Upečte si doma dokonalé loupáky! Návod krok za krokem

Simona Procházková 14.  11.  2020
Takové loupáky v obchodě neseženete. Ty, které si můžete upéci doma i vy, jsou totiž mnohem lepší. Recept není složitý. Videonávod foodblogera Cuketky vám ukáže, jak na vážně dobré máslové loupáky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tvOblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.

Loupáky, kterým neodoláte – recept

Ingredience (na 16 loupáků):

500 g hladké mouky
230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné)
100 g změklého másla
75 g cukru
1 vejce (pokojová teplota)
30 g čerstvého droždí (nebo 10 g instantního)
5 g soli
vejce na potření
mák

Postup:

Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte část mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těsto. Přikryjte a nechte 20 až 30 minut vzejít. Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a hnětejte dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hladké. Zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné. Plát těsta poté nožem rozdělte na čtyři stejně velké trojúhelníky.

Krtkův dort děti milují. Připravíte ho doma i bez krabice, víme jak

Trojúhelník si pak položte zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projeďte, aby se prodloužil do délky. Prsty ruky pak přiložte k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začněte rolovat. Přehmátněte si dlaněmi dolů a pokračujte v rolování směrem od sebe. Na těsto není potřeba tlačit.

Vznikne pěkný srolovaný rohlíček. Je potřeba jej otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod. Je dobré cíp klidně i pořádně smáčknout, aby pod těstem pořádně držel.

Srolovaný tvar jemně uchopte prsty a vytvarujte do tvaru podkovy. Přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 170 °C.

Dokynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem. Dejte si záležet a pomašlujte je až úplně dospod k pečicímu papíru. Pomašlované loupáky zasypte mákem a šup s nimi do trouby!

Pečte 15 až 20 minut. Můžete se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžete je vyndat a nechat vychladnout na mřížce.

Proč se ženám v těhotenství zvětšují chodidla? My už to víme

Martin Kuciel alias pan Cuketka sice vystudoval medicínu, stal se ale jedním z prvních českých foodblogerů. Velkou popularitu si získal jeho Blog Cuketka, který píše už od roku 2006, o čtyři roky později pak zakládá scuk.cz, internetového průvodce nejlepšími restauracemi a prodejnami s potravinami, dále pak pečempecen.cz s mapou dobrovolníků, kteří dávají k dispozici svůj kvásek na pečení chleba, nebo web prkýnko.cz s krátkými videorecepty.

Třikrát byl nominován na Křišťálovou lupu (2012, 2013, 2014) a založil projekt Skromná kuchyně, díky kterému vrací do českých kuchyní jednoduchá jídla z obyčejných surovin za pár korun.

Pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv

Podzimní recepty na víkend, na kterých si pochutnají děti i rodiče
Co pořád vařit dětem? Kuře na paprice zbožňují, zkuste náš recept
Lívance a domácí pizza. Tohle dětem připravte a budou vás zbožňovat
Témata: Děti, Video, Recepty, Vaření, návod, Cuketka, Dom, Bochník, Křišťálová lupa, Internetová televize, Droždí, Jednoduchý návod, Krista, Těsto, Mléko, Lou, Kvásek, Populární pořad, Recept pana Cuketky, Vejce