Maminka.czChování a vztahy

Drama jako z filmu: Cizinec zachránil v Paříži dítě visící z balkonu

redakce 28.  5.  2018
Pařížané mají nového hrdinu. Stal se jím mladý Mamoudou Gassama z Mali, kterého teď všichni nazývají Spidermanem. Pohotově vylezl po fasádě domu až do čtvrtého patra, aby zachránil dítě visící z balkonu. Video s jeho hrdinským činem se dočkalo během pár hodin milionů zhlédnutí na sociálních sítích.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vše se odehrálo v sobotu večer okolo osmé hodiny, kdy kolemjdoucí viděli dítě visící z balkonu ve čtvrtém patře domu na severu Paříže. Ihned informovali hasiče, kteří však na místě zjistili, že asi čtyřletému dítěti už pomohl z nesnází mladý muž. "Naštěstí se tu vyskytl někdo, kdo byl v dobré kondici a měl odvahu pro dítě vyšplhat," řekli hasiči.

Tím neznámým hrdinou byl mladý Malijec bez dokladů Mamoudou Gassama. Bez váhání se jen za pomoci rukou asi během 30 vteřin vyšplhal přes čtyři balkóny, aby popadl dítě visící z balkonu a vtáhl jej do bezpečí. To všechno nafilmovali ohromení kolemjdoucí a video s více než čtyřmi miliony zhlédnutími koluje po internetu. 

Hrdina dne si mezi uživateli vysloužil přezdívku komiksového hrdiny Spidermana s připomínkou, že tentokráte jde o opravdového pavoučího muže. 

"Viděl jsem spoustu lidí, kteří křičeli, a auta houkala. Udělal jsem to, protože to bylo dítě. Vyšplhal jsem se tam a bohudíky jsem je zachránil," řekl dvaadvacetiletý Mamoudou Gassamu novinářům. Strach dostal, až když dítě bylo v bezpečí. "Když jsme vešli do obývacího pokoje, začal jsem se třást, nemohl jsem se udržet na nohou, musel jsem si sednout," dodal.

Podle prvních poznatků z vyšetřování se dítě nacházelo na balkónu samo, rodiče v té době nebyli doma.

Gratulace od pařížské starostky a pozvání do Elysejského paláce

Mladý přistěhovalec se dočkal pochvaly od pařížské starostky i pozvánky do Elysejského paláce, kde se má v pondělí setkat s prezidentem Emmanuelem Macronem. "Velké bravo pro Mamoudoua Gassamu za statečnost," napsala na Twitteru socialistická pařížská starostka Anne Hidalgo, která hrdinovi dne již poděkovala alespoň telefonicky.

"Řekl mi, že přijel před několika měsíci z Mali se snem, že si tu vybuduje život. Řekla jsem mu, že jeho hrdinský čin je příkladem pro všechny občany a že ho město Paříž určitě a rádo podpoří v úsilí usadit se ve Francii," uvedla starostka.

Na Twitteru zachránci malého dítěte poblahopřála k jeho odvaze také šéfka regionu Ile-de-France Valérie Pécresse.

Krátce po dramatických událostech byl otec ohroženého dítěte podle zdrojů z francouzské justice zadržen kvůli zanechání potomka bez dozoru. O dítě se nyní stará sociální zařízení. Jeho matka během dramatických chvil nebyla v Paříži.

Turistka porodila do moře. Rodiče se vynořili s miminkem v náručí. Plánovali to?
Supermámy existují! Matka zachránila syna, na kterého spadla 250kilová kláda
Maminka – hrdinka Jana si prošla mentální anorexií a dnes má tři děti a plní si sny

 

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, film, Paříž, Sociální síť, Dobrá kondice, Malé dítě, Sociální zařízení, Hrdinský čin, Twitter, Zach, Strach, Francie, Mali, Jak, Starostka, Gratulace, Spiderman, Hrdina, Mladý muž, Čtyřleté dítě, Balkón, Par