Maminka.czTěhotenství

Dobrou chuť a čisté svědomí

Pavla Zarembová 25.  1.  2010
Zdá se, že neuplyne ani týden, aby nevyšla další nová zpráva o tom, co není vhodné jíst v těhotenství. Jste z toho zmatená? Nebojte se! Máme pro vás odpověď na otázku, co nesmíte, a hlavně, co můžete jíst.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V průběhu těhotenství vaše tělo najede na úplně jiný režim, než v jakém fungovalo dosud. Nejspíš vám přestane chutnat káva, cigaretu ucítíte na sto metrů a bude vám z ní na zvracení, podvědomě začnete vyhledávat ovoce a zeleninu, byť jste jim v „netěhotné době“ moc nedala. A že vás občas přepadne chuť na kyselou okurku, medovník se salámem nebo obrovský steak zalitý jogurtem? I když se vašemu partnerovi budou protáčet panenky, nenechte se zviklat, vaše tělo ví, co a proč si žádá.

Řiďte se rozumem

Vaše strava je důležitá, neboť jejím prostřednictvím získáváte energii pro uspokojování potřeb nového človíčka, který ve vás roste. A navíc také proto, že má dopad na vývoj vašeho dosud nenarozeného dítěte. To však neznamená, že musíte dělat radikální změny ve svém jídelníčku a doslova jej překopat od základu. Matka příroda je natolik moudrá, že sama hlídá, aby vaše miminko dostalo to, co potřebuje, aniž byste se musela radit s nějakým odborníkem na výživu. V posledních deseti týdnech těhotenství se například zdvojnásobuje potřeba vápníku, protože se ukládá v kostech vašeho miminka.

Ale nebojte, vy nemusíte měnit svůj jídelníček, protože vaše tělo si v této době totiž dokáže vzít z jídla, které konzumujete, zvýšené množství vápníku. Spíše než sledovat každé sousto byste se měla ujistit, že jíte vyváženou stravu obsahující správný poměr klíčových potravin. „V této době miminko hodně roste. Tím, že budete jíst zdravě, pomůžete svému dítěti správně růst,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Coufalová.

Pijte dostatečně

Zdravá strava během těhotenství vám také dopomůže k dobré kondici. Pokud například vypijete osm sklenic vody denně, zabráníte tak únavě a bolestem hlavy. Konzumací pěti porcí čerstvého ovoce nebo zeleniny denně zase zvýšíte příjem vitaminu C, což vám pomůže absorbovat více železa a jiných živin z dodané potravy. Tím se vyvarujete mnoha běžných obtíží, které se v těhotenství vyskytují. Pokud zařadíte do jídelníčku větší množství vlákniny, můžete například zabránit zácpě, která je častým problémem těhotných žen.

Rozhodně vynechejte

Existuje bohužel několik potravin, kterých byste se měla vyvarovat. Jejich seznam však není dlouhý. Zcela určitě tedy nejezte:

  • sýry měkké a s modrou plísní (riziko listeriózy)
  • jakoukoli paštiku včetně zeleninové (riziko listeriózy)
  • nepasterizované mléčné výrobky (riziko salmonelózy)
  • nepasterizované kozí mléko a sýry (riziko toxoplasmózy)
  • játra (velké množství vitaminu A)
  • maso ze žraloka a mečouna (velké množství rtuti).

Doporučuje se také vynechat burské a jiné ořechy, pokud na ně má váš partner alergii. (A pokud ji máte náhodou i vy, nesmíte je jíst už vůbec!) Oříšky jsou navíc i pro ostatní těhulky, které na ně alergii nemají, poměrně těžké do žaludku. Dobrou zprávou je, že všechno ostatní může být běžnou součástí vašeho jídelníčku, přesto buďte v některých případech opatrná. I když mastné ryby (makrela, čerstvý tuňák, sardinky a pstruh) jsou pro vás dobré, měla byste jejich konzumaci omezit na dvě porce týdně, protože obsahují také škodliviny.

