Maminka.czVýživa a stravování

Dort k prvním narozeninám: Co může a nesmí obsahovat

Martina Machová 20.  4.  2019
Upéct, požádat šikovnou babičku, nebo objednat? Ať tak či onak, jistě jste si alespoň na okamžik lámala hlavu, jaké suroviny do dortu k prvním narozeninám patří a jaké ne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snad každá rodina má ve svém albu fotku dítka u velikého dortu s jednou svíčkou. Některé momentky zachycují malého degustátora v akci, jiné jsou decentní a spořádané.

První narozeniny jsou zkrátka velká událost, ke které už několik desetiletí tradičně patří narozeninový dort. Některé rodiny mívají dokonce dorty dva! Jeden velmi dekorativní pro účastníky oslavy (a na „decentní a spořádané“ fotografie), druhý výhradně pro (pobavení) oslavence.  Jenže není dort jako dort, sladká dobrota upečená k prvním narozeninám by samozřejmě měla odpovídat zásadám zdravého jídelníčku pro daný věk.

I když je samozřejmě pravdou, že mnohé děti ještě v jednom roce odmítají cokoliv kromě mléka a kaše, některé se dokonce převážně kojí a maximálně sem tam něco „uzobnou“, jiné by naopak snědly i tátovu tlačenku s cibulí a zajedly ji granulemi z misky pro psa. Zatímco s dortem pro nejedlíka si hlavu lámat příliš nemusíte, neboť ochutná stěží jednu lžičku a má dost, ideální zdravý dort pro malé labužníky už bude pro některé maminky opravdu „oříšek“. Jaké ingredience by dle doporučení odborníků neměl obsahovat?

Existuje ideální dort?

Ideální dort k prvním narozeninám bohužel neexistuje. Proč? Je to jednoduché, každé dítko je jiné a každé má jiné chuťové preference – a nám jde přeci o to, aby oslavenci dort chutnal. Děti, které milují jablka, jistě potěší jablečno-agarový dort se základem z dětských sušenek, „mléčné typy“ zase uvede do extáze dort s jogurtovým základem a s oblíbeným ovocem.

Naopak milovníkům kojení a několika lžiček kaše či polévky se nezavděčíme ničím. Nicméně ať zvolíme jakoukoliv variantu, vždy chceme, aby byl dort nejen dobrý, ale i zdravý.

Co bychom tedy měli v receptech na dort k prvním narozeninám dle moderních výživových trendů vynechat (samozřejmě nezmiňujeme uzeniny a další podobné potraviny, které by do dortu přidávali jen pejsek s kočičkou)?

Jaké (obvyklé dortové) ingredience do dortu k prvním narozeninám nepatří

  • Velké kusy ořechů, bonbónů a podobných potravin či cukrářských ozdob (hrozí vdechnutí)
  • Tvaroh (vysoký obsah bílkovin zatěžuje ledviny)
  • Tučné máslové, tukové a smetanové krémy
  • Čokoláda, kakao
  • Pozor i na exotické ovoce, mnohé děti jsou na něj alergické (např. kiwi, ananas, mango apod.)
  • Umělá barviva a aromata (hrozí snad jen u výrobků na objednávku a kupovaných dortů)
  • V ideálním případě nepřidáváme ani řepný cukr
GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!

Co jste možná nevěděli

Dle posledních doporučení už kupodivu není tabu vaječný bílek! „Zavádění vajec i s bílkem se v některých zemích včetně České republiky tradičně oddaluje až do věku 9–12 měsíců. Jinde se kojencům přidávají do půl roku života, což odpovídá současným trendům i poznatkům (1). Přidávání tepelně zpracovaných vajec do jídelníčku kojeného dítěte ve věku 4–6 měsíců může snižovat riziko alergie na vaječné i jiné bílkoviny,“ tvrdí pražský alergolog Jiří Novák.

Podobně jsou na tom i obilniny s obsahem lepku, jejichž podání před dovršením prvního roku se již v současnosti nepovažuje z hlediska vzniku alergií za problematické. Nicméně pokud jste s lepkem „zaspali“, není příliš vhodné s ním dítě seznámit až v den prvních narozenin ve formě vydatného piškotového korpusu z pšeničné mouky.

