Maminka.czTěhotenství

Do wellness s bříškem

Pavla Millerová 11.  11.  2009
Jste zvyklá pravidelně cvičit či relaxovat? Není důvod, abyste se těchto aktivit, které máte ráda, vzdávala v době těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnohé z nás dnes považují lázně za samozřejmou součást péče o zdraví i duševní pohodu. Hýčkání zkušeným masérem, zkrášlující péče o pleť, zjemňující peeling celého těla, to vše přispívá k tomu, abychom vypadaly a cítily se lépe.

Zvyky se nemění

Kdy jindy si dopřát většího luxusu a špičkové ošetření než právě v období, kdy čekáte miminko? V dnešní době to není problém! Mnoho lázní, kosmetických či masážních salonů nabízí řadu procedur vhodných pro nastávající maminky, jako je například masáž bříška. Pokud jste tedy před otěhotněním pravidelně cvičila, chodila na kosmetiku nebo plavat, není důvod s tím nyní skončit. „Samozřejmě je dobré, když nastávající maminka prokonzultujte své zvyklosti a aktivity s lékařem,“ říká gynekoložka Zdena Němečková a dodává, že pravidelná péče o vlastní tělo prospívá každé ženě bez ohledu na to, zda je či není gravidní. „V případě těhotenství má však takové hýčkání dvojnásobný efekt: postará se o psychickou pohodu nastávající maminky a navíc ji připraví i na samotný porod.“

Hýčkejte se

Pokud se rozhodnete strávit den rozmazlováním svého těla a duše, dejte si načas a užívejte si veškerou péči a nabídku, kterou má daný salon či centrum k dispozici. Nejdůležitější je naslouchat pozorně svému tělu. V případě pocitu nepohodlí požádejte odborníka o zkrácenou verzi procedury. Abyste si dokonale odpočinula a neublížila přitom sobě či miminku, musí vám být daná aktivita příjemná. Většina z tradičních kosmetických ošetření je zcela vyhovujících a vzhledem ke změnám v kvalitě pokožky během těhotenství dokonce žádoucí.

Kosmetičku ale raději na svůj stav předem upozorněte, aby péči přizpůsobila aktuálnímu stavu vaší pleti. „Vyhýbejte se agresivnější procedurám, jako je například chemický peeling nebo další profesionální dermatologické metody (laser apod.). V případě krémů na vrásky nepoužívejte ty, které obsahují retinol, pozor také na ošetřující masky nebo oleje s parfemací či fotosenzibilizujícími látkami, které by mohly způsobit hyperpigmentaci,“ varuje kožní lékařka Veronika Flášarová z dermatologické a kosmetologické ordinace v Brně. Co se tělového ošetření týče, nevhodné jsou pouze hřejivé zábaly.

Péče o nehty na rukou a nohou od profesionálky je nejen příjemným hýčkáním, ale vzhledem k náročnosti provedení pedikúry svépomocně, kvůli velkému bříšku, také nevyhnutelná. Chcete-li, aby byl efekt dokonalý a co nejdéle vydržel, zkuste gelové nehty, které jsou bezpečné i v případě těhotenství. Masáž obličeje, bříška a rukou za použití mandlového nebo jojobového oleje můžete provádět už od začátku těhotenství, speciální terapie podstupujte až po prvním trimestru. „Tzv. prenatální druhy masáží výrazně zmírňují bolesti zad a svalů, mají také blahodárný vliv na povzbuzení krevního oběhu a účinně zklidňují matku i dítě,“ říká fyzioterapeutka Radka Znamenáčková z pražského regeneračního centra Harmony DZ.

Kromě speciální masáže zad si můžete bez obav dopřát také masáž nohou (ne reflexní!), hlavy nebo rukou. Pokud jde o masáž bříška, záleží jen na vás, ne každé mamince je příjemná. Pravidelný pohyb vám zlepší kondici i náladu a přispívá také k hladkému porodu. Nejvhodnější pro nastávající maminky je plavání, pilates, těhotenská gymnastika, jóga, cviky na balonu, cvičení s různými pomůckami, existují ale také lekce břišních tanců určené speciálně pro těhotné. Během těhotenství může být velmi prospěšná také aromaterapie, protože působí jak na psychickou, tak na fyzickou stránku. Je však potřeba dát si pozor na některé esenciální oleje, které jsou pro těhotné nevhodné. Aromaterapeutka Julia Bechyňová říká: „Jedná se například o bazalku, cypřišek, fenykl, jalovec, majoránku, rozmarýn, šalvěj, hřebíček, skořici, tymián či yzop. Naopak citrusové vůně, hlavně grapefruit a pomeranč, jsou výborné proti únavě.“

Bezpečnost je nejdůležitější

Chcete-li si užít rozmazlování v klidu a bez obav, hledejte centra, která nabízejí příjemné prostředí a náležitou profesionální péči.

Jak postupovat:

* Obraťte se na odborníky. Kvalifikovaný personál ví, co je bezpečné a co ne, je schopný upravit danou terapii „na míru“ s ohledem na aktuální fyzický stav nastávající maminky.
V případě maséra je nutný certifikát pro těhotenské masáže, který je kromě jiného zárukou, že se dokáže vyhnout kritickým bodům. Zkušený masér ví, že zakulacující se břicho vyžaduje speciální polohu.

* Požádejte o úpravu masáže.Nevhodné jsou silové terapie, které by mohly způsobit krevní sraženiny vedoucí ke zdravotním komplikacím. Po celou dobu těhotenství vynechejte také všechny detoxikační a sportovní masáže, pozor i na hlubokotlakovou masáž nohou, která by mohla způsobit nežádoucí vznik křečových žil.

* Vyhněte se horku. Teplá uvolňující koupel je v pořádku, ovšem vše, co zvýší teplotu těla nad 38 °C, může ohrozit zdraví matky i dítěte. „Sauny, parní lázně, horká koupel, tělové zábaly, to vše způsobuje výrazné zahřátí a kromě kolísání tlaku tak hrozí překrvení malé pánve a následné krvácení nebo vyvolání kontrakcí,“ upozorňuje gynekoložka Němečková a doporučuje vyhýbat se rovněž procedurám, které zahrnují místní či bodové teplo, třeba masáž horkými kameny, rašelinové zábaly, prohřátí bříška či oblasti beder.

* Jemnost především. Trvejte vždy na šetrných procedurách, ať už se jedná o masáž nebo kosmetickou péči. Nepříjemné mohou být některé tlaky či použité přípravky, jako je třeba peeling s velkými brusnými částicemi. Jelikož se během těhotenství často mění i vnímání pachů, mohou některé chemikálie a látky působit nepříjemně. Proto se jim vyhýbejte.


Kde vás budou hýčkat

* Omega centrum, Legionářská 19, Olomouc

Po třetím měsíci těhotenství zde můžete absolvovat relaxační masáž pro uvolnění celého těla, po porodu zase zkuste detoxikační bylinnou masáž pro čerstvé maminky.

* Sabai, Pekařská 7, Brno

Centrum thajských masáží nabízí hodinovou relaxační masáž pro nastávající maminky a rovněž masáž poporodní, která zahrnuje péči o břišní oblast, tvář, hlavu, uši, šíje a ramena.

* Studio pro ženy, Mozartova 6, Karlovy Vary

Zde mohou nastávající i čerstvé maminky zkusit cvičení ve vodě, plavání nebo pilates, studio nabízí také různé kurzy přípravy na porod a poporodní péči.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Následné krvácení, Wellness, Kritický bod, Horká koupel, Pravidelná péče, Fyzický stav, Chemický peeling