Maminka.czDomácí výuka

"Domškoláctví" je v kurzu: Těchto 7 slavných maminek učilo své děti doma. Přidáte se také?

Dita Mrázková 6.  5.  2022
Český rodič se při vzpomínce na "dobu covidovou", kdy musel spolu se svými potomky nuceně zůstat na domácí on-line výuce, příliš neraduje. To hollywoodské herečky na ni pějí ódy už pěkných pár let. Seznamte se s mámami, které by své děti do "obyčejné" školy jen tak neposlaly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než se stalo "domškoláctví" oficiální možností vzdělávání u nás, nějakou dobu to trvalo. Výrazně mu však "prospěl" covid a s ním spojená distanční výuka. Děti ze dne na den nesměly mezi spolužáky do svých lavic a jejich školou se stal v lepším případě počítač rodičů, případně tablet, na kterém se mnohdy střídalo hned několik sourozenců. Rodiče drželi nervy hodně na uzdě – stejně jako třídní učitelé, kteří se pokoušeli vyjukaným prvňáčkům vysvětlit, jak počítat.

VIDEO: Jak správně zorganizovat čas školákovi?

Někteří školáci si netradiční "záškoláctví" pochvalovali, jiní plakali nad tím, že si nemohou se spolužáky vyměňovat Pokémony. Emoce tento druh vzdělávání zkrátka vzbudil všelijaké. Tuzemskou celebritou, která má s domácí výukou zkušenost, je skvělá snowboardistka Ester Ledecká. A na "domškoláctví" nedají dopustit ani zahraniční osobnosti. Kdo ho adoruje až do nebes a co na jeho adresu zaznělo?

 1. Katie Holmes 

Třetí manželka herce Toma Cruise měla o výchově jejich společné dcerky Suri jasno. V rozhovoru pro Huffington Post se svěřila: "Máme rádi individuální vzdělávání. Jsem opravdu šťastná, že má moje dcera silnou vůli a je odhodlaná a motivovaná."

2. Jennifer Lopez 

Zpěvačka přiznala, že kvůli svému "nenormálnímu" životu vzdělávala svá dvojčata Emmu a Maxe doma.  "Díky tomu to jsou superšťastné, dobře přizpůsobivé, milující děti, a to je nejdůležitější věc. Domácí vzdělávání pro ně bylo skvělé. To nejlepší na domácí výuce ale bylo, že jsme mohli strávit čas spolu," pěla ódy JLo.

3. Nicole Kidman 

Tom Cruise byl zřejmě iniciátorem domácího vzdělávání u obou matek svých dětí. Nejinak tomu bylo i za vztahu s Nicole Kidman. Jejich adoptované děti, syna Connora a dceru Isabellu, učila hercova sestra.

Dlouhá a trnitá cesta k mateřství! Těchto 9 světových celebrit si na potomka muselo nějaký čas počkat

4. Jada Pinkett-Smith 

Své dvě děti Willow a Jadena doma učil i herecký pár Jada a Will Smithovi. Důvod herečka uvedla v jednom rozhovoru: "Školní systém v této zemi – veřejný i soukromý – je navržen pro 'průmyslový věk'. Nacházíme se v technologickém věku. Nechceme, aby se naše děti učily nazpaměť. Chceme, aby se učily co nejpřirozenější cestou!"

5. Kelly Preston

Kelly Preston a John Travolta doma vzdělávali své první dítě, syna Jetta, který zemřel v roce 2009. Nejinak tomu bylo i u dcery Elly Bleu a syna Benjamina. Kelly bohužel před dvěma lety zemřela na rakovinu, a John tak zůstal na výchovu svých dvou dětí sám.

Superžena, nebo jen skvělá máma? Má šest dětí a domácí výuka jí nedělá problémy!

6. Emma Thompson 

Oscarová herečka souhlasila s domácím vzděláváním své dcery poté, co pochopila, že škola není pro ni. Měla učitele a vlastní školní místnost na rodinné zahradě. "Milovala učení a byla strašně soustředěná a pracovitá. O negativech školy doma mě nepřesvědčí žádný argument," řekla před lety Emma.

7. Angelina Jolie 

V rozhovoru pro The Independent v roce 2017 se Angelina svěřila s důvody, proč si ona a její bývalý manžel Brad Pitt vybrali pro své děti domácí vzdělávání. "Myslím, že žijeme v jiné době a vzdělávací systém nedohnal naše děti a náš způsob života... Hodně cestujeme, i to byl ten důvod, a já jsem vždycky první, kdo říká: Udělejte školní úkol co nejrychleji, protože hned potom jdeme ven a budeme se učit o životě tak trochu jinak."


Máte zájem o domácí výuku? Tyto 4 podmínky jsou nezbytné:

* Vaše dítě je zapsáno ke vzdělávání v základní škole, která má udělenou akreditaci MŠMT.

* Osoba, která bude dítě vzdělávat, splňuje předepsané nároky na dosažený stupeň vzdělání.

* Máte vyjádření školského poradenského zařízení.

* Obdrželi jste souhlasné vyjádření ředitele školy.

Více se dozvíte na https://www.domaci-vzdelavani.cz/

Témata: Děti, Slavné maminky, Rodina, Rozhovor, Dcera, Dvojčata, herečka, Základní škola, zpěvačka, Vzdělání, Škola on line, Domácí výuka, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Isabella, Brad Pitt, Suri, Tom Cruise, Jennifer Lopez, Emma Thomson, Willow, Katie Holmes, Domškoláctví, Kelly Preston, John Travolta

Video