Maminka.czBatole

Domov, jesle, nebo školka? - díl II.

Zuzana Labudová 19.  6.  2010
Mezi státními a soukromými školkami a jeslemi jsou obrovské cenové rozdíly, které částečně vyplývají z toho, že státní či městská zařízení jsou dotována z rozpočtu obcí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A co za to?

Na druhou stranu mnoho soukromých zařízení je provozováno prostě za účelem zisku a jejich služby bývají mnohdy předražené. Samostatnou otázkou pak je, zda například dvouleté dítě v jeslích skutečně potřebuje kurz keramiky a výuku angličtiny rodilým mluvčím.

Státní jesle stojí okolo 2500 korun za měsíc za předpokladu, že rodiče mají trvalý pobyt ve stejné obci či městské části. V opačném případě to bývá okolo 4000 korun. Většina jeslí poskytuje také službu tzv. pětidenních jeslí, jež je určena rodičům na rodičovské dovolené, kteří mohou dát dítě do jeslí celkem na pět pracovních dnů v měsíci, aniž by přitom přišli o rodičovský příspěvek.
Tato služba stojí kolem 1500 korun.

Státní školka vás přijde průměrně na 600 korun, v Praze zaplatíte i 1000 korun.
Navíc počítejte se zhruba 500 korunami za celodenní stravné.

Soukromá zařízení, která často bývají zároveň jeslemi i školkou, jsou o poznání dražší. Většinou se ceny pohybují okolo 15 000 korun za měsíc, dvojjazyčné školky s nadstandardním programem stojí i 25 000.

Samozřejmě záleží na vás, kolik chcete do předškolního vzdělávání svých dětí investovat, vezměte ale v úvahu, že nemocnost dětí v předškolních kolektivech bývá vysoká a školné se na rozdíl od stravného platí bez ohledu na docházku, takže vás takový zánět průdušek s antibiotiky a následnou rekonvalescencí může přijít pěkně draho...

Jak vybírat

Ideální samozřejmě je, pokud jesle či školka nabízejí den otevřených dveří. Vezměte dítě s sebou a dobře se rozhlédněte.

Sledujte prostornost místností, vybavení a samozřejmě čistotu. Velmi důležitou záležitostí je zahrada a vůbec okolí školky. Z praktického hlediska bude zcela jistě dominantním faktorem také vzdálenost od domova či vašeho zaměstnání.

To nejdůležitější je ale personál. Pozorujte, zda se učitelka baví jen s vámi nebo se obrátí i na dítě. Všímejte si, jak reaguje, pokud dítě vezme nějakou hračku a třeba ji zahodí na zem. Pokud je ve třídě více dětí, dívejte se, zda situaci stále sleduje a má přehled o tom, co se kde děje, jak řeší případné dětské spory či zda je empatická k dětem, které se stydí nebo vztekají.

Přirozeně bude výhodou, když bude vychovatelka sympatická vám, mnohem důležitější ale je, aby si padla do oka s vaším potomkem – můžete se ho na to později vyptat a zjistit, jak na něj působí.

Většina školek dnes nabízí různé zájmové činnosti (obvykle nechybí plavání, hudební výchova, tanečky, jazyková přípravka, keramika), výlety, školky v přírodě, divadelní představení a vystoupení pro rodiče. Předškolnímu dítěti bude zcela stačit jeden, maximálně dva kroužky. Ptejte se také na akce, na nichž jsou vítáni rodiče.

Důležitou položkou je samozřejmě strava, mezi soukromými školkami najdete i zařízení vegetariánská. Zásadní je také to, vychází-li školka vstříc individuálním potřebám dětí – zda je například nenutí do jídla nebo do odpoledního spánku.
Z rozhovoru s učitelkou byste v podstatě měla mít pocit, že jí záleží na každém dítěti a že žádné individuální požadavky nejsou předem problém. Rozhodně by vás neměla odbýt slovy „to u nás neděláme“.

Pokud musíte nastoupit do práce, asi vás překvapí, že drtivá většina státních školek zavírá v pět hodin. To pro vás možná bude znamenat řešení nezáviděníhodného problému, jak odcházet z práce ve stejnou dobu jako ostatní zaměstnanci a přitom stihnout vyzvednout dítě. Jestliže tedy máte problém s pracovní dobou či jste na výchovu sama, pravděpodobně využijete možnosti hlídání mimo otevírací dobu či dokonce přes noc, kterou také (samozřejmě za poplatek) některá zařízení nabízejí.

Zajímavou nabídku představují školy „alternativní“, u nás se v podstatě vyskytují dva typy – waldorfská a montessori. Školky obojího typu se snaží vyjít vstříc individuálním potřebám dítěte. Zvažte ale, zda můžete později vozit dítě také do základní školy tohoto typu a jestli se dítě v šesti či sedmi letech dokáže adaptovat na klasickou českou školu.

Pokud vy či váš partner mluvíte jiným jazykem, bude pro vaše dítě vhodná dvojjazyčná školka. Psychologové se ale shodují na tom, že pokud cizím jazykem nemluvíte na dítě i doma, nemá taková školka význam. Existují i školky církevní, které bývají dotované, čili školné je srovnatelné se státními a městskými mateřinkami. Obvykle jsou otevřené i dětem ateistů, musíte ale počítat s tím, že děti si budou listovat v dětské bibli a budou systematicky vedeny k víře.
Pokud jste navštívila několik školek a stále jste nerozhodná, zkuste se poptat maminek v okolí, třeba při návštěvě dětského hriště. Zkušenosti přímo z praxe bývají často neocenitelným vodítkem.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Rodina, Mateřská škola, školka, domov, Státní jesle, Dom, Individuální potřeba, Den otevřených dveří, Předškolní vzdělávání, Jesle, Potřeba dětí, Předškolní kolektiv, Vychovatelka

Video