Maminka.czPředškolák

Domov, jesle, nebo školka? - díl I.

Zuzana Labudová 18.  6.  2010
Domov, jesle, nebo školka?  - díl I.
Ať už se chcete nebo musíte vrátit do práce, či si jen potřebujete alespoň občas od výchovy prcka odpočinout, výběru správných jeslí nebo školky se dřív nebo později nevyhnete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S výběrem začněte každopádně co nejdříve, klidně i rok předtím, než hodláte dítě přihlásit. V dnešní době je v dobrých zařízeních nával, a pokud budete co nejdříve vědět, kam chcete dítě zapsat, budete určitě ve výhodě.

Některé školky dokonce i několik let dopředu sepisují jakýsi „pořadník“ čekatelů na přijetí. Dnes už dokonce není ani výjimkou zapsat předběžně do školky dítě, které se právě narodilo.

Ve většině případů je k přijetí potřeba, abyste měli trvalé bydliště ve stejné obci či městské části, v níž sídlí vámi vybrané zařízení, jinak se odsouváte na konec seznamu zájemců. Pokud vás přesto přijmou, zaplatíte za docházku víc.

Vybírejte pečlivě, ve většině případů dítě ve školce stráví podstatnou část dne, a to právě ve věku, kdy je velice vnímavé a chce se učit. Paní učitelka se stane velmi důležitou osobou v jeho životě, a může ho ovlivnit na celý život.

Odkdy začít

Státní jesle přijímají děti od jednoho roku věku, většinou ale rodičům doporučují, aby s nástupem dítěte trochu počkali.

Ve věku dvou let už má většina dětí za sebou tzv. separační úzkost a nové prostředí i nové lidi přijímá snáze. V soukromých jeslích se vám bez obav postarají i o malinké miminko, v tomto případě trvejte na předložení dokladů o zdravotnickém vzdělání pečovatelek.

Státní školky přijímají děti od tří let, výjimečně i dříve, například pokud je dítě narozené v podzimních měsících.

Některé školky vám dítě, kterému ještě nebyly tři roky, přijmou, ale nastoupit bude moci až v den svých narozenin, přičemž od začátku školního roku budete muset platit školné, i když váš potomek nebude fyzicky přítomen (v podstatě tedy platíte místo, které je vaším dítětem obsazeno, i když do školky ještě nechodí).

Soukromá zařízení přijímají děti od nejútlejšího věku. Jejich výhodou je větší počet pečovatelek na méně dětí, tím pádem větší předpoklad individuálního přístupu.

Více se dočtete již zítra 19. června 2010.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Batole, Mateřská škola, školka, domov, Pořadník, Zdravotní vzdělání, Státní jesle, Dom, Podzimní měsíc, Jesle