Maminka.czRecepty

Domácí francouzský quiche si zamiluje celá vaše rodina

Veronika Zenklová 9.  4.  2021
Do slaného koláče můžete dát jakoukoliv náplň dle chuti, s masem nebo bez. Jíst se dá k snídani, svačině, obědu, zkrátka kdykoliv. Pro upečení těsta je třeba mít kulaté ráfky na pečení. A kupodivu také suché fazole – Radek David vám totiž předvede techniku, jak péct tzv. „naslepo“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience

Těsto

  • 280 g  hladké mouky
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 35 g žloutků
  • 40 g vody
  • 30 g slunečnicového oleje    
  • 200 g pórku
  • 300 g cibule
  • 200 g hrášku
  • 200 g brambor uvařených ve slupce
  • hladká petrželka nebo pažitka
  • sůl

Náplň

  • 30 g  slunečnicového oleje
  • 200 g pórku
  • 300 g cibule
  • 200 g hrášku
  • 200 g brambor uvařených ve slupce
  • hladká petrželka nebo pažitka
  • sůl

Zálivka na pečení

  • 60 g žloutků
  • 2 vejce
  • 250 g 33% smetany
  • mletý muškátový oříšek

Postup

Všechny suroviny – mouku, máslo, žloutky a vodu – dejte do misky (nebo kotlíku) a ručně (nebo pomocí tzv. protínačky) propracujte do těsta. Vytvořte z něj bochánek, z něj potom vyválejte placku, zabalte ho do fresh fólie a přes ni těsto ještě lehce rozválejte válečkem do placky. Nechte ji ve fólii, aby neoschla, položte na plastové prkénko a nechte 2 hodiny odpočinout v lednici. Po odpočinutí placku poprašte moukou a začněte pomalu rozvalovat. Poté na ni položte formu (kulatý ráfek) a z druhé strany seřízněte těsto kolem dokola zhruba na výšku ráfku. Do pekáčku si připravte pečicí papír a na něj položte ráfek. Abyste do něj mohli těsto přenést, natočte ho na váleček. Přebytek okrajů přehněte přes ráfek. Máte-li k dispozici i menší kulaté formy, pak ho stejným způsobem využijte pro zbytek těsta. Těsto v obou formách propíchejte a pečte tzv. naslepo. Co to znamená? Uřízněte si obdélník z pečicího papíru, přeložte ho na čtverec, poté na trojúhelník a ještě jednou na menší trojúhelník. Zkuste, zda se vejde na koláč, případně ho ještě sestřihněte. Těsto zakryjte, zatěžkejte fazolemi a pečte při 200 °C asi 12 minut do zlatavé barvy. Po upečení nechte vychladnout i s fazolemi. Připravte si zatím náplň. Na slunečnicovém oleji orestujte měsíčky cibule, pak přidejte pórek nakrájený na kolečka, brambory na kostičky, hrášek, osolte, opepřete a nakonec přidejte nasekanou petrželku. Do masové verze můžete použít slaninu nebo uzeného lososa. Z těsta odstraňte fazole a směs na něj rozložte. Ještě zbývá připravit zálivku: Smíchejte žloutky, celá vejce a smetanu. Přidejte muškátový oříšek a dosolte, případně přisypte nastrouhaný parmezán. Promíchejte metličkou a zalijte koláč. Pečte při 170 °C zhruba dalších 25 minut. Servírujte nakrájený na osm dílů, ozdobte ochuceným kozím sýrem a petrželkou.

Témata: Recepty, Rodina, Jak na to, Video recept, Naše tipy, Vaření pro rodinu, Těsto, Fazole, Uzené, Přebytek, Radek David, Domácí, Pekáč, Dom, Náplň, Šmrnc, Koláč, Pečení, Ráfek, Žloutek, Quiche, Čtverec
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
GALERIE: Strie vyprávějí příběh: Těchto 15 maminek šlo doslova s kůží na trh
len
Galerie
Je jí 23, ale vypadá na 8: Uvízla jsem v těle dítěte, říká dívka, která trpí vzácným onemocněním
Mrázková Dita
Životní příběh