Maminka.czZdraví

Dobře se učí, chutná mu a je pořád v pohybu. Podle čeho ještě poznáte, že je vaše dítě úplně zdravé?

Simona Procházková 9.  10.  2021
Mámy většinou velmi rychle vytuší, že s jejich dítětem není něco v pořádku. Máme pro to zřejmě vyvinutý zvláštní gen. Existují důležité aspekty, které o zdraví a kondici ratolestí mnohé napoví. Čeho byste si měla všímat každý den?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Často určitě všude možně slyšíte a čtete o příznacích toho, když dítě není zdravé. Dnes jsme toto téma otočili. Tady máte článek o projevech, které naopak svědčí o tom, že váš potomek je zdravý a jeho vývoj je po všech stránkách v pořádku. 

VIDEO: Neštovice u dětí: Jaké jsou příznaky, léčba a největší komplikace?

Zjistit, zda je všechno, jak má být, a nehrozí nějaký zdravotní problém, není vždycky úplně jednoduché. Existuje celá řada symptomů a varovných příznaků, které můžeme podceňovat nebo z nich naopak zbytečně panikaříme. Tyto viditelné známky toho, že se váš potomek vyvíjí naprosto normálně a těší se výbornému zdraví, vás spolehlivě uklidní.

Dobře spí

Dítě spí klidně a bez přerušování celou noc, nebudí se příliš často a netrpí nočními můrami. Dbejte na dostatečný pitný režim a večer, pokud možno, zakažte používání elektroniky, která může narušovat spánkový režim.

Váha je bez výkyvů

Tělesná hmotnost dítěte by měla být ve správném poměru k jeho věku a výšce. Menší výkyvy jsou ještě považovány za normální, jelikož fyzický růst v dětském věku je rychlý a probíhá často „skokově“. Pokud je potomek podezřele vyhublý a nepřibírá navzdory vyvážené stravě nebo naopak bojuje s nadváhou či má sklony k obezitě, poraďte se s lékařem.

Chodí pravidelně na záchod

Zda funguje trávicí soustava a zažívání správně, poznáte podle frekvence návštěvy toalety. Ideální variantou je, pokud je dítě zvyklé dojít si „na velkou“ každý den, pravidelně, přibližně ve stejnou dobu. Pokud ho často trápí zácpa nebo naopak průjmy, značí to, že se střevy pravděpodobně není něco v pořádku. Občasné „škrundání“ v břiše nebo větry neznamenají zpravidla žádné potíže, obzvláště pokud je jídelníček potomka bohatý na vlákninu a luštěniny.

Děti přísných rodičů mají větší sklony k obezitě, tvrdí vědci. Proč to tak je?

Je čilé a aktivní

Nedělá mu problém vyskočit ráno z postele, je zaujaté tím, co právě dělá, projevuje činorodost a elán, stále je připravené v „pohotovostním“ režimu, pokud jde o lumpárny, užívá si pohyb, s nadšením si hraje… prostě je v plné formě. Samozřejmě to neznamená, že si párkrát za den nepotřebuje odpočinout, většinou jde ale jen o krátké chvíle pasivity. Děti dobíjejí energii zázračnou rychlostí.

Dobře se učí

Prospěch a aktivita ve škole hodně napoví. Pokud nosí domů dobré známky, učitelé ho chválí za vypracované úlohy, aktivně se zajímá o studium, snadno a rychle se učí nové věci a chápe v souvislostech, znamená to, že mozek a celý organismus fungují na výbornou. Zpozorněte, pokud se výborný student najednou výrazně zhorší, nerozumí učivu, je unavený nebo líný, přestane se snažit a do školní přípravy ho musíte nutit.

Zuby hodně prozradí

Silné, bílé, zdravé zuby a dásně ukazují, zda je s tělem všechno v pořádku. Ukazatelem různých nemocí bývá někdy právě zánět a krvácení dásní a také nepříjemný zápach z úst.

Má chuť k jídlu

Zdravý apetit je u dětí jednou z nejspolehlivějších jistot, že se cítí dobře a spokojeně. Jelikož je známo, že až 90 % imunity se nachází právě v břiše, měli by rodiče dbát na vyvážený jídelníček, obsahující veškeré důležité živiny. Dětem, které jedí s chutí, mají k jídlu obecně kladný vztah a nemusíte je k němu nutit, nijak neuškodí občasné mlsání, sladké „hříchy“ jim tedy nezakazujte (pokud se z nich nestane pravidlo).

Saunováním proti virům? Funguje to na děti i dospělé

Pozor na držení těla

Správný postoj (rovná záda, bez předsouvání hlavy, hrbení nebo nadměrného prohnutí v bedrech, což bývá doprovázeno vyvaleným pupíkem) naznačuje, že jsou páteř, pohybový aparát a svalový tonus těla v pořádku. Robustnější a pevná tělesná konstrukce naznačuje, že svaly a kosti se vyvíjejí přiměřeně.

Má světlou moč

Barva vyloučené moči toho o celkovém zdravotním stavu hodně napoví. Intenzitu jejího zabarvení ovšem mohou ovlivnit některé potraviny (např. červená řepa), zpravidla jsou ale příčinou změny barvy různá onemocnění. Moč je zároveň spolehlivým indikátorem kvality pitného režimu. Pokud toho dítě přes den moc nevypije, jeho moč je tmavě žlutá až hnědooranžová (což může být i příznakem potíží s játry). A naopak, když je pitný režim dostatečný, má moč velmi světlou barvu. Což znamená, že ledviny pracují, jak mají.

Nebývá marod

Nachladí se váš potomek jednou, maximálně dvakrát do roka? Virózy, angíny, chřipky a jiné „běžné“ sezonní nemoci se mu obloukem vyhýbají? Rýmu a kašel řešíte opravdu jen občas? A když už dítko přeci jen ochoří, nepotřebuje ani antibiotika a stačí, když se pár dní vyleží v posteli? Nevíte, co je horečka? Skvěle! Pokud úspěšně odolává bacilům, které, zejména nyní, v zimním období, útočí ze všech stran, jeho imunitní systém odvádí výbornou práci a přirozená obranyschopnost je na vysoké úrovni.

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Imunita, Děti a nemoci, Pořádek, Chuť, Pitný režim, Břicho, Důležitý aspekt, Moč, Potomek, Soustava, Ratolest, Příznaky, Zdraví na Heureka.cz