Maminka.czVýživa a stravování

Domácí svíčková - dokonale prověřená verze krok za krokem

Eva VšetíčkováČasopis F.O.O.D. 2.  3.  2013
Domácí svíčková - dokonale prověřená verze krok za krokem
Nejproslulejší sváteční pečeně by byla nemyslitelná právě bez omáčky z kořenové zeleniny. Tradiční trio mrkev, celer, petržel jí dodává nezaměnitelnou chuť. Zde je recept na dokonale prověřenou verzi krok za krokem.

Na 8-10 porcí, příprava: 3 hodiny + moření

na mořidlo: 2 lžíce 8% octa, 8 celých pepřů, 8 kuliček nového koření, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, 1 bulva celeru, 2 petržele nebo pastináky, 2 větší mrkve, 2 větší cibule, 1 citron, 2 kg hovězího masa (například loupaná plec), 200 g slaniny, kůra z 1/2 citronu + 1-2 citrony, nakrájené na klínky, k podávání, sůl na dochucení

na omáčku:150 g másla, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), 2 cibule, najemno nakrájené, 150-200 ml suchého červeného vína, 250 ml plnotučného mléka, 400 ml smetany ke šlehání, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 50 g cukru krupice, nakládané brusinky, k podávání

1. Kořenovou zeleninu do mořidla oloupejte a pokrájejte na kolečka, citron pokrájejte na plátky. Cibuli oloupejte, poté nakrájejte na osminky. Vše dejte do hrnce, zalijte litrem vody, přidejte koření, ocet a citron a asi pět minut povařte.

2.-3. Maso důkladně odblaňte, očistěte (odkrojky v žádném případě nevyhazujte, dejte je vařit a vývarem můžete podlévat pečeni), osušte a pak je hustě prošpikujte klínky slaniny. Tu protahujte vždy po délce masového vlákna, aby pak pokrájené plátky měly krásnou strukturu.

4. Kuchyňskou nití nakonec svažte maso do úhledného válce, aby se z něj daly nakrájet pěkné plátky.

5. Přelijte ho vychladlým mořidlem a nechte v chladu odpočívat nejméně jeden den (klidně můžete až tři dny). Vyjměte maso z mořidla, osušte ho a osolte.

6.-7. Ve velkém kastrolu či pekáči rozpusťte máslo, krátce na něm osmažte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Na základ vložte maso a zprudka ho ze všech stran orestujte. Zalijte mořidlem a vínem a odkryté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Asi po patnácti minutách zakryjte maso víkem a zvolna pečte tak dlouho, až je maso měkké.

8. Maso vyjměte a nechte stranou. Z omáčky odstraňte koření. Do vypečené šťávy se zeleninou přidejte mouku (není nutné) a hořčici a vše důkladně rozmělněte ponorným mixérem.

9. V kastrůlku nechte dozlatova zkaramelizovat cukr. Horký karamel zalijte mlékem, provařte, až se karamel rozpustí, a směs vlijte do rozmixovaného základu. Omáčku ještě chvíli povařte a ve finále vlijte šlehačku. Dochuťte a podávejte s masem, pokrájeným na plátky, domácími houskovými knedlíky, nakládanými brusinkami a klínky citronu.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Celý pepř, Houskový knedlík, Kořenová zelenina, Krok, Krok za krokem, Svíčková, Ponorný mixér, Verze
Mohlo by vás zajímat
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
kog
Porod
Poporodní deprese! Máma ukázala dvě odlišné fotky a sklidila neuvěřitelnou podporu!
Mateřství
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
8 divných věcí, které nám dělaly naše matky nebo babičky, když jsme byli malí
Procházková Simona
Mateřství
Šéf Pirátů Ivan Bartoš má syna. Opravdu se jmenuje Zářící havran?
kog
Slavní tatínci
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Zenklová Veronika
Porod