Stejně tak byste neměla sníst více než jeden steak z tuňáka nebo čtyři 140gramové tuňákové konzervy týdně, a to kvůli potenciálně vysoké hladině rtuti. Příliš mnoho kofeinu může zase snížit schopnost vašeho těla vstřebávat železo, což může vést k nízké porodní váze dítěte. Omezte tedy svoji spotřebu kofeinu na maximálně 200 mg za den. Toto množství představuje asi dva šálky kávy nebo čtyři šálky čaje. Můžete si ovšem stejně dobře pochutnávat i na kávě bez kofeinu. A nezapomeňte, že kofein obsahuje i kokakola a jí podobné nápoje, energetické nápoje a také čokoláda!

Nepodceňujte přípravu

Co se ostatní stravy týče, je pouze potřeba ohlídat, aby byla řádně upravena. Před přípravou jídla a po manipulaci se syrovými potravinami si vždy umyjte ruce. Dbejte na to, aby jakékoli masné výrobky, drůbež, korýši a měkkýši či vejce byly dobře uvařeny. Všechna předvařená masa a ohřívaná jídla vařte tak dlouho, dokud nejsou zcela horká. Jezte raději čerstvé nežli předem připravené saláty, neboť mohou být zdrojem listerie. Jakoukoli zeleninu či ovoce vždy pořádně omyjte. Dejte také pozor, ať syrové maso nepřijde do styku se žádným jiným jídlem, zejména takovým, které budete konzumovat v čerstvém stavu nebo studené. Používejte rozdílná prkénka na krájení masa a zeleniny a udržujte čistotu.

Alkohol má červenou?

Debaty o alkoholu propukají neustále. Je již dostatečně zdokumentováno, že pití velkého množství alkoholu během těhotenství může mít pro vaše dítě vážné následky. V mnoha zemích již dávno upozorňují ženy, které jsou těhotné nebo chtějí otěhotnět, aby se zcela vyvarovaly alkoholu. Podle miminko lepší, když se alkoholu vyhnete zcela. A pokud neodoláte, tak střídmě.

Chybovat je lidské

Všechny uvedené rady mají sloužit k tomu, abyste dokázala zabránit potenciálním rizikům, které mohou poškodit vaše dítě. Pokud ovšem jdete na drink s přáteli a ještě nevíte, že jste těhotná, nebo jestliže omylem v průběhu těhotenství sníte něco ze „seznamu zakázaných potravin“, jistě nebudete první ani poslední, která zhřešila. „Pravděpodobnost, že potraviny, kterých se máte vyvarovat, způsobí nějaký problém, je velmi nízká. Občasné porušení pravidel zcela jistě nic nezaviní,“ ujišťuje poradkyně Coufalová. „Ne každý, kdo jí například sýr s modrou plísní, si odnese listerii. Pokud patří k vašim lahůdkám a konzumovala jste jej ještě předtím, než jste zjistila, že jste těhotná, a cítíte se dobře, jste jak vy, tak vaše dítě s největší pravděpodobností v pořádku. Kdybyste měla listerii, objevily by se jistě příznaky. Jestli však máte přesto pochybnosti, že nemusí být vše v pořádku, promluvte si se svým praktickým lékařem nebo porodníkem, kteří vás jistě prohlédnou, pokud budou mít pocit, že je to potřebné.“


Vyvážené stravování v době těhotenství je nutností

Měla byste...

  • jíst vyváženou stravu
  • vypít denně asi osm sklenic vody
  • sníst denně dvě porce čerstvého ovoce nebo zeleniny
  • omývat všechno konzumované ovoce i zeleninu

Odpusťte si...

  • měkké sýry a sýry s modrou plísní
  • jakékoli paštiky
  • nepasterizované mléčné výrobky
  • jakkoli upravená játra
  • maso ze žraloka a mečouna

Nejezte a nepijte víc než...

  • jeden steak z tuňáka nebo čtyři 140gramové tuňákové konzervy týdně
  • dva šálky kávy nebo čtyři šálky čaje za den, pokud nezvolíte nápoje bez kofeinu
  • jednu až dvě skleničky alkoholu týdně, pokud máte pocit, že bez alkoholu nemůžete být, jinak je lepší alkohol zcela vynechat
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Chuť, Svědomí, Dobro, ČÍST, Čisté svědomí, Medovník