Maminka.czNovorozenec

Doc. Maďar odpovídá na vaše dotazy o očkování a klíšťatech

redakce 29.  2.  2012
Počet nakažených klíšťovou encefalitidou byl vloni o více než 50 % větší než v roce 2010. Jedinou spolehlivou prevencí je očkování! Jediným způsobem, jak snížit možnost nákazy, je vyšší proočkovanost obyvatelstva.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]



V průběhu tohoto týdne můžete nahrávat své dotazy týkající se nemocí, které klíšťata přenášejí: klíšťové encefalitidy a lyméské boreliózy. Nejen o příznacích a léčbě těchto nemocí, ale především o jejich prevenci – očkování, si s vámi bude povídat odborník na tuto tématiku doc. MUDr. Rastislav Maďar.


Své dotazy vkládejte do komentářů pod článek.




Pojišťovny letos štědře přispívají

Očkovat se můžete u vašeho praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Nejpoužívanějšími vakcínami na českém trhu jsou FSME-IMMUN 0,5 ml/0,25 ml (výrobce Baxter). Na lékařský předpis je můžete získat jak ve variantě pro dospělé, tak pro děti od 1 roku. Cena jedné dávky vakcíny je cca 600 Kč, ale většina zdravotních pojišťoven na ni poskytuje svým klientům příspěvek. Další informace najdete na pozorkliste.cz nebo na bezplatné lince 800 202 010.

Pojištěnci VZP mohou nyní využít akce a nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě a získat tak zdarma jednu dávku vakcíny. Více na vzp.cz/klistovka.

Nejen VZP přispívá na očkování proti klíšťové encefalitidě. Podívejte se na webové stránky vaší pojišťovny a zjistíte aktuální výši příspěvku na očkování.

Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE má pro své pojištěnce od 2 let věku připraven příspěvek z fondu na očkování a přeočkování proti klíšťové encefalitidě. Výše příspěvku je dána délkou pojistného vztahu mezi pojištěncem a ZP M-A.

Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí pro děti od 2 do 18 let proplacení 1/3 prokázaných nákladů za očkovací látky (3 dávky očkovací látky) – příspěvek náleží za očkování proti klíšťové encefalitidě.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovnanabízí pro své pojištěnce výhodné balíčky s příspěvky na některé druhy očkování, které nejsou hrazeny pojišťovnou. Pojištěnci všech věkových kategorií mohou získat na očkování příspěvek až 1000 Kč/rok. Příspěvek je poskytován na kteroukoliv dávku/vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny.

Více informací o klíšťové encefalitidě a rizicích spojených s touto nemocí najdete na klistova-encefalitida.cz.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Očkování, Aliance, Mad, Dotaz, ÓČKO, Doc, Vaš, Lékařský předpis, Zdraví na Heureka.cz