[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
BUDEŠ POTŘEBOVAT:
JAK NA TO:
1. Ovoce (každý druh zvlášť) najemno nastrouhej, aby se z něj uvolnilo co nejvíc šťávy. Pomeranč můžeš vymačkat. Šťávu s nastrouhaným materiálem přeceď přes sítko do skleniček nebo kelímků. Gumové medvídky ponoř na 10 minut do studené vody kvůli navlhčení.
2. Do každé nádobky se šťávou polož na dno medvídka. Jednoho medvídka dej pak do obyčejné vody.
3. Vzorky nech stát několik hodin při pokojové teplotě. Každé 2 hodiny se podívej, jak se změnila velikost medvídků. Druhý den proveď finální kontrolu. UŽ VÍM PROČ! Ovocné šťávy obsahují proteázy. Ty želatinu v medvídcích „rozsekají“ na malé kousky, které se pak rozpouštějí ve vodě. Proto se želatinový medvídek ve šťávě obsahující tyto látky postupně zmenšuje, až nakonec úplně zmizí. V čisté vodě medvídek jen nabobtná a trochu změkne, ale pořád drží tvar. Totéž se děje ve šťávě z pomeranče. Ani ta neobsahuje podstatné množství proteáz. VYROBENO VE SPOLUPRÁCI S VIDA SCIENCE CENTREM, Foto autor: ILUSTRACE: LIBOR DROBNÝ, ISTOCK