Maminka.czKojenec

Druhy kojeneckých vyrážek

Ivana Ašenbrenerová 1.  8.  2010
Druhy kojeneckých vyrážek
Kojenecké opruzeniny zahrnují několik podobných projevů dermatitid neboli postižení kůže. Nejčastější věk pro jejich výskyt je právě ten kojenecký.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdy však mohou přetrvávat do batolecího věku. Pod pojmem „opruzeniny“ se nejčastěji skrývají následující dermatologická postižení:

* Intertrigo: Onemocnění postihující kožní záhyby, které způsobuje mechanické dráždění a chemické působení při rozkladu potu, slin, moči a stolice. Přispívá k němu nedostatečná hygiena a špatně zvolené oblečení. Postižená místa jsou červená a někdy mokvají, pálí a bolí. Nesvědí!

* Plenková dermatitis: jde o zvláštní formu opruzení u kojenců a batolat, která vzniká působením tření plen a chemických látek z moči a stolice. Může se přidat bakteriální nebo plísňová infekce. Opruzenina začíná obvykle v okolí genitálu a zadečku v oblasti přiložených plen. Postižené oblasti jsou sytě červené, vyskytují se drobné puchýřky a mají sklon k mokvání. Vyrážka bolí, pálí, ale nesvědí.

* Ouročky: neboli kojenecká forma atopického ekzému: pokud se v nemocech moc nevyznáte, můžete tento kožní problém snadno zaměnit za plenkovou dermatitidu. Ouročky se často vyskytují na bradě, tváři a krku.

Objevují se mezi 2. a 6. měsícem věku a mohou se rozšířit na celé tělo. Kůže nejdříve zčervená, na povrchu se rozsejí drobné pupínky a puchýřky, dojde k mokvání a povrch se pokryje strupy a šupinami. Tyto opruzeniny jsou provázeny svěděním, takže děti jsou neklidné a špatně spí.

* Kontaktní dermatitis: pod tímto pojem je možno zahrnout kožní změny vyvolané akutním podrážděním. Můžou mít vzhled vyrážky nebo opruzeniny. Vždy je však za ně zodpovědný alergen, třeba v podobě pracího prášku, kosmetiky, materiálu, ze kterého je vyrobeno bodíčko, nebo i jednorázové plenky.

Reakce je lokální, tedy pouze tam, kde přijde citlivá pokožka do styku s alergenem. Projevuje se podobně jako atopický ekzém - včetně svědění. Snažte se proto pečlivě vybírat produkty pro své miminko.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Výraz, Citlivá pokožka, Druh, Nedostatečná hygiena, Kojenecká forma