Maminka.czChování a vztahy

Do domácích prací zapojte i syny, rozhodně ne jen dcery. Souhlasíte?

Martina Machová 7.  5.  2020
Do domácích prací zapojte i syny, rozhodně ne jen dcery. Souhlasíte?
Máte doma rozdělené práce na mužské a ženské? A váš syn ani neví, kde je schovaný vysavač? Děláte chybu. A to hodně velkou!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snad nikdo již v současnosti nečeká, že místo žen a dívek je výhradně za plotnou, ideálně s dítětem u prsu a dalším v břiše, a místo muže kdesi v lese či na poli se sekyrou či pluhem v ruce.

Doba změnila mnoho věcí a znatelně zamíchala s rolemi muže i ženy v rodině i společnosti, na což bychom měli brát ve výchově ohled a své syny - stejně jako dcery - přirozeně připravovat na reálný život.

Stejná práce, menší odměna. Dívky šokovalo, že dostaly míň dobrot než kluci

Budou-li si děti obou pohlaví umět v kuchyni alespoň trochu poradit, hravě zvládnou zapnout pračku, vytřít podlahu, pověsit prádlo a třeba i vyžehlit kalhoty a složit triko, jistě jim to v životě přinese víc benefitů, než když budou od partnera či partnerky očekávat, že jim po „dřině v kanceláři“ prádlo přistane ve skříni, jídlo na talíři a chlazené pivo v lednici.

5 praktických důvodů, proč zapojovat syny do domácích prací

  • Kluk, který si umí uvařit, vyžehlit, zapnout pračku, složit tričko, umýt okno apod., je bezesporu mnohem více připravený na současný reálný život. Navíc s velkou pravděpodobností nebude mít tendenci hledat v partnerce maminku a chůvu.
  • „Co se v mládí naučí, ve stáří jako by našel,“ což lze v tomto případě ještě poněkud upřesnit ve smyslu "co se nenaučí jako malí kluci, těžko se naučí jako dospívající". Protože tehdy se u kluků plně rozvíjí tzv. „kuchyňská slepota“ a další „poruchy“ vnímání nepořádku. Proto si neříkejte: „Na to je ještě malý!“
  • Tím, že zvládne věci, které zvládáte vy (pochopitelně úměrně věku), budujete jeho sebevědomí. „Nejlepším zdrojem sebevědomí je schopnost dělat užitečné věci!“ tvrdí klinický psycholog a rodinný terapeut Steve Biddulph.
  • A pozor – synek, jemuž budete neúnavně a obětavě poskytovat full servis, s vámi jistě oslaví i své 30., možná dokonce 40. narozeniny. To opravdu chcete?
Nedělejte vše za děti. Jaké domácí práce zvládne dvouletý, pětiletý nebo desetiletý potomek?

Nečekaný efekt společné práce: Komunikace, důvěra, vztah

Pokud bude váš syn či synové odmalička zvyklí, že pomoc při pracích v domácnosti je naprosto normální a přirozená, a často s nimi budete bok po boku například umývat nádobí, okna nebo třeba zametat chodbu v domě, přinese vám to oběma ještě jeden nečekaný bonus!

Budete spolu při práci naprosto přirozeně komunikovat, a to nejen v předškolním věku, ale i v pubertě. Tehdy bývá každý rodič vděčný za každou chvíli, kdy je s ním jeho potomek ochoten v poklidu mluvit, otevřít se a třeba se i svěřit. Muži si raději povídají bok po boku než tváří v tvář.

Rádi se při tom zabývají nějakou praktickou činností, která při rozhovoru s někým, kdo pracuje vedle nich, poutá jejich pozornost a poskytuje jim čas k nalezení správných slov; navíc se tak vyhnou nepříjemnému pohledu z očí do očí, v němž si naopak libují ženy,“ tvrdí Biddulph.

„Chcete-li se se synem sblížit a pomoci mu, aby se vám svěřil se svými trampotami a podělil se o své radosti, musíte spolu něco dělat,“ radí rodičům chlapců Biddulp. Což je možná tvrzení, které bychom v souvislostech se zapojováním kluků do domácích prací asi neočekávali, ale možná nám bude v mnoha situacích velmi užitečným pomocníkem.

Neshodneme se, jak se podělit o domácí práce. Pořád se kvůli tomu hádáme
Témata: Rodina, Praktické rady, Chování a vztahy, Syn, Dcery, Okno, Karlovarský knedlík, Steve, Malý kluk, Nepříjemný pohled, Triko, Benefit, Malá odměna, Stáří, Klinický psycholog, Pivo, Biddulp, Nádobí, Vysavač, Společná práce, Slepota, Pračka, Magický účinek, Praktický důvod, Nejlepší zdroj