[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.
Suroviny:
500 g pšeničné chlebové mouky 430 g vody 11 g soli 4 g instantního droždí
Postup:
Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vodu. Promíchejte tak, aby se suroviny spojily a aby nikde nebyl žádný kus suché mouky. Míchat stačí opravdu krátce – půl minuty a hotovo. Mísu zakryjte a nechte těsto kynout při pokojové teplotě 12 až 16 hodin.
Druhý den vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Bude hodně tekuté, tak se nelekněte a vezměte to stěrkou na těsto. Hroudu těsta poprašte trochou mouky a dlaněmi vytvarujte na přibližný tvar obdélníku. Poté těsto čtyřikrát přeložte (viz video) – nejprve horní okraj k sobě, potom levý okraj doprava, pravý okraj doleva a nakonec dolní okraj nahoru apod.
Pokud máte stěrku, můžete balíček těsta dotvarovat podsouváním a zároveň rotací stěrky směrem do středu (také ukazuji na videu). Tenhle krok ale můžete klidně vynechat. Tady hlavně platí – žádný stres! Balíček těsta nemusí být úplně dokonalý. Úplně stačí, když se vám ho podaří čtyřikrát přeložit.
Kulatou ošatku nebo mísu vyložte čistou utěrkou. Zaprašte moukou a hrubou krupicí (polentou, otrubami, vločkami). Poté do ošatky opatrně vložte vytvarovaný bochník (svárem dolů). Povrch můžete opět trochu zaprášit. Zakryjte a nechte kynout další 2 hodiny.
Asi 45 minut před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte litinový nebo keramický hrnec s poklicí a nechte ho také rozehřát (poklici odklopte a opřete na stranu).
Chcete péct, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů ve světě pečení. Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je naprosto parádní.
Vykynuté těsto přendejte co nejrychleji do rozehřátého hrnce, přiklopte a ihned dejte péct. Těsto můžete do hrnce vyklopit přímo z ošatky, sám si ale radši bochník opatrně vyklopím na dlaň levé ruky, otočím zpět do pravé a vsadím do hrnce.
Přiklopte poklicí, pečte 30 minut. Poté poklici sundejte a pečte dál podle barvy kůrky – 15 až 20 minut. Když je kůrka krásně vypečená, vyndejte chléb opatrně z hrnce a nechte vychladnout na mřížce.
Další tipy a video recepty pana Cuketky sledujte na Mall.tv.