Omáčka, pomazánka, dip - tím vším je pesto. Můžete je třít v hmoždíři podle vzoru pravověrných ctitelů italské kuchyně i mixovat v kutru, při správném poměru surovin máte o perfektní chuť postaráno.
Pesto je vlastně takové univerzální dochucovadlo. Ladí k těstovinám, topinkám i masu. Připravíte ho rychle a za pár korun. Vždy ho přendejte do sterilní sklenice s pevným uzávěrem a uchovávejte v ledničce, kde vydrží několik dní.
Tipy a triky
- Pokud jsou základem pesta bylinky a ne třeba měkké avokádo, můžete je rozdělit do mrazuvzdorných misek, přelít olivovým olejem a dát zamrazit. Ovšem pozor, bez sýra, případně másla, ty se přidávají až po rozmrazení.
- Pesto bude lepší, když se držíte staré přípravy a zpracujete ho místo v mixéru v hmoždíři? Ano, užijete si více vůně a nepřešvihnete správnou konzistenci.
- Parmazán není povinností. Běžně se používají různé druhy pecorina i ricotta. Háček je v úpravě množství surovin. Čím aromatičtější sýr, tím ho do základu přidávejte méně.
Využití v kuchyni
NA TĚSTOVINY
Stačí jej přimíchat k vařeným těstovinám, které krásně obalí a dochutí.
NA PIZZU
Místo klasického rajčatového nebo smetanového základu zkuste pesto.
NA PEČIVO
Opečenou bagetu, housku, topinku nebo wrap jednoduše namažte oblíbeným pestem.
NA RYBY
Když přidáte trochu soli, nemusíte na rybu použít nic jiného než pesto.
NA SALÁT
K dochucení zeleninových salátů bude skvělé například koprové pesto.
NA DIP
Pesto smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a máte dip k zelenině nebo masu hotový.
Pesto ze sušených rajčat
asi 350 g, příprava: 10 minut
Suroviny:
- 50 g piniových oříšků
- 200 g sušených rajčat
- 1 hrst bazalky
- 1 lžička kaparů
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl podle chuti
Postup:
Piniové oříšky opečte nasucho na pánvi. Rajčata nakrájejte na kousky a s ostatními ingrediencemi vložte do mixéru. Mixujte tak dlouho, dokud se všechno nespojí. Osolte podle potřeby.

Špenátové pesto
350 g, příprava: 10 minut
Suroviny
- 100 g špenátových listů
- 1 hrst bazalky
- 80 g loupaných mandlí
- 180 ml extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl podle chuti
Postup:
Špenátové listy omyjte a důkladně osušte. Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Hotové pesto ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte sůl.

Avokádové pesto
asi 300 g, příprava: 10 minut
Suroviny:
- 1 avokádo
- 1 hrst lístků koriandru
- 50 g oříšků kešú
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- sůl podle chuti
- 1 cm chilli papričky
Postup:
Avokádo rozřízněte ostrým nožem napůl a odstraňte pecku. Pomocí lžíce vydlabejte dužninu. Všechny ingredience s výjimkou chilli papriček vložte do mixéru a mixujte dohladka. Chilli zbavte semínek, najemno nasekejte a vmíchejte do avokádového základu. Hotové pesto ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte sůl. Ihned podávejte.

Koprové pesto
asi 250 g, příprava: 10 minut
Suroviny:
- 100 g kopru
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžíce vinného octa
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- sůl podle chuti
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Hotové pesto ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte sůl.

Rukolové pesto
asi 350 g, příprava: 10 minut
Suroviny:
- 100 g rukoly
- 180 ml extra panenského olivového oleje
- 80 g lískových oříšků bez slupky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl podle chuti
Postup:
Rukolu omyjte a důkladně osušte. Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Hotové pesto ochutnejte a je-li potřeba, přidejte sůl.
Tip: Co zbyde z parmazánu, včetně kůrky, schovejte do mrazáku a použijte do omáček.

ITALSKÝ OBJEV: INTENZIVNÍ CHUTĚ BYLINEK
• V Ligurii, odkud receptura na pesto pochází, má využívání intenzivně aromatických bylinek tradici od středověku, kdy si jejich směsmi chudí dochucovali svá skromná jídla a bohaté rodiny do směsi bylinek přidávaly i vzácné koření.
• Základem receptu na pesto je česneková omáčka ze 13. století, která sloužila ke konzervaci uvařeného jídla.
• Recept na pesto poprvé uveřejnil ve 2. polovině 19. století ve své
práci La cuciniera genovese Giovanni Battista Ratto. Do světa se dostalo s janovskými obchodními loděmi.
Zdroj: F.O.O.D., Blesk pro ženy
Recepty, food a dekor styling: MARIKA KUČOVÁ
Foto: LUCIE FENCLOVÁ
VIDEO: Recept: Pesto z medvědího česneku
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC