Dozlatova usmažené domácí koblihy, kterým nikdo neodolá!

16. 1. 2021
Dozlatova usmažené domácí koblihy, kterým nikdo neodolá!
Nejlepší koblihy jsou vždy ty čerstvé, krásně usmažené a s náplní, na které nikdo nešetřil. Ať při masopustu, nebo jen když na ně máte chuť, koblihy udělají radost úplně pokaždé. Tady máte videonávod jak na ně krok za krokem.

Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit a péct snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.

Recept – Dozlatova usmažené domácí koblihy

Suroviny:

175 g hladké mouky

175 g polohrubé mouky

150 ml vlažného mléka

60 g rozpuštěného másla

30 g krupicového cukru

10 g vanilkového cukru

2 vejce (pokojové teploty)

20 g droždí

1 lžíce tuzemáku

špetka soli

tuk na smažení (řepkový olej, sádlo)

Na plnění a zdobení:

130 g meruňkového džemu

2 lžíce moučkového cukru

Extra rychlá, jednoduchá a zdravá!  Čočková polévka krok za krokem!

Postup

Obě mouky prosijte do mísy robota. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte. Ve středu vytvořte důlek, do kterého nalijte část vlažného mléka. Přidejte rozdrobené kvasnice a promíchejte s částí mouky okolo, dokud nevznikne řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít. Za 20 až 30 minut bude mít v sobě bublinky.

Do kvásku přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), vejce a tuzemák. S pomocí háku na těsto hnětejte v robotu asi 10 minut. Těsto v míse zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.

Vykynuté těsto splácněte pěstí a rozdělte na porce s hmotností 50 g. Každý díl těsta pak vytvarujte do tvaru koule (viz video). Uložte na pomoučenou utěrku, zakryjte a nechte dokynout (30 až 45 minut podle okolní teploty).

Mezitím, co koblihy kynou, si už pomalu přichystejte nádobu a tuk na smažení. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, tak aby vám koblihy nepřekynuly. Tuk by měl mít teplotu okolo 175 °C.

Koblížky smažte v několika várkách. Do oleje koblihu vkládejte opatrně a stranou, která byla při kynutí nahoru, dolů do oleje. První otočku udělejte asi po dvou minutách. Otočte a dosmažte i z druhé strany. Poté klidně ještě jednou, dvakrát otočte, aby byly koblihy propečené (potřebují asi 5 až 6 minut).

Počítejte s tím, že koblihy při smažení nabývají, tak jich nedávejte najednou moc. Pokud se nafouknou, můžou se do sebe zaklínit a pečou se pak nerovnoměrně. Pokud se kobliha při smažení začne podivně nafukovat, klidně ji propíchněte nožem.

Hotové koblihy vyskládejte na plech nebo mřížku s papírovými ubrousky. Nechte je vychladnout a zbavit části tuku. Vychladlé koblihy naplňte připraveným džemem. Koblihu stačí ve středu propíchnout tenkým nožíkem a pak plnit cukrářským pytlíkem s úzkou špičkou (dělá se i speciální delší koblihová, ale bez té se obejdete). Ve finále koblihy ozdobte moučkovým cukrem.

Tip:

Do základu můžete přidat citronovou kůru, vanilkový extrakt, skořici, kardamom, muškátový oříšek a podobně. Platí to i o cukru na obalení nebo posypání, do kterého můžete přidat trochu vanilky nebo vanilkového cukru.

Uvařte rovnou na několik dní: Videonávod od Koko
Dítě má nůž! Zapojte děti do vaření i pečení, ale naučte je zásadám bezpečnosti
Nechci, nejím! 40 podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo
Maminka
Témata: Video, Vaření, Cuketka, Mléko, Smažení, Cukr, Mouka, Džem, Masopust, Kvásek, Kobliha, Těsto, Tuk

Mohlo by vás zajímat
Dílnička: Jak na jednoduchý rodokmen pro předškoláky
Historie kočárků: S takovými "žihadly" pro miminka se chlubily naše prababičky
Meghan porodila. Je to kluk! Na svět nakonec přišel v nemocnici
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
I malé holčičky mohou trpět kvasinkovou infekcí. Jak ji poznáte?
Otěhotněla, aniž by kdy měla sex. Syna s Downovým syndromem miluje
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
Největší galerie porodních fotek, jakou jste viděli. Pozor, je to dojímavé a občas syrové

Horoskopy

Panna Mars je v nepříznivé konstelaci s vaším znamení, a proto budete vyčerpaní nejen z pracovních…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Kazimír, Leila, Oliva





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné