Maminka.czNovorozenec

Dobrá svíčková omáčka – vizitka každé kuchařky

8. 9. 2012
Dobrá svíčková omáčka – vizitka každé kuchařky
Již naše babičky říkávaly, že svíčková omáčka s knedlíkem je vizitkou každé hospodyňky a právě podle ní poznáme, jak je v kuchyni zkušená. A to samozřejmě platí i v restauraci. Každý správný kuchař musí umět uvařit poctivou svíčkovou omáčku a k tomu nefalšovaný domácí knedlík, jinak to není kuchař. Ale jak to vlastně se svíčkovou omáčkou je? Kolik máme variant a jak ji správně připravit? Zaručený recept neexistuje, ale několik dobrých rad ano.

Svíčková omáčka patří mezi tradiční jídla české kuchyně a jejích variant bychom se asi nedopočítali. Možností, jak svíčkovou omáčku připravovat je opravdu celá řada, ať už se jedná o suroviny (někdo přidává jablko či trochu bílého jogurtu, jiný přilévá víno) či způsob přípravy. Svíčkovou můžeme vařit na sporáku, ale také péct v troubě a rozdíl je i v přípravě masa, které můžeme vařit v zelenině nebo samostatně.

Svíčková omáčka bez hovězí svíčkové?

Hovězí svíčková patří mezi nejkvalitnější část hovězího masa a tomu odpovídá i její cena. Proto se pro svíčkovou omáčku používá zřídka. Místo toho můžeme použít falešnou svíčkovou, hovězí kýtu či květovou špičku. „Důležitější než druh masa, je jeho původ a vyzrálost,“ vysvětluje Martin Riegel z Restaurace Uno ve Zlíně. „Nejlepší je samozřejmě mladý býk,“ dodává. Pokud nejsme příznivci hovězího masa, lze použít také telecí, srnčí či králičí.

Pasírovat nebo mixovat?

Názory šéfkuchařů na to, zda v závěru přípravy zeleninu ve svíčkové omáčce propasírovat přes cedník či ji rozmixovat se od nepaměti liší. Zastánci pasírování argumentují, že jedině tak vynikne chuť každé suroviny a zároveň nám menší kousky zeleniny v omáčce zůstanou. Příznivci mixování se naopak opírají o tvrzení, že právě díky rozmixování nám ve výsledné omáčce zůstane opravdu vše. Je tedy na každém, jak se rozhodne, možností je také část zeleniny před mixováním oddělit a tu pak do rozmixované omáčky propasírovat. Omáčka bude krásně jemná, ale neochudíme se ani o kousky zeleniny.

Houskový nebo karlovarský?

„To jaký knedlík ke svíčkové zvolíme, je věcí názoru. Základem je, aby byl domácí a dobře uvařený,“ říká Pavel Gavenda, šéfkuchař restaurace Zámek Zábřeh. U karlovarského knedlíku, pokud ho nabízejí v restauraci, si navíc můžeme být téměř jistí, že bude opravdu domácí, protože ten se jen tak v obchodě koupit nedá. Na druhou stranu, jak upozorňuje Aleš Procházka, majitel Pizza Restaurant v Jablonci na Nisou, petržel a muškátový oříšek, které do karlovarského knedlíku přidáváme, může měnit chuť omáčky.

Ať už při přípravě použijeme hovězí svíčkovou či květovou špičku, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a servírujeme s karlovarským či houskovým knedlíkem, důležité je, abychom použili opravdu kvalitní a čerstvé suroviny. To je zlaté pravidlo, kterého pokud se budeme držet, nemůžeme být z výsledku nikdy zklamaní. A takového pravidla se drží i šéfkuchaři restaurací, kteří připravili svíčkovou omáčku pro rodinný festival Děti v restauraci detivrestauraci.cz. Jak je totiž známo, omáčky s knedlíky patří mezi dětmi k oblíbeným pokrmům.

 


Vyzkoušet můžete například recept z časopisu F.O.O.D.:

Svíčková Stroganoff

Ingredience:
700 g hovězí svíčkové
2 cibule (menší)
200 g žampionů
4 lžíce másla
250 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
250 ml kysané smetany
1 lžičku hořčice
sůl a pepř

Maso omyjte, zbavte blan a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nechte odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpalte polovinu másla a na něm zprudka orestujte maso. Vyjměte ho a nechte v teple. Do výpeku dejte zbytek másla, cibuli a osmažte ji.

Přidejte žampiony, směs osmažte a přilijte vývar. Osolte a vše vařte asi 7 minut. Přilijte zakysanou smetanu s hořčicí a hladkou moukou a pomalu za stálého míchání povařte, až omáčka zhoustne. Do základu vložte maso, promíchejte a dobře společně prohřejte. Podávejte s noky, knedlíky nebo třeba i s rýží.

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Rodinný festival, Zlaté pravidlo, Nepaměť, Kaz, Omáčka, Svíčková omáčka, Houskový knedlík, Karlovarský knedlík, Způsob přípravy, Kuchař

Mohlo by vás zajímat
Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk
Tereza Ramba to schytala od matek. Kvůli nosítku! Co jí píše Třeštíková?
Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak
Malý Alexandr se narodil bez očí a nyní čeká na adopci. Jeho máma se ho zřekla
Babička upřednostňuje jedno vnouče. Podle vědců za to mohou i geny
Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu
S dětmi jsem dospěl. Kvůli nim jsem přestal pít alkohol, říká Tomáš Třeštík
Čtyřčata jsem kojila. Divím se, že jsem to dala, úplně mě vysála, říká Helena
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí

Horoskopy

Ryby Jakmile se ráno probudíte, převalíte se na druhý bok. Vůbec se vám nechce vstávat a nejraději byste…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Vladislav, Vladislava, Priska





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné