Maminka.czVýživa a stravování

Domácí zmrzliny nic nepřekoná! Experimentujte s chutěmi i ovocem

redakce 25.  7.  2014
Domácí zmrzliny nic nepřekoná! Experimentujte s chutěmi i ovocem
Vyrábí se už přes dva tisíce let. I vy po ní v horkých letních dnech sáhnete. A děti? Ty ji milují bezvýhradně. Připravte si tuto pochoutku doma a mlsejte zdravě!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud máte formičky, můžete si vytvořit i domácí nanuky. Ty děti velmi milují. Naprostým základem je vanilková zmrzlina. Přidáním ovoce, bylinek nebo několika dalších surovin získáte pokaždé jinou chuť. Naučte se nejprve připravit tu základní, pak už můžete experimentovat s různými příchutěmi.

Vanilková zmrzlina

8 porcí (1 litr zmrzliny), 45 minut + chlazení

Potřebujeme: 250 ml plnotučného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, špetka soli, 6 žloutků, 1 lžička vanilkového extraktu.

Do kastrolu nalijte mléko a polovinu smetany, přidejte cukr, vanilkový lusk i semínka (ty z něj vyškrábněte), sůl a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Žloutky za stálého šlehání vmíchejte do směsi a mírně zahřívejte.

Odmíchávejte i od stěn, dokud se nezačne odlepovat. Druhou polovinu smetany nalijte do velké mísy a na ni položte jemné síto. Přes něj přelijte žloutkovou směs a zašlehejte do smetany. Vyjměte lusk, vmíchejte extrakt a za častého prošlehání nechte vychladnout. Pokud máte zmrzlinovač, připravte směs v něm. Jinak ji nalijte do dózy s víkem, uložte do mrazáku a za občasného promíchání od krajů nechte zmrazit.

Čokoládová zmrzlina

4 porce, 15minut + mražení

Potřebujeme: 250g hořké čokolády (70% podílu kakaa), 250g mascarpone, 1-2 lžíce krupicového cukru.

Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni, promíchejte s mascarpone a podle chuti doslaďte. Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku minimálně na 12 hodin. Poté naběračkou na zmrzlinu tvořte kopečky a podávejte v kornoutku nebo v miskách.

Vanilková zmrzlina s ovocem

4 porce, 20 minut + mražení

Potřebujeme:250g měkkého tvarohu, 250g mascarpone, 80g krupicového cukru, 1vanilkový lusk 1 Creme Olé vanilkový bez vaření, 250g ovoce (ideálně ostružiny, borůvky a rybíz).

Tvaroh, mascarpone, cukr a zrníčka z vanilkového lusku smíchejte v mixéru nebo vyšlehejte metlou. Do prošlehané hmoty nasypte Creme Olé a pečlivě promíchejte. Takto vzniklou směs přendejte do uzavíratelné misky, poklaďte ovocem a přes noc zamrazte.

Vanilková zmrzlina s medem

4 porce příprava: 15 minut + mražení

Potřebujeme: 250ml šlehačky, 250g mascarpone, 2 vanilkové cukry, 2-3lžíce medu.

Šlehačku vyšlehejte dotuha, smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem. Hmotu přendejte do misky nebo pekáčku a povrch zalijte medem. Nechte několik hodin, ideálně přes noc, ztuhnout v mrazáku. tip: Zajímavou chuť zmrzlině dodají pražené vlašské ořechy nebo plátky mandlí.

Nepotrpíte-li si na zdlouhavé pojídání zmrzliny lžičkou nebo lízáním z kornoutu, připravte si jednoduchý ovocný koktejl!

Pobavte se: VIDEO: Brrr to je studené, ale dobré!

Zmrzlinový koktejl s ovocem

2 porce, 10 minut

Potřebujeme:200 ml plnotučného mléka nebo jogurtového nápoje, 4 kopečky libovolné domácí zmrzliny, 1 hrnek ovoce (jahody, maliny, banány, borůvky)

Vyšší skleničky dejte asi na 10 minut do mrazáku. Mezitím do mixéru nalejte mléko nebo jogurtový nápoj, přidejte zmrzlinu a libovolné ovoce. Záleží jen na vás, které si vyberete – drobné druhy stačí omýt, větší ovoce (třeba banány) nejdřív pokrájejte na kousky, meruňky, broskve apod. vypeckujte. Rozlijte koktejl do nachlazených skleniček.

