Maminka.czVideo

Do Vltavy v říjnu – a proč ne? Podívejte se na video, jak se otužují děti. Byli jsme u toho!

Simona Formánková 26.  10.  2022
Představa koupání v řece vám na konci října přijde přinejmenším podivná? Upřímně – nám také. A o to víc nás nadchly už malé děti, které každý týden do stále studenější vody – s trochu zatajeným dechem – vkročí. A některé i plavou. Podívejte se na video a budete to chtít zkusit třeba i s dětmi také!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otužování nabírá v posledních letech na popularitě. Posilovat imunitní systém tímto způsobem začínají nejen dospělí, ale také naši nejmenší. Kdy je nejvhodnější začít? A jaké formy otužování se u dětí doporučují? Zeptali jsme se odborníků z I. plaveckého klubu otužilců z pražského Braníku. 

"Úplně u malých dětí otužování nedoporučuji, protože ještě nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci. Už kojence je však dobré nechat zvykat na vnější podmínky, které jsou pro ně přirozené. To znamená, že vystavit je chvilkovému chladu není nic nepřirozeného," říká Petr Hensel, trenér dálkového a zimního plavání z 1. plaveckého klubu otužilců. 

Petr Hensel také upozorňuje, že ani v těchto případech se stále nedá mluvit o otužování jako takovém. To je u dětí možné až od 3. roku věku, a to ještě za určitých podmínek. Rozhodně by po nich rodiče neměli chtít extrémní výkon nebo lámání rekordů. Na dítě ponořené do vody plné ledu radši zapomeňte. 

Jak postupovat, pokud chcete s otužováním začít?

  • Teplota okolí by u dětí neměla klesnout pod 10 °C.
  • Otužování by u dětí mělo probíhat formou hry.
  • Děti by měly začínat běháním naboso v trávě.
  • Spát je nejlepší při otevřeném okně.

Pokud jste vše výše zmíněné s dětmi už absolvovali a rádi byste vyzkoušeli i ponoření do studené vody, rozhodně nezapomínejte, že i to má svá jasně daná pravidla, která byste neměli opomíjet.

"Dítě musíte nadchnout, aby do té vody chtělo. To je na rodičích nebo na nás jako na trenérech," říká na úvod Petr Hensel. "Před vstupem do vody uděláme protahovací rozcvičku, aby bylo dítě dostatečně uvolněné. Rozhodně nesmí mít rýmu nebo kašel. V takových případech je do vody nepustíme. Stejně tak je důležitá teplotní pohoda. Dítěti nesmí být před vstupem do vody zima."

Trenér Petr Hensel také doporučuje, aby ponoření bylo plynulé. Rozhodně byste neměli osmělovat se a se vstupem do vody otálet. Zhruba po minutě, kdy odezní prvotní šok, dítě obvykle pochopí, že mu zima není. Je důležité, aby vše vnímalo jako hru nebo možnost rozšířit si obzory. 

zájmový kroužek otužování 

Témata: Děti, Video, Imunita, Nemoci, otužování, Koupání, Studená voda, Zatajený dech, Plavec, Braník, Malé dítě, Voda, Otužilci, Vid, Praha, Vltava