Maminka.czPředškolák

Do krátkých rukávů konečně bez exémů

redakce 9.  3.  2010
Dispozice k atopickému ekzému neodstraníte, ale můžete zabránit novým náporům choroby.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. „Spěchejte pomalu“ Přehodnoťte svůj denní režim, dejte mu pravidelnost a najděte si během dne chvilku jen pro sebe. Zastavte se, uvolněte a ponořte se na chvíli do světa vnitřního klidu. Zapomeňte na každodenní záležitosti, stres a spěch...

2. Nepodceňujte zdravou stravu Výživa při atopickém ekzému by měla být vyvážená a plnohodnotná, to znamená s vysokým podílem čerstvé stravy..Hotové výrobky, které obsahují jako přísady barviva a konzervační látky, je třeba pokud možno vyřadit. Výzkumy ukázaly, že v krvi atopiků je obsaženo méně nenasycených mastných kyselin než u zdravých jedinců. Proto je účelné používání rostlinných olejů s bohatým obsahem nenasycených mastných kyselin. Nepožívejte ostrá a kyselá jídla, nápoje a aromatické ovoce.

3. Dbejte na pitný režim Vzhledem k tomu, že vlivem narušené bariérové funkce kůže se vydává více tekutiny než je obvyklé, je obecně vyšší potřeba podávání vody. Obzvláště se doporučuje minerální voda nebo čaje.

4. Pravidelný pohyb odbourá vnitřní napětí. Lehký oděv při sportu, sportování v chladném počasí a ve vodě je prevencí hromadění tepla. Pocení a přehřívání kůže při sportu může dráždit kůži a vyvolávat svědění. Škrábáním pak dojde k recidivě.

5. Oblékejte bavlnu Oblečení, rukavice a další doplňky by měly být nebarvené, hladké a volné, pohodlné, vzdušné, odvádějící pot. Vyhněte se drsným škrábavým látkám, syntetickým materiálům a vlně. Oděv by měl být propustný pro vzduch a příjemně měkký.

6. Neškrábejte se Při náporech svědění je možno používat chladicí obklady nebo antihistaminika. Při nočním svědění pomáhají bavlněné rukavice.
7. Vyhněte se kortikosteroidům Pravidelné ošetřování a šetrné čistění kůže je nejdůležitějším bodem pro prevenci i léčbu. Výběr vhodného prostředku k ošetřování ekzematické kůže je základem úspěchu. V lékárnách jsou nyní k dostání jedinečné rostlinné preparáty: mast a tělový olej Dr. Michaels. Mast vždy použijte až po omytí pokožky. Deset až patnáct minut po aplikaci masti naneste na postižená místa tělový olej a nechte vstřebat. Používejte dvakrát denně. Oba přípravky jsou čistě na bázi přírodních látek. A jak prokázaly studie v mnoha evropských zemích, jsou účinné u více než 80 procent pacientů.

OBJEV AUSTRALSKÉHO VĚDCE Michal Tirant pracoval více než dvacet let na složení unikátních preparátů na léčení lupénky, atopického ekzému a dalších kožních onemocnění. Vyvinul speciální léčebnou metodu, která zjednodušuje ošetřování pokožky a po několika týdnech přináší viditelné a citelné změny. Hlavní účinný efekt jeho přípravků spočívá v komponentě ovocných kyselin, rostlinné extrakty působí protizánětlivě a zklidňují pokožku. „V přípravcích nejsou žádné steroidy, takže nejsou nebezpečné, a tak vedle dětí od tří měsíců léčíme i těhotné a kojící ženy,“ říká dr. Tirant. „Doba léčby je pochopitelně individuální a závisí na míře postižení kůže. Dobré výsledky lze dosáhnout už po deseti dnech. Přípravky se nanášejí na pokožku dvakrát denně.“
K jejich používání u atopiků podotýká: „Kůže velmi citlivě reaguje na duševní stav. Na druhé straně stav choroby zase ovlivňuje psychiku. Zásadní je vyrovnaný životní režim - tedy dostatečná duševní i tělesná relaxace, včetně spánku, v rovnováze s přiměřenou duševní i tělesnou aktivitou. Zvláště u dětí je třeba důležitý citlivý a chápající přístup ze strany rodičů a učitelů. Situaci dítěti přiměřeně vysvětlete, poukažte na zlepšování, pokud bude o kůži pečovat. Udělejte si na něj čas, povzbuzujte ho, učte ho se o kůži pravidelně starat.“

Co je atopický ekzém? Patří mezi nejčastější kožní onemocnění s výskytem až téměř u 10 % školních dětí. Příznaky ekzému se objevují většinou do šesti let života dítěte a nejvíce obtíží přinášejí obvykle v období školního věku. U 10 % pacientů se může atopický ekzém objevit v dospělosti. Projevuje se červenými pupínky až puchýřky s šupinami nebo mokváním na tvářích, kolem úst a na bradě, ale může se šířit na trup, končetiny, celou hlavu. Nejčastějším steskem pacientů s atopickým ekzémem je svědění. Nemocní je charakterizují dokonce jako méně snesitelnější než bolest.

Dlouhé čekání na zázrak… (redakčně kráceno) Příběh mojí dcery začal před deseti lety. Narodila se jako zdravé miminko s možnou dispozicí k alergii. Do jednoho roku vůbec nestonala, jen na zápěstí se jí objevil nepatrný proužek „jiné kůže“. V roce jí byl diagnostikován atopický ekzém. S přibývajícími ložisky, ordinovanými medikamenty a zhoršujícím se stavem kůže, jsem si začala v plném rozsahu uvědomovat její i svoji bezmocnost.

Během devíti let prošla léčebnou kůrou v lázních, speciální terapií v denním sanatoriu, kde je simulováno prostředí mrtvého moře (koupel a ozařování současně). Zkusily jsme alternativní medicínu pod lékařským vedením v podobě celkového vyčištění organismu a došlo i na konopnou mast. Nic ovšem nepřineslo úlevu od stupňujících se záchvatů svědění a bolesti. Speciální jídelníček, filtrovaná voda, úprava domácího prostředí a zajištění všeho, co by přineslo maximální fyzickou a psychickou pohodu, mělo jen krátkodobý účinek.

Varianta pobytu u Středozemního moře se ukázala jako naprosto nevhodná – dcera již druhý den pro bolest kůže do moře raději ani nešla. Speciálně připravované masti vyvolaly další alergii, ozáření nemocné kůže, ač bylo velmi šetrně dávkované, pokožku spálilo. Byla plánována hospitalizace na kožní klinice.

Jediný efekt v podobě možného vysazení kortikoidů byl pobyt u Černého moře, s následným účinkem na dva měsíce. Pak se ložiska objevila znovu, spojovala se v mapy a ty překryly kůži tak, že měla na sobě hrůzný, svědivý ekzémový kabátek. Kůže byla přes intenzivní promazávání stále suchá. Přestože byla léčena kortikoidy nové generace, intervaly jejich užití se stále zkracovaly a bylo nutno kromě antihistamik ordinovat další léky, které tlumily obrovské záchvaty svědění - dcera si kůži ve spánku dokázala do krve rozškrabat i přes bavlněné rukavice.

Spirála beznaděje byla roztočená na nejvyšší obrátky, nejhorší na tom bylo vědomí, že byly vyčerpány vlastně všechny dostupné prostředky v ČR i za hranicemi. Každodenní trápení, které dceru omezovalo v obyčejných lidských aktivitách, ve škole i doma, ji přes naši pomoc zasahovalo a zraňovalo čím dál více. Každý, kdo tímto prochází ví, jak nejen časově náročná je samotná péče. Bez pomoci mojí maminky bychom jen velmi těžko denní kolotoč zvládly - v této době se těžko najde pouze pochopení nikoliv úleva ze strany zaměstnavatele a bohužel, se tak nestalo ani v mém případě, ba naopak!

Byl podzim roku 2009, když v televizi proběhla zpráva o úžasném výsledku léčby psoriázy přípravky australského lékaře Dr. Michaela Tiranta. Okamžitě jsem začala sledovat reakce našich odborníků, zejména těch, u kterých byla dcera léčena. Zněly naprosto jednoznačně v jeho prospěch. Přímo na webu společnosti Frankl Pharma nalezla informaci, kterou jsem si tolik přála najít – přípravky na psoriázu lze s úspěchem použít i u atopického ekzému.

Objednala jsem malou mast a olej a týden jsme je testovaly na malém proužku kolem kotníku jedné nohy. Po týdnu kůže lehce světlala a trochu méně svědila. Pustily jsme se dvakrát denně do lehkého vtírání masti a oleje na celém těle. Jsme v závěru šestitýdenní pečlivé aplikace přípravků. dcera je po celou dobu aplikace bez dalších promašťujících prostředků (vyjma zvláčňující tyčinky na rty), kortikoidů a postupně jsme vysadily i antihistaminika. Dceři po čtrnácti dnech ustoupily záchvaty nezvladatelného svědění. Konečně klidně spí a odpočatá se probouzí. Kůže začala nabývat vláčnosti a přestala tak hrozně šupinatět. Nechci už raději nic zakřiknout, proto se radujeme docela potichu a jenom s úžasem pozorujeme nastalou změnu. Asi to pro dceru je ta pravá náhoda…
Eva Čechová, Praha

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Jen pro maminku, koně, Středozemní moře, Odvádějící pot, Steroidy, Mrtvé moře, Ruka, Syntetický materiál, Dlouhé čekání, Rukáv, Krátký, Černé moře, Krátký rukáv