Maminka.czPeníze a kariéra

Do společného, nebo do vlastního prasátka?

Klára Kotábová 20.  1.  2010
Finanční krize hýbe světem a nejspíš se dotkla i vaší domácnosti. Možná teď s manželem zvažujete, jaký model hospodaření by vaší rodině seděl nejlépe a ještě nějakou tu korunu ušetřil. Zkuste si nastavit taková pravidla, abyste na nich vydělali.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předem je nutno říci, že špatný model hospodaření s rodinnými penězi vlastně neexistuje. Vše je jen věcí domluvy mezi vámi a vaším partnerem tak, aby se ani jeden necítil na koni a druhý ponižovaný. Stejně jako partnery v životě byste měli být i partnery při správě společných peněz. Vyberte si variantu hospodaření, která vám oběma bude nejlépe sedět.

Autoritářský vládce

„Manžel se po svatbě rozhodl, že by bylo fajn, kdyby peníze spravoval jen jeden. V oparu zamilovanosti jsem mu na jeho vysvětlení kývla a teď po pár letech netuším, jak vzít své slovo zpátky,“ vypráví Jana (33). „Najednou jsem zjistila, že nejenže nemám přístup na účet, na který mi chodí výplata, ale ještě musím poníženě žebrat o každou korunu jako chudá příbuzná. Manžel se naučil o všech rozhodovat sám. Kdybych přišla s tím, že potřebujeme novou pračku, vysmál by se mi, že tomu nerozumím, že na nákup elektrospotřebiče není vhodná doba... Zase by mě zahnal do kouta tak, abych si další půlrok neodvážila ani pomyslet na to, za co bych rodinné peníze nejradši utratila.

Za jeho přístup si ale můžu sama. Peníze mi byly vždycky dost jedno, proto jsem si po jeho návrhu, že se rodinné kasy ujme on, myslela, jak ohleduplného mám muže. Omyl. Jen chtěl mít nad vším kontrolu a já mu na to skočila.“ Podle odborníků má takovýto model nesporné výhody i nevýhody. Výhodou je bezesporu řád, který v takovém případě funguje, odpovědná osoba nikdy nezapomene zaplatit nezbytné účty, většinou se správcem účtu stává ten, koho finance baví, takže ten, kdo se v nich nevyzná, si jimi nemusí zatěžovat hlavu a v neposlední řadě jsou rozdělené účty nepoměrně nákladnější na poplatcích než jeden společný. Nevýhodou je to, že osoba v domácnosti, která se o finanční záležitosti nestará, se velice často musí doprošovat i drobného kapesného, nemá prakticky žádné rozhodovací pravomoci a dostává se snadno do podřízeného postavení, které s partnerstvím nemá nic společného. Pokud by jeden partner onemocněl nebo zemřel, mohl by se platební kalendář rodiny ocitnout v ohrožení, protože druhý partner netuší, jaké má rodina platební povinnosti. Ten, kdo se o peníze stará, dává velice často najevo převahu nad volnomyšlenkářským partnerem.

Společně i každý na sebe

„Po svatbě jsme si s manželem nechali každý svůj vlastní účet a založili jeden s názvem rodina, kam jsme se dohodli oba pravidelně posílat stejnou částku. Všechno fungovalo perfektně, dokud jsem nezůstala na mateřské dovolené. Najednou pro mě byl problém sehnat každý měsíc patnáct tisíc tak, abych splnila svou část dohody,“ popisuje svou situaci Marta (36). „Bylo mi jedno, že na svém účtu už nemám ani korunu a nemohu si tak kupovat lepší kosmetiku nebo drobnosti pro dítě, mrzelo mě, jak mi manžel i před návštěvami předhazuje, že svou dohodu neplním a on na mě musí doplácet. Přitom jeho plat byl poměrně vysoký. Jenže on si za něj kupoval věci pro sebe a já si na zimní boty pro syna půjčovala u kamarádky, protože ze společného účtu se takové drobnosti hradit nesměly. Prý tak zněla předchozí dohoda. Ten byl na nájem, vybavení bytu apod. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si na účty nechávala psát věci, které mi projdou.“

Přesně definované společné hospodaření může být výhodné, dokud oba partneři mohou plnit svoje závazky. V okamžiku, kdy tomu tak není, se z podobného modelu může stát noční můra. Je faktem, že co se společné útraty týká, nelze si nic vyčítat, oba partneři vědí, jaký je jejich měsíční rozpočet, a jsou schopni podle toho plánovat útratu. Na straně druhé platíte několikrát (často nesmyslně vysoké) poplatky za vedení minimálně tří účtů. V případě, že jeden z partnerů radikálně sníží svůj příjem, nemusí být tento model dlouhodobě udržitelný a pak ten z partnerů, který vydělává víc, snadno nabude dojmu, že na rodinu a partnera doplácí.

