Maminka.czEkovýzva

Dost igelitu! Na nákupy už jen s látkovými pytlíky, slíbila redaktorka Míša

redakce 13.  4.  2019
Nějakou dobu už se snažím nezapomínat brát s sebou na nákupy látkovou tašku nebo síťovku od mé kamarádky Kayi, která před pár lety oživila a pod značkou Česká síťovka oprášila jejich zašlý lesk.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejenom proto, že kdyby mě potkala s igelitkou, rovnou by mě s ní asi přetáhla po hlavě, ale taky proto, že mě ty všudypřítomné plasty prostě štvou. A co víc, najednou mi začíná být dokonce trapně, když musím svůj nákup do igelitky naskládat, protože v obchodě zrovna nenabízejí jinou alternativu. Trapně vůči mým dětem, kterým zamořujeme místo jejich budoucích životů, trapně vůči přírodě, ale i vůči sobě samotné.

Eko není cool, eko je normální! Jaká jsou naše redakční ekopředsevzetí?

Když se ale rozhlédnu po sámošce, je to opravdu plast, kam se podíváš. Proč jsou rajčata po čtyřech vyskládaná na plastovém tácku, potaženém plastovou fólií? Kdybychom červeně označili všechny výrobky, které jsou zabalené v tomhle materiálu, červená se rovnou celý obchod. A to nemluvím o tom, kolik igelitových sáčků použijeme, když si do každého dáváme ovoce, zeleninu a pečivo, každý druh pěkně zvlášť. Za jeden nákup jich jeden člověk má v košíku třeba deset. A tak jsem se rozhodla, že tohle změním. Na nákupy budu kromě síťovky nosit i potravinové sáčky, které se tak stanou nezbytnou součástí pro mé zero waste nakupování. Tak hurá do toho! 

Michaela Láchová, redaktorka, synové Štěpán (6) A Mikuláš (5)

POTRAVINOVÉ SÁČKY

Do sáčků je snadno vidět, jsou prodyšné a unesou až dvě kila potravin. Navíc jsou zdobené odlišnými šňůrkami, takže si sami zvolíte, do které barvy budete dávat brambory a do které například jablka. Sáčky můžete používat do aleluja, a když se zašpiní, stačí je proprat v mýdlové vodě.


Citron, ocet i jedlá soda jsou skvělé přírodní čističe, říká redaktorka Simona

Hledáme Maminku roku 2019! Právě teď můžete přihlásit sebe nebo jakoukoli jinou skvělou matku ve svém okolí do dalšího ročníku této výjimečné soutěže. Všechny potřebné informace najdete na webu Maminka roku TADY

Témata: Naše tipy, Náš tip, Ekologie, Ekovýzva, Zero waste, Pytlík, Igelit, Zero, Látková taška, Nákup, Míša, Kay, Lesk, Redaktorka, JEN, Reda, Michaela Láchová, Sáček

Video