Dokonalý pokojíček

Možná to byl ještě před týdnem sklad nebo pokoj pro hosty. Teď se z něj má konečně stát dětský svět. Pomocí osvědčených postupů to bude hotové raz dva.
Dokonalý pokojíček

Doba, kdy se do dětských pokojů jen odkládaly starší kusy nábytku po babičkách nebo odjinud z bytu (protože děti stejně všechno zničí), je nenávratně pryč. Na rozdíl od svých rodičů nejspíš začnete podobu budoucího pokojíčku pro vysněné miminko plánovat, jakmile zjistíte, že je na cestě, nebo možná ještě dřív. A výběr je přece tak veliký! Jenže kdo vybírá, může i přebrat a ze zařizování pokojíčku se lehce stane noční můra a past na výplatu, která vás bude strašit ještě za pár let. Co je nejdůležitější? Předem si ujasněte, co se vám líbí, co vůbec ne, kolik chcete investovat a jak náročná by měla celá akce být. Pak jen postupujte krok za krokem k vytouženému pokojíčku. Tady jsou naše rady, jak se zařídit, když…

…má vydržet pár let

Nenechte se zlákat obrovskou nabídkou „předzařízených“ miminkovských pokojů a vybavujte místnost tak, aby vypadala jako běžný dětský pokoj nebo spíš ložnice, v níž náhodou stojí malá postýlka. Vybírejte nábytek, který se bude designově hodit i do pokoje větší slečny nebo mladého pána. Klasika je rozkládací pohovka, na které může nejdřív přespávat babička a později kamarádi, kávový stolek, který použijete na kreslení a za deset let jako centrum posezení, nebo velká šatní skříň. Než se zaplní dospěláckými kusy oblečení, skvěle ji využijete jako schovku.

…nechcete utrácet

Tak jen do toho. Malujte, potahujte, odstraňujte dvířka, vyměňujte úchytky. Věta z úvodu článku platí pro starý otlučený nábytek, který jen tak rozestavíte vedle postýlky. Nebojte se proto inovovat a přetvářet a pokuste se najít potenciál pro změnu, který starší kousky většinou nabízejí. Když se rozhodnete dětem vybavit pokojíček skříňkami po babičce, které barevně natřete nebo třeba potáhnete látkou s hezkým motivem, stane se z místnosti originál, kterým se možná budou vaše děti za pár let chlubit kamarádům.

…vás baví vzory

Budou určitě bavit i miminko. Novorozenci nejlépe vnímají kontrasty a jednoduché vzory se jim líbí mnohem dřív, než začnou vnímat jemnější nuance obrázků a barevných kombinací. Zkuste proužky s bílým základem nebo barevné puntíky – obojí se hodí do dívčích i chlapeckých pokojů, a pokud zvolíte podobné barvy, můžete je beze strachu také kombinovat. Jedním vzorem přikrášlete stěnu a pak se můžete vyřádit třeba na barevných polštářích. Právě tady, nebo třeba v rámečcích na stěnách, se pak mohou objevit konkrétní obrázky, které jednoduchý vzor doplní. Dosáhnete tak patchworkového efektu, který dětským pokojům moc sluší, a miminko navíc bude mít vždycky na co koukat.

…plánujete dopředu

Teď sice zařizujete pokoj pro jedno dítě, ale dobře víte, že pokud se nic nepokazí, rádi byste, aby k němu brzy přibyl jeden nebo dva sourozenci. Pak se vyplatí zařizování, nebo alespoň vizi celého pokojíčku, svěřit profesionálům. Oslovte bytového architekta, jehož práce se vám líbí nebo kterého doporučí známí, a zkuste společně vymyslet, jak má váš život, a tím pádem i obytný prostor, vypadat za pár let. Tak můžete i pro jedno dítě začít zařizovat pokoj, který za dva nebo tři roky bez námahy pojme o člověka víc, ale přitom nebude do té doby působit neútulně a prázdně. Postupné nastavování postelí, dostatek úložného prostoru, ale také správné rozmístění zásuvek (pokud se třeba pouštíte do úplné rekonstrukce) jsou věci, které by vás samotné možná nenapadly.

…podporujete kreativitu

Předem myslete na to, abyste nechali dětem dostatek prostoru pro vlastní tvůrčí rozlet. Vytyčte stěnu, na kterou budou mít dovoleno malovat (je pak mnohem pravděpodobnější, že si nechají zajít chuť jinde v bytě). Pořiďte si tabulovou čerň a natřete třeba dveře skříně, nebo pokud se nechcete špinit s barvou, použijte tabulové samolepky, s nimiž se pracuje velmi snadno. Nezapomeňte ani na stoleček na kreslení nebo obří magnetickou mapu světa.

…milujete jednoduchost

Nebaví vás dětské motivy ani pestré barvy? Žádný problém. Nebojte se prostor zařídit jen v základních barvách, pro miminko si úplně vystačíte s bílou. Ta je navíc univerzální a nestojí v cestě, pokud se chcete nechat překvapit, jestli to bude holka nebo kluk. Případně ji ještě doplňte jedním nebo dvěma odstíny světle šedé na stěnách, která působí ohromně útulně, a nábytkem z přírodního dřeva. A až se miminko opravdu narodí, dostane jistě od všech kolem tolik barevných hraček, že pokojíček rozhodně nebude vypadat fádně.

…berete jen to nejlepší

A přesně tak by to přece pro děti mělo být. Jenže pro každého je „tím nejlepším“ něco jiného. Proto si dopředu dobře rozmyslete, co opravdu chcete, a nevrhejte se do bezhlavých nákupů jen proto, že „to přece mají všichni“. Fakt, že si jiné děti užívají třeba polohovací lehátko nebo závěsnou houpačku pro miminka, neznamená, že bude stejná věc bavit i vašeho potomka. A že ho v ní třeba už ve třech měsících dokážete udržet. Se specializovanými nákupy raději počkejte na to, co bude miminko opravdu bavit, a do začátku pořiďte věci, které opravdu potřebujete. Vyhnete se tak nebezpečí, že pokojíček jen zahltíte nepotřebnostmi a na nákup toho důležitého už vám pak nezbyde energie ani peníze.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články