby se rodičům dítě nesvěřilo, tak stále je na internetu dost poraden, na které se může obrátit. Stejně tak jako na Linku Bezpečí, na kterou děti mohou anonymně a zcela zdarma zavolat,“ dodává na závěr.

„Přemýšlejte nad tím, jaké fotky s dětmi dáváte na internet,“ radí odborník
Češky prodávají na internetu pozitivní těhotenské testy. Občas slouží k vydírání
Video: Jak ochránit děti na internetu? Kontrolovat, ale s citem
Témata: Děti, Video, Chování a vztahy, internet, Sociální síť, Linka Bezpečí, Bezpečnost dětí, Profil, Online prostředí, Vzájemná důvěra, Foťák, Děs, Internetová bezpečnost, Seznam, Let, Rodiče, První věc, Falešný profil, Největší riziko, Prof, Martin Kožíšek, Datum, Jednoduchý trik, Facebook, Cizí člověk

Video