Maminka.czNovorozenec

Drncání, hopsání i houpání. Taky vaše miminko miluje rytmiku pohybu?

Martina Machová 23.  2.  2016
Proč malá miminka milují pasivní pohyb? Proč je uklidňuje, když jimi pohupujete, poskakujete společně na balónu, drncáte s nimi přes práh nebo třeba společně tančíte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdy dokonce stačí jen houpat, rytmicky natřásat či podrncat v kočáru – a z malého křiklounka je opět pohodové nebo dokonce slastně spící miminko! Proč vlastně kojenci tolik milují rytmický pohyb? Odpověď asi tušíte a vytušil ji i známý francouzský porodník, autor knihy Porod bez násilí a průkopník „něžných porodů,“ Frederick Leboyer. „Život v děloze byl tak bohatý. Plný zvuků a šumů. Ale hlavně tam byl pohyb. Neustálý pohyb. Když si matka sedla, vstala, šla, převalovala se – pohyb, pohyb, pohyb.“ Popisuje své postřehy Leboyer.

Rytmické pohyby dětem jednoduše připomínají nekonečný pocit bezpečí, který zažívaly v matčině děloze.

Ostatně určitý typ rytmického pohupování a drncání má mnohdy doslova hypnotický účinek i na dospělé jedince – jak slastně usínáme v houpacím křesle či síti nebo během líně drncavé cesty vlakem nebo autobusem. Tolik se nám toto prenatální blaho vrylo do podvědomí!

Dětský pláč jako zlé znamení či dílo zlého ducha

Frederick Leboyer nebyl samozřejmě první, kdo si všiml uklidňujících účinků rytmických pohybů. Nejen přírodní národy, ale i naše prababičky s oblibou běžně používaly závěsné i vyřezávané kolíbky a houpací košíky, nejrůznější nosítka typu šátek či manduka – děti v takových „zařízeních“ prostě a jednoduše plakávaly o poznání méně.

Některé přírodní národy dokonce považovaly dětský pláč za zlé znamení, dílo zlého ducha či příznak vážné nemoci – dlužno podotknout, že v těchto národech byly děti nošené, kolébané, natřásané, často pevně zavinuté a kojené dle momentální potřeby miminka. Což je pochopitelně v dnešním uspořádání moderní rodiny paradoxně mnohem obtížnější – děťátko totiž mívá k dispozici pouze neustále zaměstnané ruce maminky a ne další pohotové a láskyplné náruče babiček, tetiček a starších sester apod.

Zázračné syčení umí zklidnit miminko

Nicméně i křehká evropská miminka si umí jasně „říci,“ kdy je jim blaze – a tak maminky a tatínkové hopsají na balónech s děťátkem v ruce, drncají přes práh kočárkem tam a zpět nebo dokonce naloží malého křiklounka do auta, které dočasně pasují do role uspávacího stroje. Mnozí rodiče si oblíbili šátky, babyvaky, manduky a další nosítka, kdy je děťátko pevně přitisknuto k tělu rodiče v jakési improvizované schránce, zdánlivě připomínající dělohu.

Hitparáda nejpopulárnějších uklidňujících „pohybů“

  • „Obyčejné“ nošení a natřásání
  • Společné poskakování na míči
  • Společné houpání v houpacím křesle
  • Houpání v autosedačce, lehátku či kolébce
  • Drncání v kočárku (občas naprosto cíleně přes terénní nerovnosti)
  • Jemné poklepávání a poplácávání přes plenu v oblasti hýždí
  • Natřásání a pohupování miminka v prohlubni mezi nataženýma nohama či na klíně
  • Jízda v autě (někdy dokonce cíleně přes zpomalovače rychlosti)
  • Společný tanec

A jaká hopsala, houpadla a pohupovala mají, milé maminky,  v oblibě vaše děti?

Témata: Děti, Rodina, Novorozenec, Kojenec, Chování a vztahy, Pohyb, Spící miminko, Pohupování, Terénní nerovnost, Křikloun, Vaše miminko, Neustálý pohyb, Mimi, Dětský pláč, Rytmický pohyb, Frederick, Vaš, TAK, Houpání, Hitparáda