Tvarohovo-borůvkové nanuky

8–10 kousků příprava: 20 minut + vyvěšování tvarohu a chlazení

Potřebujeme:400 g plnotučného měkkého tvarohu, 550 g chlazených nebo zmražených borůvek, 150 g třtinového cukru, 100 g smetany na vaření 12%, 2 lžíce třešňového nebo rybízového sirupu

Tvaroh nandejte doprostřed velké bílé utěrky, kterou za rohy pověste na šňůru a pod ni dejte hrnec na vyteklou syrovátku. Nechte ho takto „vykapat“ aspoň 24 hodin, získáte tak asi 300 g hmoty. Tvaroh, 3 zmrzlých (nebo dobře podchlazených) borůvek, cukr, smetanu a sirup rozmixujte. Vmíchejte zbytek borůvek, můžete je trochu pomačkat vidličkou. Směs nandejte do formiček na nanuky a dejte aspoň na 2 až 3 hodiny do mrazničky.


Než se pustíte do ledového tvoření, je dobré si připomenout několik praktických zásad úspěšného domácího zmrzlináře. Chcete přece, aby vaše dílo bylo po zásluze oceněno a chváleno.

1. Nešiďte ingredience: Chcete-li si dát práci s přípravou domácí zmrzliny, nešetřete na vstupních ingrediencích. Ovoce používejte čerstvé, stejně tak vejce. Umělé vanilkové aroma nechte v šuplíku a pořiďte si přírodní.
Nebo prostě naložte rozříznutý vanilkový lusk do vodky a nechte ho alespoň tři dny louhovat – získaný extrakt vás nadchne.

2. Předchlazujte: Mějte mísu na zmrzlinu (a to i v případě zmrzlinovače) uloženou – stejně jako šlehací metlu přístroje – v mrazáku.
Předmražené ovoce a dobře vychlazené další suroviny dokážou ušetřit spoustu času.

3. Pravidelně míchejte: Nemáte-li zmrzlinovač, zmrzlinu v mrazáku alespoň jednou za hodinu promíchejte. Na krajích mísy krém pochopitelně mrzne rychleji a mícháním bude zmrzlina promražená rovnoměrněji. Pokud byste tento krok vynechali, začnou se v ní navíc dělat ledové krystalky vody, které by jí zbytečně ubraly na kráse.

4. Pozor na přísady: Trocha lískooříškového krému nebo ovocného likéru nemůže být na škodu, nesmí ale tvořit výraznou část zmrzliny.
U vysokoprocentního alkoholu si dávejte pozor dvakrát – jak známo, destilát totiž nezmrzne. Použijte jej až nakonec. Třeba citronový sorbet je nejlepší zalitý panákem dobré vodky.

5. Podávejte ji lehce povolenou: Domácí zmrzliny mívají tendenci zmrznout podstatně víc než ty kupované. Po celonočním mražení je proto dobré nejdřív ji asi na 10 minut vyndat a nechat lehce povolit při pokojové teplotě. Přímého slunce ji samozřejmě ušetřete!

6. Chraňte zmrzlinu!Málokdy asi sníte celé množství zmrzliny naráz, takže je dobré si zopakovat některá pravidla skladování: jak vám potvrdí Italové, lepší jsou nižší hranaté nádoby, v nichž zmrzlina lépe udržuje svou konzistenci než v hlubokých. Aby navrchu během skladování nevznikaly ledové krystalky, před přiklopením nádoby spodek překryjte pečicím papírem nebo fólií. Počítejte ale s tím, že zhruba po týdnu až deseti dnech začne domácí zmrzlina ztrácet vůni a chuť. To je daň za absenci konzervantů.

Co přidat do zmrzliny

BYLINKY – máta či meduňka jsou klasika, k ostružinám klidně přidejte rozmarýn, k jahodám bazalku, k broskvím tymián

RŮZNÉ MLÉČNÉ VÝROBKY – zkuste tvaroh či jogurt vyměnit za cream cheese, mascarpone nebo zakysanou smetanu

ČOKOLÁDU A OŘÍŠKY – máloco strávníka tak příjemně překvapí jako nasekané oříšky či kousky čokolády. A to klidně i v ovocných zmrzlinách. Zkuste mandle do meruňkové nebo pistácie do jahodové.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, Dom, Mražení, Likér, Domácí zmrzlina, Domácí nanuk, Ostružina, Naprostý základ, Nanuk, Ovoce, Přímé slunce, Jogurtový nápoj, OVO, Domácí, Experiment, Vanilková zmrzlina, NIC