Co je moje, je i tvoje

Ideálním řešením se může zdát společné konto, ke kterému mají oba stejná práva, ale i povinnosti. „Po svatbě jsme zrušili separátní účty a zřídili jeden s výhodným úročením,“ vzpomíná Linda (26). „Tenhle model se nám osvědčil i v době, kdy jsem zůstala s dvojčaty doma, protože manželovi bylo úplně jedno, jak vysoké jsou rodičovské dávky nebo mateřská a já mu nemusela vysvětlovat, za co jsem utratila pětistovku v obchodě nebo jestli děti opravdu potřebují další krabici lega. Myslím si, že tenhle model ale vyhovuje jen těm dvojicím, které si bezvýhradně důvěřují. Stejně jako se manžel neptal mě, nenechávala jsem si ani já od něj předkládat účty nebo si vysvětlovat, za co tolik v posledním týdnu utratil.“ Odborníci v tomto spořicím modelu vidí víceméně pozitiva, důvěru mezi partnery a nejjednodušší způsob rodinného hospodaření.

Připravte se ale na to, že ve skutečnosti nebudete mít ani drobné peníze, ze kterých byste partnerovi pořídila dárek, takže si možná budete spořit něco maličko stranou, právě pro podobné situace – což ale v takto nakombinovaném modelu může zavánět nedůvěrou a podvodem. Navíc muži často mívají pocit, že podobný model není pro ně, protože tolik kosmetiky a drobných radostí jako žena rozhodně nepotřebují, tudíž že na rodinu vlastně doplácejí. Zvažujte proto předem, nakolik jste oba silné osobnosti.

Fifty fifty

„Nevím, jestli je to nejlepší, ale s manželem jsme se nikdy neshodli na tom, jak společně hospodařit, takže i když máme tři děti, žijeme vlastně každý za své, jenom společné výdaje si dělíme rovným dílem,“ vysvětluje Lenka (35). „Vždy se dohodneme na velkých výdajích, připravíme prasátka, respektive plechovky, a do nich dáme každý svou polovinu. Platíme tak elektrospotřebiče, víkendové nákupy, dovolenou... Pozor, ale jen to, co je společné. Pokud já si potřebuji koupit tělové mléko, z víkendového nákupu ho vyndám a platím je až po něm, na konci celého nákupu a samostatně. Stejně tak já nesponzoruju partnerovi pěnu na holení. O náklady na děti se dělíme, ale i tak občas musím do kapsy sáhnout já, protože manžel zrovna není po ruce, aby boty na florbal nebo hokejku schválil.“ Odborníci považují tento model hospodaření za vhodný pouze v případě, že se jedná o dvojici, která se teprve sžívá. Osobnosti, které se poznávají, si navzájem rozhodně nesvěřují PIN nebo číslo účtu ani jeho obsah. Po nějaké době ovšem tento model nemusí vyhovovat, naopak přináší do partnerského soužití potíže. Právě v podobě toho, co do rodinných potřeb ještě patří a co nikoli.

Důvěřuj, ale prověřuj

Nikdo nemůže říci, jak byste měla s partnerem hospodařit právě vy. V žádném případě byste se ale neměla nechat odsunout do pozadí – i když se to momentálně může zdát pohodlné. O finančních tocích v rodině byste měla mít minimálně přehled, stejně tak jako právo zasahovat do úplně všech finančních rozhodnutí, která se vaší rodiny týkají. A to, že momentálně vyděláváte míň než partner? Z toho si hlavu nedělejte. Podle české legislativy (pokud není zúženo předmanželskou smlouvou) mají partneři nárok vždy na stejný životní standard. Takže bude-li vám partner vytýkat, že přispíváte málo, navrhněte mu, že se o rodičovský příspěvek, který momentálně pobíráte, klidně rozdělíte a on ať se s vámi rozdělí o svůj plat. Nenechte se přehlížet ani v rámci rodiny. Práci, kterou doma pro rodinu děláte, je nenahraditelná a mnohdy v penězích nevyčíslitelná. Na to myslete především, pokud vám partner bude předhazovat, že vydělává mnohem víc.


Tip pro vás:Kalendář hlásí příchod prosince, což vždy znamená začínající nákupní horečku. Všichni víme, jak je nepříjemné prodírat se davem lidí horečně shánějících dárky. Ti chytřejší z nás se tomu letos vyhnou a užijí si předvánoční čas hezky v klidu. Jde to, ale musíte mít „Pejsek“. Nakupování přes PaySec je jednoduché a příjemné. Na nákup se můžete vypravit kdykoli se vám to zrovna hodí, dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Nemusíte nic nakupovat impulzivně a ve spěchu s obavou, že pokud si to teď nekoupíte, zítra už to určitě nebudou mít. Zboží si také můžete porovnat s konkurencí v různých testech a vybrat tak to nejlepší a za nejvýhodnější cenu. Zboží vám přijde přímo domů. K tomu platí možnost vrácení peněz do čtrnácti dnů bez udání důvodů, stejně jako záruka anonymity. Více info na www.paysec.cz

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, Vlast, Separát, Podobný model

Video