Maminka.czPeníze a kariéra

"Drahé" dovolené, na kterých si nemůžeme nic dovolit...

Michaela Karavarakis 15.  8.  2013
Jezdíte rádi do zahraničí i s tím, že si tam nemůžete příliš dovolit, nebo upřednostňujete tuzemsko, ale s tím, že pak na sobě nešetříte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Simona a Vašek: K moři za každou cenu

Simona s Vaškem nevynechají žádnou příležitost, aby nevycestovali někam do zahraničí. Většinou jezdí do kempů, občas do levných penzionů. Základní parametry jejich ubytování jsou jasné: musí mít k dispozici kuchyňku nebo alespoň vařič a (klidně i společnou) lednici. Obsah jejich zavazadel pak z valné části tvoří těstoviny, rajské omáčky, vakuové párky a jiné uzeniny, bločky eidamu, tavené sýry, mleté kafe, trvanlivé mléko a chleba.

Před dovolenou udělají vždy velký nákup ve velkoprodejně a když pak večeří kolínka s červenou omáčkou a nakrájenou klobásou, hřeje je vědomí, že za nákup jídla na celých deset dní utratili stejně, jako by je stály 2 večeře v místních restauracích.

Víme, že to jde

Simona pracuje jako účetní, Vašek je zaměstnán ve zdravotní pojišťovně a mají dvě děti (10 a 16 let). Každý si dokáže spočítat, že na to, aby si rok co rok mohli dovolit moře (a někdy i dvakrát), musí buď šetřit celý rok, anebo se pak na dovolené řádně uskrovnit. Simona s Vaškem dělají oboje, i když je fakt, že nebýt její záliby v jízdě na koni a jeho modelářství, dokázali by našetřit ještě víc. To, že tedy rodinnému rozpočtu občas trochu upustí přes rok, kompenzují na dovolených.

Budget je nízký, téměř na hranici únosnosti, ale Simona s Vaškem už mají vyzkoušené, že to jde. Samozřejmě bez žádného utrácení za hlouposti. Bez večeří, bez nákupu upomínkových předmětů, zcela jistě bez dárků pro příbuzné, bez zábavních parků a bez organizovaných výletů. Jednou vezmou děti večer na zmrzlinu, jednou se jedou podívat do města, jednou si možná nějaký ten výlet udělají (ovšem sami, autobusem). Nicméně, nic to nemění na faktu, že jsou každý rok u moře. A která rodina se dvěma dětmi si může tohle dovolit říct?

Dáša a Petr: Raději po vlastech českých

Dáša a Petr na tom nejsou, co se finanční stránky týče, o moc líp. Dáša dělá asistentku šéfovi jedné telekomunikační firmy a Petr provozního v malém hotelu. Mají rovněž dvě děti, 8 a 11 let. Dáša a Petr ale vyznávají jinou teorii. U moře s dětmi byli všehovšudy jednou a předcházel tomu rok, kdy jako rodina nebyli na dovolené žádné (děti strávily prázdniny na chalupě u babičky, zatímco Dáša s Petrem pracovali a šetřili).

Chceme se rozšoupnout

Většinou ale jezdí na dovolenou po Čechách. S dětmi mají prochozenou a na kole projetou Šumavu, Krkonoše, Lužické hory, Český ráj, Vrchovinu a příští rok se pořádně chystají na Beskydy a dál na Moravu. Ubytování si taky vybírají levnější, ale díky tomu, že neplatí za letenky, můžou si dovolit se na svých dovolených trochu rozšoupnout, což taky s oblibou dělají. Chodí na večeře, na koupaliště, do zoologických zahrad, hrát minigolf, dětem dopřejí zmrzlinu klidně každý den. A podle svých slov by neměnili. (To ovšem Simona s Vaškem rovněž ne.)

A jaké jsou vaše priority?

Jaký model je lepší? Jednoznačná odpověď samozřejmě neexistuje. Pro Simonu s Vaškem je moře a fakt, že vyjedou "ven", tak důležité, že tomu rádi podřídí vše ostatní. Tvrdí, že všechny opravdu skvělé věci jsou zadarmo - třeba vlny oceánu, slaný mořský vzduch, písek na pláži či horké slunce - a to, že si musí vařit a nemůžou si nic koupit, jim vůbec nevadí. Dáša s Petrem zase nekoukají až tak moc na to, kde jsou, ale to poslední, co by na dovolené chtěli, by bylo obracet v ruce každou korunu a nemoct si nic dovolit. A jak to máte vy?

Témata: Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Peníze a kariéra, NIC, Utrácení, Beskydy, Velký nákup, Český ráj, Upomínkový předmět, Dov, Krkonoše