Domácí chléb? Tenhle zvládne úplně každý!

Simona Procházková 5.  12.  2020
Chcete zkusit upéct chleba, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů ve světě pečení. Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je parádní. Videonávod foodblogera Cuketky vám ukáže, jak na to krok za krokem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.

Domácí chléb bez hnětení

Suroviny:

500 g pšeničné chlebové mouky
430 g vody
11 g soli
4 g instantního droždí

Postup:

Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vodu. Promíchejte tak, aby se suroviny spojily a aby nikde nebyl žádný kus suché mouky. Míchat stačí opravdu krátce – půl minuty a hotovo. Mísu zakryjte a nechte těsto kynout při pokojové teplotě 12 až 16 hodin.

Druhý den vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Bude hodně tekuté, tak se nelekněte a vezměte to stěrkou na těsto. Hroudu těsta poprašte trochou mouky a dlaněmi vytvarujte na přibližný tvar obdélníku. Poté těsto čtyřikrát přeložte (viz video) – nejprve horní okraj k sobě, potom levý okraj doprava, pravý okraj doleva a nakonec dolní okraj nahoru apod.

Kuře jako z KFC, kterým u dětí zabodujete. Návod krok po kroku!

Pokud máte stěrku, můžete balíček těsta dotvarovat podsouváním a zároveň rotací stěrky směrem do středu (také ukazuji na videu). Tenhle krok ale můžete klidně vynechat. Tady hlavně platí – žádný stres! Balíček těsta nemusí být úplně dokonalý. Úplně stačí, když se vám ho podaří čtyřikrát přeložit.

Kulatou ošatku nebo mísu vyložte čistou utěrkou. Zaprašte moukou a hrubou krupicí (polentou, otrubami, vločkami). Poté do ošatky opatrně vložte vytvarovaný bochník (svárem dolů). Povrch můžete opět trochu zaprášit. Zakryjte a nechte kynout další 2 hodiny.

Asi 45 minut před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte litinový nebo keramický hrnec s poklicí a nechte ho také rozehřát (poklici odklopte a opřete na stranu).

Chcete péct, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů ve světě pečení. Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je naprosto parádní.

Vykynuté těsto přendejte co nejrychleji do rozehřátého hrnce, přiklopte a ihned dejte péct. Těsto můžete do hrnce vyklopit přímo z ošatky, sám si ale radši bochník opatrně vyklopím na dlaň levé ruky, otočím zpět do pravé a vsadím do hrnce.

Přiklopte poklicí, pečte 30 minut. Poté poklici sundejte a pečte dál podle barvy kůrky – 15 až 20 minut. Když je kůrka krásně vypečená, vyndejte chléb opatrně z hrnce a nechte vychladnout na mřížce.

Další tipy a video recepty pana Cuketky sledujte na Mall.tv.

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?
Extra rychlá, jednoduchá a zdravá!  Čočková polévka krok za krokem!
Uvařte rovnou na několik dní: Videonávod od Koko
Témata: Recepty, Vaření, Video recept, Cuketka, Dom, Mouka, Poklice, Chléb, Těsto, Pečení, Bochník, Recept pana Cuketky, Vynález, Domácí, Hrnec