Do sauny v těhotenství? Lékáři to moc nedoporučují

Ležet si uvolněně na rozpálené lavici v oáze klidu a pohody a dýchat příjemnou vůni dřeva…spousta z nás to miluje. Jak to ale je saunováním v době, kdy nosíte v bříšku poklad nejcennější? Riskujete zdraví své i miminka nebo si trochu odpočinku na horkém vzduchu můžete dovolit?
Do sauny v těhotenství? Lékáři to moc nedoporučují

Otázka saunování v jiném stavu je tak trochu ošemetná, na jednoznačné odpovědi se totiž neshodnou ani sami lékaři. Někteří jsou striktně proti, jiní mají názor trošku benevolentnější…

 „Sauna může být díky velmi vysokým teplotám pro těhotnou lehkým rizikem. Záleží na stupni těhotenství, zdravotním stavu i konkrétních podmínkách. Klasickou saunu, kde se teplota pohybuje přes 90°C, bych nedoporučil.

Těhotné se může zvýšit krevní tlak, zátěž na krevní oběh může způsobit nevolnost až kolaps. Rovněž nadměrné pocení může u žen s kolísavým tlakem vést k dehydrataci.

Na druhou stranu nějaká lehčí varianta, třeba aroma sauna s teplotou kolem 60°C může být pro zdravou těhotnou ženu bezpečná a příjemná. Každopádně bych saunování nedoporučoval v prvním trimestru, v těch dalších jen s velkou opatrností,“ říká gynekolog MUDr. Martin Holzer z IVF centra kliniky Iscare.

Můžu za to já?

„V době, když jsem ještě vůbec netušila, že jsem těhotná, jsme měli víkendový firemní teambuilding v úžasném wellness hotelu na Moravě. Večery patřily zábavy a tak jsem samozřejmě neodolala, abych nevyzkoušela rozmazlovací radovánky, které byly k dispozici.

Saunu zbožňuji, a tak jsem strávila ve zdejším saunovém světě spoustu času a bezstarostně se vyhřívala. O týden později jsem se lehce šokovaná dozvěděla od svého lékaře, že jsem už zřejmě v šestém týdnu, o dva týdny později jsem bohužel potratila. Nikdy se nedozvím, co bylo pravou příčinou, ale i když to jsou už tři roky, nepřestanu si vyčítat, že jsem o to malé možná přišla svou vinou,“ svěřuje se dvaatřicetiletá Anna.

A přesto, že po tomto nepříjemném zážitku za několik měsíců bez problémů otěhotněla znovu a porodila zdravou dcerku, občas jí dodnes přepadají výčitky svědomí.

Podle výsledků některých lékařských výzkumů vysoké přehřátí organismu skutečně může být rizikové pro výskyt vrozených vývojových vad plodu, zejména poškození nervové trubice.

Hlavně nepřehřívat, prosím

„Pro těhotenství jsou charakteristické obrovské hormonální změny, dochází  zároveň k velkým změnám v krevním oběhu - zvyšuje se minutový srdeční objem i celkový objem krve a krevní plazmy.

S rostoucí dělohou se mění postavení bránice a tím i dechové parametry. V důsledku přehřívání organismu může dojít k dehydrataci, minerálovému rozvratu a kolapsu ženy. To může být velmi nebezpečný stav. Při prudší změně krevního tlaku během kolapsu může být ovlivněn průtok krve placentou a plod může být ohrožen nedostatkem kyslíku,“ varuje MUDr. Gregorová z Lékařského domu Praha.

Pokud tedy bez sauny nevydržíte, myslete na to, že byste měla být zcela zdravá, těhotenství by mělo být bez problémů a komplikací, důležité je pravidelně doplňovat tekutiny a také minerály a hlavně zkrátit délku pobytu v roztopené sauně.

Rozhodně vynechejte návštěvu v prvních třech měsících těhotenství. Později se snažte omezit pobyt v ní na maximálně jednou týdně a zvolte raději suchou, v parní sauně totiž mnohem více zatěžujete cévní a oběhový systém.

A co na to miminko?

Chcete vědět, jak působí přílišné teplo na vyvíjející se plod v děloze? Nemá totiž zatím dostatečně vyvinutou termoregulaci, která především souvisí s množstvím tělesného tuku.

A to je zásadní důvod, proč by se nenarozená miminka ani novorozenci neměli vystavovat vysokým teplotám, ať při saunování nebo například v létě u moře. Přílišné horko může v extrémních případech způsobit krvácení spojené se samovolným potratem nebo předčasným porodem.

„Osobně saunování těhotným důrazně nedoporučuji, a to  v jakékoli míře. Těhotná žena by měla v těhotenství nasměrovat své sportovní i relaxační aktivity tak, aby neohrozila sebe ani nenarozené miminko. Preferovala bych spíše delší procházky, pomalý běh, plavání nebo jógu,“ říká gynekoložka MUDr. Radka Gregorová.

Otužilá maminka

Jak je to s otužováním v těhotenství? Lékaři se vesměs shodují, že otužování samo o sobě rozhodně nevadí. Jde spíše o to, jakým způsobem ho provádíte. Například po návštěvě sauny zapomeňte na to, že byste rovnou skočila do ledového ochlazovacího bazénku (a to i když jste na to byla dříve zvyklá).

Ochlazujte se pozvolna a postupně, pod sprchou a ne příliš studenou vodou. Začněte ochlazováním dolních nohou, pak pomalu přejděte na zbytek těla. Stejný postup platí i v případě, že jste byla zvyklá otužovat se každé ráno doma ve sprše.

Co hrozí, když to přeženete?

*1. trimestr – samovolný potrat, pokles krevního tlaku a kolapsové stavy, možnost poruchy centrálního nervového systému vyvíjejícího se embrya

*2. a 3. trimestr – dehydratace organismu maminky, křeče, předčasné stahy dělohy, možnost nákazy plísňovou infekcí (používejte vlastní ručník i obuv)

Co se děje s vaším tělem při saunování?

Intenzivně se prohřívá vysoko nad běžnou teplotu. Ta se pohybuje od 50 (parní, infrasauna) až do 100°C (finská, suchá). Sauna je skvělým pomocníkem při posilování imunity, prevencí před virózami, detoxikuje organismus, uvolňuje dýchací cesty, povzbuzuje mozek a pomáhá při bolestech svalů, stresu i nespavosti.

Navíc při pobytu v sauně se do těla vyplavují endorfiny (stejně jako při sportování), které zajistí dobrou náladu a psychickou pohodu. Jenže….Pro určité skupiny lidí je ze zdravotního hlediska riziková. Patří mezi ně lidé s onemocněním srdce a cév, silní diabetici, nachlazení a lidé s horečkou a podle většiny lékařů také právě nastávající maminky.

Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

Sauna v těhotenství: ano nebo ne?

Sauna v těhotenství: ano nebo ne?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články