„Náhlé zavádění velkého množství lepku nebo jeho pozdní zavádění do stravy dítěte riziko celiakie i diabetes mellitus I. typu zvyšuje,“ tvrdí na základě mnoha publikovaných studií alergolog Jiří Novák.

Strava malého batolete, kterým se váš potomek stává s první sfouknutou svíčkou na dortu, se má dle odborníků a dle výživových doporučení pro danou věkovou kategorii pomalu přibližovat běžné stravě. Což však neznamená, že vaše batole smí jíst vše – dítě není malý dospělý!

Čtěte také: 10 potravin, které děti do jednoho roku nesmějí jíst!

3 jednoduché vyzkoušené recepty na zdravé dorty

Jablíčkový dort s ricottou (nepečený)

Potřebujeme: 1 balení sušenek pro kojence, 3 středně velká sladká jablka, 400 g ricotty, 40 g jemného kukuřičného škrobu (maizena), glukopur, plátky měkčí oloupané nektarinky na zdobení (popř. jiné oblíbené ovoce)

Na dno otvírací dortové formy (vyložené pečicím papírem) naskládáme kojenecké sušenky, ty zalijeme směsí strouhaných dušených jablíček s maizenou (kvůli zhoustnutí), na jablkovou směs navrstvíme ricottu oslazenou dle chuti glukopurem či agávovým nebo obilným sirupem. Nakonec dort ozdobíme plátky ovoce a dáme na 12 hodin do lednice.

7 zdravých dobrot, které si zamilují i děti

Nepečený banánový dort

Potřebujete: 1x balení piškotů, 1 x smetanu ke šlehání, 2 x zakysanou smetanu, moučkový cukr dle chuti, 2 větší banány

Postup: Smetanu vyšlehejte dotuha a poté opatrně vmíchejte zakysanou smetanu. Krém oslaďte dle vaší chuti. Dortovou formu vyložte potravinovou fólií nebo pečícím papírem (není ale nutné) a na dno položte piškoty. Zatřete je krémem a na něj vložte na kolečka nakrájený banán. Stejným postupem pokračujte do vypotřebování ingrediencí.


Nejoblíbenější chodítka

Fisher Price Laugh & Learn pejsek Fisher Price Laugh & Learn pejsek
nabízí 40 obchodů za ceny od 842 Kč
Porovnat ceny
Baby Mix růžová Baby Mix růžová
nabízí 34 obchodů za ceny od 954 Kč
Porovnat ceny
Baby Mix dětské mátový Baby Mix dětské mátový
nabízí 36 obchodů za ceny od 872 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené produkty


Rychlý mrkvový dort

Potřebujete: 1  lžička soli, 250 g nastrouhané mrkve, 230 g hladké mouky, 3 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření, 250 ml oleje, cukr dle uvážení, mléko, 230 g lučiny

Postup: Ve velké míse prošleháme vejce s cukrem a olejem. Do jiné mísy si prosijeme mouku, sůl, koření a prášek do pečiva. Do mokrých ingrediencí přidáme ty suché, přisypeme nastrouhanou mrkev a ořechy a zamícháme tak, aby se obě směsi dobře propojily v hladké těsto. Korpusy je lepší péci nadvakrát - ve dvou kulatých klasických formách, ale pro línější je možné i najednou, pozvolněji a pak rozkrojit. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut. Mezi dva vychladlé korpusy namažeme krém z čerstvého smetanového sýra. Sýr prošleháme s mlékem a osladíme podle chuti.

VIDEO: Podívejte se, jak to vypadá, když děti jí svůj první dort

Mudr. Jan Boženský: „Fermentované výrobky mohou příznivě ovlivnit vývoj a růst dětí“
Jaký dárek vybrat těhotným maminkám? Potěší je dárkové krabičky i plenkový dort
Jaké potraviny nejsou vhodné pro děti do jednoho roku?
Témata: Výživa a stravování, Batole, dort, Mango, Řepný cukr, Hovínko, Běžná strava, Přesnídávka, Malé batole, Ideální případ, Lednice, Obilný sirup, Ingredience, Lama, První rok, Jablíčko, Hustý krém, První dort, Perník, Lepek, Obsah, Špaldové mouka, Celiakie, Tlačenka, Lžička