Maminka.czKoronavirus

Domácí testy na Covid: Jaké jsou jejich výhody a dá se jim věřit?

Simona Procházková 23.  3.  2021
O samotestech se v poslední době hodně mluví zejména v souvislosti s testováním školáků, aby se mohli co nejdříve vrátit do lavic. Otestovat sebe nebo ostatní rodinné příslušníky na onemocnění Covid-19 se již od ledna můžete sami doma. Jaké máte možnosti, do jaké míry jsou tyto testy spolehlivé a děláte je správně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masivní testování je (samozřejmě kromě rychlého proočkování populace) podle odborníků tou správnou cestou, jak bojovat s pandemií a vrátit se zpět k „normálnímu“ životu. Chcete si ověřit, zda nejste Covid pozitivní, ale nechcete nebo nemůžete navštívit testovací centrum? PCR testy sice stále zůstávají tou nejpřesnější metodou pro zjištění viru Sars-CoV-2, využívat se ale ve velkém začaly i komfortnější a pohodlnější způsoby.

Domácí testy jsou rychlé, finančně dostupné a nepřinášejí s sebou žádný diskomfort spojený s nepříjemnými výtěry z nosohltanu (ten smí provádět jen a pouze vyškolený zdravotník). Udělat si je můžete prakticky kdekoli a výsledek znáte do několika, obvykle 15 minut. Tolik k nesporným výhodám. Na druhou stranu se často liší názory na jejich spolehlivost, která hodně závisí na správném provedení a dodržení pravidel při testování. Je proto důležité držet se striktně pokynů od výrobce daného testu.

Testy pro domácí použití se liší cenou, kvalitou i způsobem provedení a seženete je dnes již běžně na e-shopech a ve vybraných lékárnách. Jejich provedení je intuitivní a součástí balení je vždy podrobný návod včetně obrázků, jak postupovat.

Přibývá těhotných s covidem. Řada z nich rodí předčasně

Jaký je rozdíl mezi PCR a antigenním testem?

Antigenní test pátrá po bílkovině z povrchu koronaviru (tzv. antigenu, který je specifický pro tento typ viru), zatímco PCR test hledá genetickou informaci. Spolehlivost antigenního testu ovlivňuje kromě správnosti provedení také například koncentrace viru či doba od začátku nemoci. Antigenní testy se zpravidla používají ve fázi nástupu onemocnění, kdy je v organismu velké množství viru. Odběr vzorků u PCR a antigenního testu je nicméně stejný.

K dispozici jsou antigenní test ze slin (tzv. lízátkové), z moči nebo výtěrem z kraje nosu. Čeští vědci již počátkem letošního roku přišli rovněž s PCR testem pro domácí použití, který je známý jako „kloktací“ test.

Pro koho není vhodné očkování proti nemoci Covid-19? Podívejte se na video.

Novinkou jsou testy z moči

Metoda testování na přítomnost viru Covid-19 ze vzorku moči je na trhu od února a hodí se také pro děti a seniory. Ze vzorku moči zjišťuje přítomnost určitých a pro tento virus specifických aminokyselin. Tímto jednoduchým způsobem se může doma otestovat kdokoli, například v případě, že má podezření, že se setkal s nakaženou osobou nebo má v plánu navštívit prarodiče. Test připomíná ten těhotenský a díky svému principu dokáže přibližně zobrazit i nálož viru v těle – tedy to, jak je případná infekce rozsáhlá. Testované látky jsou navíc v moči přítomné velmi brzy po případné nákaze. Nakaženou osobu je tudíž možné odhalit ještě před propuknutím příznaků nemoci a v době, kdy běžný antigenní test ještě pozitivitu neukáže, ale člověk už může nakazit ostatní.

Jak vaše krevní skupina ovlivňuje riziko, že se nakazíte koronavirem?

Bezbolestný PCR test ze slin

Nechce se vám nikam dojíždět nebo se zkrátka obáváte bolesti při výtěru z nosohltanu? Samoodběrové kloktací PCR testy (které vyvinuli vědci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci) zajistí stejnou přesnost jako ty v oficiálních odběrových místech a k provedení stačí vykloktat a vyplivnout vzorek do speciální zkumavky. V ceně služby je kromě samotného laboratorního testu také dovážka testovací sady kurýrem DoDo až domů a následné doručení vzorku do laboratoře. Výsledek testu se dozvíte do 36 hodin, vždy nejpozději následující pracovní den. Kloktací sada vám na rozdíl od antigenních testů umožní i cestování do zemí, které vyžadují negativní test na Covid. Jelikož se jedná o klasický PCR test, můžete si k němu přiobjednat vystavení mezinárodně uznávaného certifikátu, který při vstupu aktuálně požaduje většina zemí světa.

Mámy v izolaci: Takhle si najdete a udržíte kamarádky i v covidové době!
Očkování proti Covidu se nejspíš nevyhnou ani děti. Kdy to bude a za jakých podmínek?
Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti a nemoci, Nemoci, Školy, covid, Distanční výuka, izolace, Senior, karanténa, SARS CoV, Provedení, Moč, Rodinný příslušník, Vir, Domácí, PCR, Vzorek, Onemocnění, Olomouc, Liza, Test, Dom, Testování, Zdraví na Heureka.cz