Dobroty z jarní zeleniny a mladého masa

David Skokan 13.  5.  2016
Až půjdete na trh, nezapomeňte nakoupit čerstvý špenát, křupavé ředkvičky, mladé maso a do košíku přihoďte i sýr. Z těchto surovin vykouzlíte chutné pokrmy nejen na víkend.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špagety se špenátovým pestem

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 200 g mladého špenátu, 30 g piniových oříšků, 1 stroužek česneku, 1 lžičky hrubé soli, 50 g nastrouhaného parmazánu + na ozdobu, 150 ml zastudena lisovaného olivového oleje (nebo ořechového či lněného), 400 g špaget

Špenát opláchněte a velmi pečlivě, nejlépe v utěrce osušte. Pak ho dejte do hmoždíře spolu s oříšky, česnekem a solí. Rozetřete. Přidejte sýr a pak postupně vlévejte olej a stále třete, až vznikne husté pesto. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je asi 10 minut. Sceďte je, promíchejte s pestem a rozdělte na talíře. Podávejte s nastrouhaným sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Nadívané telecí hrudí

6 porcí, 45 minut + pečení

Potřebujeme: 1 kg telecího hrudí, 5 lžic řepkového oleje, sůl a čerstvě nadrcený bílý pepř, 3 krajíce bílého chleba, 3 lžíce petrželky, 200 g slaniny, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 100 ml smetany 31%, 6 menších brambor, 600 g zelených fazolek

Telecí maso nařízněte tak, aby vznikl plát, a naklepejte ho. Maso potřete 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Chleba nakrájejte na kostky a usušte ho v troubě na plechu. Pak ho v míse smíchejte s nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájenou slaninou, prolisovaným česnekem a solí. Vmíchejte žloutky rozkvedlané ve smetaně. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně ho vmíchejte do chlebové směsi. 

Na rozložený plát masa přendejte nádivku a stočte do rolády. Provázkem svažte jeden konec rolády a pak jím celou oviňte. Pečte při 190 °C asi 80 minut. Brambory nakrájejte na plátky. Na plechu je pokapejte olejem a upečte je dozlatova. Fazolky očistěte a vařte v osolené vodě 4 minuty. Podávejte s nakrájenou roládou a bramborami.

Klepněte pro větší obrázek

Brioškový koláč se smetanovým sýrem

8 porcí, 35 minut + kynutí a pečení

Potřebujeme: 250 g hladké mouky (extra 00), 30 g krupicového cukru, 3 špetky soli, 7 g sušeného droždí, 4 vejce, 150 g másla; náplň: 200 g cream cheese, 4 žloutky, 50 g krupicového cukru, šťáva a kůra z poloviny citronu, 2 lžíce krupicového cukru na dokončení.

V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Pak do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. 

Nakynuté těsto přeneste do kulaté formy, vytvořte okraj a nechte kynout ještě 10 minut. Sýr smíchejte se žloutky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Pak sýrovou náplň rozetřete na těsto. Koláč pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrem a pečte dalších 15 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Ředkvičkový salát s kuřecími stripsy

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 2 svazky ředkviček, 400 g kuřecích prsou, špetka sušeného chilli, špetka kari, špetka mletého černého pepře, špetka bylinkové soli, 6 lžic oleje; salsa: 200 g majonézy, špetka soli, mletý černý pepř, 2 lžičky krupicového cukru, 1 lžička vinného octa, 1 lžička citronové šťávy

Nejprve připravte salát. Ředkvičky očistěte a nakrájejte. Smíchejte suroviny na salsu a pak jí ochuťte ředkvičky. Nechte rozležet v chladu. Kuřecí prsa nakrájejte na slabší plátky a ty na podlouhlé kousky. Smíchejte s chilli, kari a pepřem. Směsí okořeňte kuřecí kousky. Osolte je. V pánvi zahřejte olej a stripsy na něm opečte dozlatova. Pak je podávejte se salátem. Můžete přidat zbylou salsu.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: F.O.O.D.

Témata: JAR, Zeleň, Krupicový cukr, Salsa, Mládě, Černý pepř, Nastrouhaný sýr, Dobro, Parmazán, Zelení, Hmoždíř, Pevný sníh, Máša