Maminka.czPorod

Druhý porod? Už jedině s dulou!

Adéla Vedralová 7.  11.  2011
Pro mnoho žen je těhotenství a zvlášť porod něco, z čeho mají strach. Obávají se, jak to všechno zvládnou a že jejich psychika dostane pořádný kopanec. Přibližně před deseti lety se proto i u nás v Česku oficiálně objevily vyškolené duly, které rodičkám pomáhají na cestě k mateřství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem byla těhotná, o dulách jsem něco málo slyšela, ale pokládala jsem je za celkem zbytečné. Představovala jsem si, že jde o jakési velmi podivné šamanky, které podněcují ženy k takzvaným alternativním porodům, o nichž si myslím svoje. Tudíž by mě ani ve snu nenapadlo nějakou z nich kontaktovat. Dnes vím, že kdybych byla lépe informovaná, ráda bych jejich služeb využila. Můj porod totiž nepatří mezi nejúžasnější momenty mého života a jsem si jista, že tomu tak díky dule nemuselo být. Od některých svých kamarádek jsem slyšela samé úžasné historky. Takže u dalšího těhotenství nezaváhám!

Když jsem se nedávno viděla na dětské oslavě s kamarádkou Hankou, která si nedávno přivezla z porodnice svou druhou dcerku, nemohla jsem uvěřit tomu, jak nadšeně vyprávěla o porodu. Její první zážitek před třemi lety se velmi podobal tomu mému: malé peklo. Před časem jsme si přitakávali na téma: porod už nikdy! Jenže Hanka znovu otěhotněla a většinu času očekávání měla z porodu trauma a bála se, že se ten šílený zážitek bude opakovat.

Kontaktovala proto dulu, paní Lucii, která ji začala navštěvovat v průběhu třetího trimestru a značně na Hančině psychice zapracovala. Nacvičovaly si spolu dýchání, cvičení, tlačení… Když přišel den D, Lucie byla od začátku do konce u své svěřenkyně a odbourávala vše nepříjemné. Komunikovala místo Hanky se zdravotníky a tak se rodící žena mohla zcela soustředit jen na sebe.

ČTĚTE TAKÉ: Druhý trimestr? Skvělý čas pro sex!

"Všechno běželo jako po másle a já byla úplně klidná. Věděla jsem, že je se mnou někdo, kdo mi rozumí, umí mě podpořit a dokáže mě nenásilně nabudit. Druhý porod se díky dule nedá s prvním srovnat, i když trval déle a o něco víc mě bolel," vypráví Hanka. Není tedy co řešit, příště do toho jdu bez váhání také. Už žádné předsudky. Dulu můžete kontaktovat například přes web duly.eu!

Témata: Těhotenství, Porod, Rodina, Jed, Jedi, Pór, Druh, Skvělý čas, DŮL, Hančin, Druhý porod