Maminka.czDěti

Do školky ve dvou letech, plavání na základce. Jaké další novinky čekají děti od září?

Kateřina Prachařová 14.  8.  2017
Již za pár týdnů zasednou školáci opět do lavic a předškoláci zamíří do mateřských školek. Jaké změny čekají děti v novém školním roce?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novinky v mateřských školách

  • Novinkou je uzákonění povinného posledního roku předškolní docházky. To ale neznamená, že všechny pětileté děti musí povinně navštěvovat mateřskou školu.
  • Rodiče je mohou sami vzdělávat doma, musí však dítě do školky zapsat a tento fakt nahlásit.
  • Alternativou je také zařazení do přípravného ročníku základní školy. A rovněž je možné nahradit poslední rok školky výukou v zahraniční škole.
  • Školky také nově musí garantovat místo pro čtyřleté a starší děti. Mají tedy povinnost přijmout všechny děti starší čtyř let ze své spádové oblasti až do naplnění kapacity.
  • Mateřské školy mohou nově přijímat i dvouleté děti, pokud k tomu mají vhodné podmínky.
Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

Novinky na základních školách

  • Součástí tělocviku na prvním stupni bude i plavání. Děti by měly absolvovat alespoň čtyřicet hodin. Škola bude moci zažádat o příspěvek na dopravu do bazénu.
  • Zařazení plaveckého výcviku do výuky bylo doposud v kompetenci ředitelů jednotlivých škol. Pravdou je, že plavání je běžnou praxí na 95 procentech základních škol. Dopravu však nyní hradí rodiče žáků, někdy částečně přispívají obce.

Změny, které již probíhají

Již od začátku roku 2017 platí některé další změny, které tedy budou premiérově platit od počátku nového školního roku.

Patří mezi ně například takzvaná pamlsková vyhláška, která do škol zavádí zdravé stravování a naopak omezuje dostupnost nezdravých potravin a nápojů ve školních automatech a bufetech.

Změnil se termín zápisů na základní školy. Léta probíhaly v období od poloviny ledna do poloviny února, od letoška se posunuly a konat se budou vždy po celý duben.

Jak to je se změnami týkajícími se maturity, si můžete přečíst na blogu Proděti.cz.

Video: Kdy mají rodiče řešit, že dítě drží pastelku nebo tužku úplně špatně?

Poprvé do školky. Víte, co všechno budou děti potřebovat?
Stěhování či nová školka? Děti snáší změny mnohem hůř. Proč?
Co má umět prvňáček před nástupem do školy?

 

Témata: Děti, Předškolák, Základní škola, Mateřská škola, letec, Září, Let, Školní automat, Tělocvik, Nová školka, Jake, Novinka, Výcvik, Stěhování, Školní rok, Poslední rok, Vhodná podmínka, Mateřská školka, Žák, Škola, Zář, Plavecký výcvik, Zdravé stravování, Základ, Vyhláška