Maminka.czKam s dětmi

Dovolená s dětmi jinak: Dobrodružná výprava po stopách historie

Reklama 26.  5.  2014
Dovolená s dětmi jinak: Dobrodružná výprava po stopách historie
Turecko je známé jako turistická destinace s pěknými plážemi, průzračným mořem, slunečným počasím a smlouvavými obyvatali. Turecko je však především zemí prastaré kultury; zemí, kde se antičtí Řekové a Římané vystřídali s muslimskými Osmany; zemí, která byla dějištěm známých bitev starověké mytologie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Místo setkání největších antických hrdinů

Jsme v dobách, kdy bohové zasahovali do lidských životů, po světě se proháněly roztodivné příšery a hrdiny se to tu jen hemžilo. Paris, syn trojského krále Priama, se vydává do řecké Sparty, aby si odvezl nejkrásnější ženu světa – Helenu. Tak se strhává nejznámější válka starověku – Trojská válka, kde po svém boku bojovali hrdinové jako Achilées či Odysseus. Vítězi této války se stali Sparťané, a to díky lsti se slavným trojským koněm.

Jak vypadá Trója dnes? Není nic jednoduššího, než se do ní zajet podívat. Místo bájného města objevil koncem 19. století amatérský archeolog Heinrich Schliemann, který Tróje zasvětil celý svůj život. Dnes si tu můžte prohlédnout množství vykopávek, které jsou asi nejstaršími v Turecku vůbec – některé stavby jsou datovány až do doby 3000 let před naším letopočtem. A co v Tróji nesmí chybět? Samozřejmě kůň. Ten už sice není původní, ale dětem se určitě bude líbit.

Tam, kde se zrodila filozofie

Mílét je městem v turecké Anatolii, které bylo rodištěm mnoha známých myslitelů a zároveň nejbohatším městem pobřeží Malé Asie. Osídleno bylo již v 10. tisíciletí před naším letopočtem, velký rozkvět pak zažilo jako řecké a později římské přístaviště. Jelikož naplaveniny řeky znemožnily další fungování přístavu, bylo město na přelomu letopočtu opuštěno. Po tehdejších obyvatelích tu však zůstaly stavby, jejichž pozůstatky si dodnes můžeme prohlédnout. Nejzachovalejší jsou římské lázně, vidět můžeme také divadelní amfiteátr nebo novější byzantský hrad.

A jak že to bylo s tou filozofií? V Mílétu žil známý myslitel Tháles – Tháles z Míletu, který je kromě svých četných objevů v matematice a astronomii oceňován také jako první filozof. Nevadí, že si myslel, že svět je placka plovoucí na světovém oceánu. Stal ze zakladatelem první filozofické školy – zvané jak jinak než Mílétská, jejímiž představiteli byli takoví myslitelé jako Anaximandros či Anaximénes.

Za jedním ze sedmi divů světa

Město Efes bylo podle legendy založeno Amazonkami. Postupně se stalo jedním z nejdůležitějších měst Římské říše. Snad také proto zde byl postaven největší chrám tehdejšího světa – Artemidin chrám, který se stal jedním ze sedmi divů světa. Ze slavné historie zůstalo v Efesu mnoho antických staveb – dvě divadla, agora se sloupy, Celsova knihovna, Hadrianův chrám, samozřejmě pozůstatky Artemidina chrámu a mnoho dalšího.

Turecko jako centrum antiky?

Ač se to nezdá, jedná se o zemi s největší koncentrací antických památek. Během dovolené v Turecku můžete spolu s dětmi objevovat krásy této starověké kultury, učit se mýtickým příběhům i historickým událostem. Míst, kam můžete vyrazit, je spusta. Jmenujme Pergamon známý především Diovým oltářem, Side, kde jsou antické památky volně roztroušené mezi novější zástavbou, město starověkých Lýků Myra, nebo Aspendoský amfiteátr.

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje