Maminka.czRecepty

Domácí francouzský quiche si zamiluje celá vaše rodina

9. 4. 2021
Domácí francouzský quiche si zamiluje celá vaše rodina
Do slaného koláče můžete dát jakoukoliv náplň dle chuti, s masem nebo bez. Jíst se dá k snídani, svačině, obědu, zkrátka kdykoliv. Pro upečení těsta je třeba mít kulaté ráfky na pečení. A kupodivu také suché fazole – Radek David vám totiž předvede techniku, jak péct tzv. „naslepo“.

Ingredience

Těsto

  • 280 g  hladké mouky
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 35 g žloutků
  • 40 g vody
  • 30 g slunečnicového oleje    
  • 200 g pórku
  • 300 g cibule
  • 200 g hrášku
  • 200 g brambor uvařených ve slupce
  • hladká petrželka nebo pažitka
  • sůl

Náplň

  • 30 g  slunečnicového oleje
  • 200 g pórku
  • 300 g cibule
  • 200 g hrášku
  • 200 g brambor uvařených ve slupce
  • hladká petrželka nebo pažitka
  • sůl

Zálivka na pečení

  • 60 g žloutků
  • 2 vejce
  • 250 g 33% smetany
  • mletý muškátový oříšek

Postup

Všechny suroviny – mouku, máslo, žloutky a vodu – dejte do misky (nebo kotlíku) a ručně (nebo pomocí tzv. protínačky) propracujte do těsta. Vytvořte z něj bochánek, z něj potom vyválejte placku, zabalte ho do fresh fólie a přes ni těsto ještě lehce rozválejte válečkem do placky. Nechte ji ve fólii, aby neoschla, položte na plastové prkénko a nechte 2 hodiny odpočinout v lednici. Po odpočinutí placku poprašte moukou a začněte pomalu rozvalovat. Poté na ni položte formu (kulatý ráfek) a z druhé strany seřízněte těsto kolem dokola zhruba na výšku ráfku. Do pekáčku si připravte pečicí papír a na něj položte ráfek. Abyste do něj mohli těsto přenést, natočte ho na váleček. Přebytek okrajů přehněte přes ráfek. Máte-li k dispozici i menší kulaté formy, pak ho stejným způsobem využijte pro zbytek těsta. Těsto v obou formách propíchejte a pečte tzv. naslepo. Co to znamená? Uřízněte si obdélník z pečicího papíru, přeložte ho na čtverec, poté na trojúhelník a ještě jednou na menší trojúhelník. Zkuste, zda se vejde na koláč, případně ho ještě sestřihněte. Těsto zakryjte, zatěžkejte fazolemi a pečte při 200 °C asi 12 minut do zlatavé barvy. Po upečení nechte vychladnout i s fazolemi. Připravte si zatím náplň. Na slunečnicovém oleji orestujte měsíčky cibule, pak přidejte pórek nakrájený na kolečka, brambory na kostičky, hrášek, osolte, opepřete a nakonec přidejte nasekanou petrželku. Do masové verze můžete použít slaninu nebo uzeného lososa. Z těsta odstraňte fazole a směs na něj rozložte. Ještě zbývá připravit zálivku: Smíchejte žloutky, celá vejce a smetanu. Přidejte muškátový oříšek a dosolte, případně přisypte nastrouhaný parmezán. Promíchejte metličkou a zalijte koláč. Pečte při 170 °C zhruba dalších 25 minut. Servírujte nakrájený na osm dílů, ozdobte ochuceným kozím sýrem a petrželkou.

Témata: Recepty, Rodina, Jak na to, Naše tipy, Vaření pro rodinu, video recept, Radek David, Těsto, Quiche, Náplň, Žloutek, Fazole, Koláč, Pečení, Ráfek

Mohlo by vás zajímat
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Sedmé dítě jen tak do počtu? Ekonomka Markéta Šichtařová trhá rekordy!
Malijka porodila devaterčata! Že jich má v břiše tolik, netušili ani lékaři!
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
To je ale bříško! Podívejte se na těhotenství s trojčaty týden po týdnu!

Horoskopy

Beran Neztrácejte pozitivní pohled na život, nehádejte se s partnerem a pracujte na sobě. Sebevzdělání vám…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Sofie, Žofie, Sophie





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné