Maminka.czMiminko

Jak je to s držením hlavičky u nejmenších kojenců? Vše, co potřebujete vědět

Kdy miminko poprvé otočí hlavičku? Kdy ji poprvé samo zvedne? A co se může stát, když kojenec špatně pase koníky, například při pasení hlavičku zaklání? Poradíme také, jak držení hlavičky správně trénovat a na co dávat pozor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vývoj dětské motoriky (tedy pohybových schopností a dovedností) je během prvních měsíců života kojence naprosto fascinující. Z malého „ležáčka“ se velmi rychle stává čile se pohybující, mrštná a komunikující bytost, která se takřka každý týden naučí něco nového. Dovednosti, které děťátko zvládne, se řetězí a téměř každá nová pohybová dovednost ovlivňuje tu nadcházející, zvláště co se kvality týče.

VIDEO: Jak se vyvíjí držení hlavičky u nejmenších kojenců?

I proto kladou odborníci v tomto období značný důraz na správnou manipulaci s miminkem, při níž je v prvních měsících života naprostým základem podpírání hlavičky ve správné poloze; tedy v mírném předklonu, aby nedocházelo k přetěžování nezpevněného šíjového svalstva a špatným návykům.

Manipulace s děťátkem, při níž by docházelo k záklonu hlavičky, nebo dokonce k absenci její podpory, je pro děťátko velmi škodlivá, což se samozřejmě nemusí na pohybovém aparátu projevit hned!

Jak se vyvíjí držení hlavičky u nejmenších kojenců?

Novorozenec: Novorozené miminko hlavičku samo neudrží, umí ji však otočit, leží-li na bříšku obličejem dolů.

1 měsíc: Měsíční kojenec dokáže na malou chvilku udržet hlavičku ve vertikální poloze, když ho pediatr při pravidelné kontrole vytáhne pomalým pohybem za ručky do sedu. (Toto testování vývoje pohybového aparátu provádějí výhradně odborníci!)

1 měsíc a půl: Po šestinedělí si můžeme začít všímat nové dovednosti děťátka; to se v lehu na bříšku pokouší zvednout hlavičku spolu s tělem. V poloze na zádech děťátko hlavu otáčí a někdy se ji pokouší zdvihnout.

Polohování miminka: na bok, nebo na bříško? A jak to střídat? Odpovědi má fyzioterapeutka

2 měsíce: Pokud pediatr provede test s vytažením za ruce do sedu, je hlavička již lépe a déle vztyčená, ale stále poněkud nestabilně.

3 měsíce: Tříměsíční kojenec dokáže vleže na zádech nadzvednout hlavu a udržet ji ve střední poloze. Dále též začíná pást koníky, což je velmi důležitý mezník v psychomotorickém vývoji. Pro pozdější vývoj je však důležitá kvalita, a ne kvantita! Pase-li děťátko koníky chybně, může ho to v budoucnu poškodit – tedy v případě, že mu nepomůžeme zafixovat si správný pohybový vzorec.

4 měsíce: Vydrží pást koníky i několik minut, než se unaví. V poloze na zádech i na bříšku dokáže hlavičku již pěkně zvedat.

Jak vypadá správné tříměsíční pasení koníčků?

  • Dítě je opřené o obě předloktí, lokty jsou mírně před rameny.
  • Pánev je sklopena tak, že je zadeček přitisknutý na podložce. Těžiště těla je na stydké kosti.
  • Nožky miminka jsou nataženy na podložce.
  • Hlavička je v prodloužení trupu (není patrný záklon!); děťátko tedy sleduje předměty pod sebou, a ne před sebou.
  • Pěsti děťátka jsou otevřené a dlaně uvolněné.
Zvedání a držení hlavičky ve dvou měsících

Důsledky špatně provedeného tzv. prvního vzpřímení (první pasení hříbátek) se mohou projevit až mnohem později. Patří mezi ně obtíže s krční páteří a s tím spojené bolesti hlavy, v některých případech může dojít k asymetrickému posílení břišních svalů a svalů ramen, což přímo souvisí s vadným držením těla.

VIDEO: Co při masáži miminek nikdy nedělat

Pasení koníčků
Pediatrie (poradna)

Pasení koníčků

Jaký máte názor na pasení koníčků a zvedání hlavičky u dětí?
Vývoj miminka 2. měsíc: Miminko se poprvé usměje, maminku může trápit splín
Témata: Zdraví, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Šestinedělí, První měsíc, Pohybový vzor, Pohybový aparát, Předklon, Vzorec, NEJ, Psychomotorický vývoj, Pohybová dovednost, Hlavička, Špatný návyk, Tříměsíční kojenec, Koník, Podložka, Pomalý pohyb, Krční páteř, Nová dovednost, Vertikální poloha, Důležitý mezník, Zdraví na Heureka.cz