Domácí chléb? Tenhle zvládne úplně každý!

5. 12. 2020
Domácí chléb? Tenhle zvládne úplně každý!
Chcete zkusit upéct chleba, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů ve světě pečení. Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je parádní. Videonávod foodblogera Cuketky vám ukáže, jak na to krok za krokem.

Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.

Domácí chléb bez hnětení

Suroviny:

500 g pšeničné chlebové mouky
430 g vody
11 g soli
4 g instantního droždí

Postup:

Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vodu. Promíchejte tak, aby se suroviny spojily a aby nikde nebyl žádný kus suché mouky. Míchat stačí opravdu krátce – půl minuty a hotovo. Mísu zakryjte a nechte těsto kynout při pokojové teplotě 12 až 16 hodin.

Druhý den vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Bude hodně tekuté, tak se nelekněte a vezměte to stěrkou na těsto. Hroudu těsta poprašte trochou mouky a dlaněmi vytvarujte na přibližný tvar obdélníku. Poté těsto čtyřikrát přeložte (viz video) – nejprve horní okraj k sobě, potom levý okraj doprava, pravý okraj doleva a nakonec dolní okraj nahoru apod.

Kuře jako z KFC, kterým u dětí zabodujete. Návod krok po kroku!

Pokud máte stěrku, můžete balíček těsta dotvarovat podsouváním a zároveň rotací stěrky směrem do středu (také ukazuji na videu). Tenhle krok ale můžete klidně vynechat. Tady hlavně platí – žádný stres! Balíček těsta nemusí být úplně dokonalý. Úplně stačí, když se vám ho podaří čtyřikrát přeložit.

Kulatou ošatku nebo mísu vyložte čistou utěrkou. Zaprašte moukou a hrubou krupicí (polentou, otrubami, vločkami). Poté do ošatky opatrně vložte vytvarovaný bochník (svárem dolů). Povrch můžete opět trochu zaprášit. Zakryjte a nechte kynout další 2 hodiny.

Asi 45 minut před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte litinový nebo keramický hrnec s poklicí a nechte ho také rozehřát (poklici odklopte a opřete na stranu).

Chcete péct, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů ve světě pečení. Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je naprosto parádní.

Vykynuté těsto přendejte co nejrychleji do rozehřátého hrnce, přiklopte a ihned dejte péct. Těsto můžete do hrnce vyklopit přímo z ošatky, sám si ale radši bochník opatrně vyklopím na dlaň levé ruky, otočím zpět do pravé a vsadím do hrnce.

Přiklopte poklicí, pečte 30 minut. Poté poklici sundejte a pečte dál podle barvy kůrky – 15 až 20 minut. Když je kůrka krásně vypečená, vyndejte chléb opatrně z hrnce a nechte vychladnout na mřížce.

Další tipy a video recepty pana Cuketky sledujte na Mall.tv.

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?
Extra rychlá, jednoduchá a zdravá!  Čočková polévka krok za krokem!
Uvařte rovnou na několik dní: Videonávod od Koko
Maminka ROKU 2021
Témata: Recepty, Vaření, video recept, Cuketka, Recept pana Cuketky, Mouka, Vynález, Bochník, Chléb, Těsto, Hrnec, Poklice, Pečení

Mohlo by vás zajímat
To je ale bříško! Podívejte se na těhotenství s trojčaty týden po týdnu!
Těhotenský kalendář
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Tohle neříkejte dětem, když brečí! Proč a co se může stát?
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
Ve velkém stylu! Fotografie ruských svateb, které prostě musíte vidět

Horoskopy

Býk Venuše v báječném sextilu s Neptunem, a proto nadchází ideální čas na usmiřování. Pokud řešíte s…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Irena, Bernadeta, Irini





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné