Maminka.czPředškolák

Do soukromé nebo státní školky? Každá má své výhody i nevýhody

Markéta Novák Matějková 17.  8.  2016
Nevzali vám dítko do státní školky a přemýšlíte, jestli nevyužít služeb některé ze soukromých školek? Zvažujete všechna pro a proti, ale stále tápete? Přinášíme vám proto stručný přehled hlavních výhod jednotlivých předškolních zařízení a máme i pár rad, na co se při výběru školky zaměřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Přečtěte si zkušenosti se státní, firemní i soukromou školkou

Smíšené třídy? Mají svou výhodu

V poslední době přibývá ve školkách, ať už státních nebo soukromých, tzv. smíšených tříd, kdy jsou v jedné skupině děti různého věku. Rodiče, kteří jsou zvyklí ze svého dětství na jasně oddělené třídy od „maláčků“ až po „velčáky“, mají často obavy, jestli mladší děti nebrzdí ty starší a opačně.  

 

Nezapomeňte na to, že vaše dítě bude v prostředí, které mu vyberete, trávit většinu dne.

 


„Z vlastní zkušenosti vím, že je to pro děti velice přínosné. Děti si vyzkouší být v pozici mladších i starších. Mladší děti berou rady a pomoc starších dětí lépe než od dospělého člověka. Také od starších dětí spoustu dovedností odkoukají a starší děti mají naopak pocit důležitosti, cítí se sebejistě a zodpovědně. Někdo by mohl říci, že ty nejstarší děti se nerozvíjejí na úkor těch mladších, ale i na to je myšleno. Nejstarší děti, zvláště předškoláci, jsou ve věkově smíšené třídě individuálně připravovány na příchod do základní školy. Učitelky jim vyhrazují čas navíc.

Jak zvládnout nástup do školky bez slziček

Například, když mladší děti odpočívají a mají klidový režim, předškoláci si zlepšují grafomotoriku, rozpoznávání tvarů, počítání a podobně. Také se rozvíjejí individuálně v jiných činnostech odpovídajícím jejich věku a zájmům,“ dodává Zuzana Borovková.

Státní školka byla pro moje děti peklo! Platíme si za soukromou

Ať už si vyberete státní nebo soukromou školku, byť jen na pár měsíců, než se uvolní místo ve státní školce, nebo máte štěstí a váš zaměstnavatel provozuje firemní školku, přejeme vám, aby se dětem ve školce líbilo a těšily se tam. Dejte proto na vlastní úsudek. Nezapomeňte na to, že vaše dítě bude v prostředí, které mu vyberete, trávit většinu dne.

Zkušenosti webeditorky Markéty, mámy 3 synů

Klepněte pro větší obrázek

Osobně mám zkušenost se všemi typy školek -  se státními, soukromou MŠ i firemní MŠ.

Státní mateřské školy

Jako vystudovaná učitelka v mateřské školce jsem jsem si prošla několika předškolními vzdělávacími státními institucemi a musím říct, že rozdíly mezi jednotlivými školkami byly velké. Týkalo se to ovšem vždy atmosféry, která v té které školce panovala. Ale to je asi všude. Na státních školkách je skvělé to, že se děti setkávají s vrstevníky a jsou většinou rozděleny do tříd podle věku. Výhodou je také fakt, že státní školky disponují větší zahradou a prostory, které si může dovolit jen málokterá soukromá školka.

Navíc dnes přibývá školek, které vzdělávají podle různých učebních plánů, například podle programu Začít spolu nebo podle Montessori pedagogiky. Další výhodou je fakt, že státní školky otevírají většinou mnohem dříve než školky soukromé. Na druhou stranu také dříve zavírají, takže záleží na zaměstnání rodiče, jak mu to vyhovuje. A samozřejmě je to cena. Jako jedinou nevýhodu vidím velký počet dětí ve třídě.

Firemní školka

Nejstarší syn navštěvoval od dvou let firemní školku a nyní nastupuje do 1. třídy. Byl vůbec prvním dítětem, které tu konkrétní firemní školku začalo navštěvovat. První rok jich tam bylo pět na dvě paní učitelky. Které dítě by nebylo v takovém prostředí nadšené? Individuální přístup, maximální péče a malý kolektiv - vše bylo k nezaplacení. Postupně začaly děti přibývat, až do současné podoby cca 25 dětí. Výhody firemní školky jsou jasné - blízkost zaměstnání rodiče, dotovaná cena zaměstnavatelem a individuální přístup.

Ovšem i přesto si dovolím malou výtku. Narozdíl od státních školek, kde děti mají jasně daná pravidla, co mají před nástupem do MŠ umět, firemní (potažmo soukromé) školky je nemají. Že si dítě neutírá zadeček ještě ve čtyřech - pěti letech samo? Nevadí... Že neumí správně držet příbor? Na vše je dost času. Někdy jsem měla pocit, že paní učitelky si nechtějí na děti stěžovat, aby rodiče nebyli naštvaní, že si někdo dovolí mít výtku vůči jejich dítěti. Troufám si tvrdit, že já k tomu typu rodičů nepatřím a nemám ráda "mazání medu kolem pusy", takže jsem raději, když mi vše řeknou na rovinu. Sama vím, co mé dítě umí a neumí. Takže se stalo, že jsem paní učitelky musela upozorňovat na to, aby synovi zadek neutíraly, že to umí apod.

Přestože jsem zastáncem menších kolektivů, tak ve firemní školce, kde byli tři předškoláci, jsem z toho počtu nadšená nebyla. Příprava sice probíhala, ale děti neměly motivaci se snažit více, když neměly konkurenci.  Větší část přípravy na školu měl syn z domova (chudák, matka bývalá učitelka) než ze školky. Na druhou stranu díky smíšenému kolektivu má hezký vztah k menším dětem, bez vyzvání automaticky pomáhá mladším. Za celou dobu jsem ve školce nezažila, že by se k sobě děti nechovaly hezky nebo aby syn přišel ze školky s nějakým sprostým slovem.

Také výběr personálu - učitelek neboli tet, jak jim děti říkají, byl příjemný. Všechny byly milé, vstřícné a každý den podávaly rodičům report o denním režimu, co se dětem povedlo, co se naučily. Každé dva měsíce také probíhaly besídky, kde děti převáděly, co se naučily. Rodiče si zase mohli popovídat a  tím, že se znali z práce, panovala zde vždy příjemná atmosféra.

Soukromá školka

Prostředního syna nevzali do státní školky, tudíž navštěvuje soukromou školku. Její výhodou je fakt, že je blízko bydliště a chodí tam děti okolo 2 - 4 let, které stejně jako nás, nepřijali do státní mateřinky. Víceméně platí totéž, co u firemní školky. Jedinou nevýhodou je cena, která je opravdu hodně vysoká, i přestože ji navštěvuje jen 3 x týdně. Jen pro srovnání - měsíc v soukromé školce vyjde jako 3 měsíce ve firemní školce a cca 4 - 5 měsíců ve státní.

Témata: Děti, Předškolák, Mateřská škola, névy, Klidový režim, Pohyb dětí, Největší rozdíl, Kaz, Učební plán, Státní úřad, Marie Montessori, Pocit důležitosti, Reference, Celé rok, Dobrý výběr, Instituce, Příjemná atmosféra, Velký důraz, Rozpoznávání, Firemní školka, Chudák, Státní školka, Oříšek, Nejdůležitější aspekt, Hlavní výhoda