Maminka.czRecepty

Domácí francouzský quiche si zamiluje celá vaše rodina

Veronika Zenklová 9.  4.  2021
Domácí francouzský quiche si zamiluje celá vaše rodina
Do slaného koláče můžete dát jakoukoliv náplň dle chuti, s masem nebo bez. Jíst se dá k snídani, svačině, obědu, zkrátka kdykoliv. Pro upečení těsta je třeba mít kulaté ráfky na pečení. A kupodivu také suché fazole – Radek David vám totiž předvede techniku, jak péct tzv. „naslepo“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience

Těsto

  • 280 g  hladké mouky
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 35 g žloutků
  • 40 g vody
  • 30 g slunečnicového oleje    
  • 200 g pórku
  • 300 g cibule
  • 200 g hrášku
  • 200 g brambor uvařených ve slupce
  • hladká petrželka nebo pažitka
  • sůl

Náplň

  • 30 g  slunečnicového oleje
  • 200 g pórku
  • 300 g cibule
  • 200 g hrášku
  • 200 g brambor uvařených ve slupce
  • hladká petrželka nebo pažitka
  • sůl

Zálivka na pečení

  • 60 g žloutků
  • 2 vejce
  • 250 g 33% smetany
  • mletý muškátový oříšek

Postup

Všechny suroviny – mouku, máslo, žloutky a vodu – dejte do misky (nebo kotlíku) a ručně (nebo pomocí tzv. protínačky) propracujte do těsta. Vytvořte z něj bochánek, z něj potom vyválejte placku, zabalte ho do fresh fólie a přes ni těsto ještě lehce rozválejte válečkem do placky. Nechte ji ve fólii, aby neoschla, položte na plastové prkénko a nechte 2 hodiny odpočinout v lednici. Po odpočinutí placku poprašte moukou a začněte pomalu rozvalovat. Poté na ni položte formu (kulatý ráfek) a z druhé strany seřízněte těsto kolem dokola zhruba na výšku ráfku. Do pekáčku si připravte pečicí papír a na něj položte ráfek. Abyste do něj mohli těsto přenést, natočte ho na váleček. Přebytek okrajů přehněte přes ráfek. Máte-li k dispozici i menší kulaté formy, pak ho stejným způsobem využijte pro zbytek těsta. Těsto v obou formách propíchejte a pečte tzv. naslepo. Co to znamená? Uřízněte si obdélník z pečicího papíru, přeložte ho na čtverec, poté na trojúhelník a ještě jednou na menší trojúhelník. Zkuste, zda se vejde na koláč, případně ho ještě sestřihněte. Těsto zakryjte, zatěžkejte fazolemi a pečte při 200 °C asi 12 minut do zlatavé barvy. Po upečení nechte vychladnout i s fazolemi. Připravte si zatím náplň. Na slunečnicovém oleji orestujte měsíčky cibule, pak přidejte pórek nakrájený na kolečka, brambory na kostičky, hrášek, osolte, opepřete a nakonec přidejte nasekanou petrželku. Do masové verze můžete použít slaninu nebo uzeného lososa. Z těsta odstraňte fazole a směs na něj rozložte. Ještě zbývá připravit zálivku: Smíchejte žloutky, celá vejce a smetanu. Přidejte muškátový oříšek a dosolte, případně přisypte nastrouhaný parmezán. Promíchejte metličkou a zalijte koláč. Pečte při 170 °C zhruba dalších 25 minut. Servírujte nakrájený na osm dílů, ozdobte ochuceným kozím sýrem a petrželkou.

Témata: Rodina, Recepty, Video recept, Jak na to, Naše tipy, Vaření pro rodinu, Radek David, Koláč, Těsto, Pekáč, Fazole, Ráfek, Uzené, Čtverec, Quiche, Žloutek, Přebytek, Náplň, Domácí, Pečení, Šmrnc
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
GALERIE: Kojit třeba tříleté dítě. A proč ne? Tyhle mámy se neskrývají!
Víchová Tereza
Kojení
Od děvčátka k bohyni: Podívejte se na osm neskutečných proměn ženské sexuality
Zenklová Veronika
Fotografie
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Syna porodila, když jí bylo 57. Mít dítě v pozdějším věku je jednodušší, nemáte taková očekávání, říká Barbara
Formánková Simona
Příběhy
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Adoptovala tři děti, aby si splnila sen o velké rodině. Co o nich potom zjistila, je k neuvěření!
Formánková Simona
Příběhy