Maminka.czTěhotenství

Drogy miminko zabíjí

Ivana Ašenbrenerová 8.  4.  2011
Být v jiném stavu sice neznamená být nemocná, nicméně na některé věci byste měla raději zapomenout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řada prohřešků by totiž mohla vážně poškodit nejen vás, ale i vaše děťátko. Tak se pěkně zamyslete a ze svého pomyslného seznamu „hříchů“ si vyškrtněte ty nejvážnější.

Ještě než jsem otěhotněla, jsem přestala kouřit. Nebylo to sice snadné, ale zvládla jsem to. Nechtěla jsem svému miminku nijak ublížit,“ vypráví Renata z Ostravy. Lékařská doporučení jsou jasná jako facka – kouření způsobuje zužování cév, čímž se zhoršuje přísun kyslíku do placenty, a stejné je to také v případě alkoholu. I ten se touto cestou dostává k miminku, které může poškodit.

Vyvarujte se pití

Jedna sklenka dobrého vína nebo kvalitního piva na druhou stranu dítěti neuškodí, to ostatně potvrdí i odborníci, byť ne třeba nahlas. Nadměrné pití však vede k retardaci plodu a vývojovým abnormalitám, a to přece nechcete!

Proto je lepší nepít vůbec – a ideálně s tím přestat ještě v době, kdy miminko teprve plánujete. Totéž platí ještě nekompromisněji o drogách. I ty poškozují plod a ruší jeho vývoj. U závislých matek je dokonce desetkrát vyšší riziko poruchy placenty.

Čtěte také: Porod? Ten mě k smrti děsí!

„Opiáty, barbituráty, kokain, hašiš a další mohou způsobit například vývojové deformace plodu, vrozené srdeční vady, sníženou inteligenci, předčasný porod či nižší porodní váhu,“ varuje MUDr. Michal Koucký.

To nejsou žádné povídačky, ale skutečná realita. Nedávno například jedna Polka předčasně porodila dítě, kterému lékaři naměřili 4,3 promile alkoholu v krvi! Po celou dobu těhotenství totiž holdovala nadměrnému pití. Lékaři sice dítě zachránili, ale bude celoživotně postižené.

Je to vidět na první pohled

Myslíte si, že to lékaři při porodu nepoznají? Ale ano. Příznaky dítěte, jehož matka v průběhu gravidity konzumovala alkohol ve zvýšené míře, se nazývají fetální alkoholový syndrom.

Někdy je postižení zřejmé už při vyšetření novorozence pouhým okem – i miminko totiž vypadá „opile“, má menší hlavičku, plochý a široký kořen nosu, atypické oční štěrbiny, úzký horní ret, špatně vyvinuté nehty a nižší porodní hmotnost.

„Při podrobnějším vyšetření se mohou objevit vrozené vývojové vady, nejčastěji srdeční. Výskyt tohoto syndromu je individuální a variabilita klinických příznaků široká.

Narozené dítě tak může být zcela zdravé, nebo o zvýšené konzumaci alkoholu matkou může svědčit jenom snížení intelektu, které se projeví až s časovým odstupem. U žen alkoholiček se s fetálním alkoholovým syndromem rodí přibližně 35 % dětí,“ vysvětluje neonatoložka Mária Fedorová.

Ovšem myslet si, že abstinenční syndrom se může objevit jen v případě alkoholu, je naivní. Bohužel se to týká i užívání řady léků v těhotenství, jako jsou psychofarmaka, antidepresiva, antiepileptika, antidiabetika…

Všechno, co do sebe vpravíte, dáváte zároveň i miminku. Jestliže tedy můžete, žádné „zbytečné“ přípravky neužívejte, a pokud už musíte, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Medikace musí být v období gravidity pečlivě zvážená. Na druhou stranu řada léků je bezpečná, například Paralen (Ibuprofen naopak ne!). Opatrná buďte také v případě pití bylinkových čajů, některé nejsou pro budoucí maminky vhodné, protože mohou vyvolat děložní stahy (například sporýš). A v těhotenství také zapomeňte na léky na hubnutí.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Drogy, Abnormalita, Mária Fedorová, Alkoholový syndrom, Klinický příznak, Mimi, Horní ret