Maminka.czPeníze a kariéra

Důchodové vyhlídky třicátníků

Petr Gola 17.  2.  2010
Většina z nás půjde do penze za zcela jiných podmínek než naši rodiče. Penzijní systém se vlivem demografických trendů změní. Poradíme vám, s čím byste měli počítat a na co se připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Česku, stejně jako v ostatních vyspělých zemích, dochází k prodlužování střední délky života a snižování porodnosti. To vede ke stárnutí populace a rostoucím státním finančním nárokům na zabezpečení penzijního systému. Důchodové výdaje tím rok od roku více zatěžují státní rozpočty vyspělých zemí. Občané mladší 40 let tak budou odcházet do důchodu později a s nižší penzí, protože stát nebude mít prostředky na zachování současného penzijního systému. Každý šestý Evropan je starší 65 let. Poměr penzistů vůči pracujícím se rok od roku zvyšuje a z tohoto důvodu budou muset státní penze ve všech evropských zemích klesat. Ani Česko nebude výjimkou. Co z toho pro vás plyne? Začít si na penzi co nejdříve šetřit, protože značný finanční polštář v důchodovém věku budou tvořit vaše soukromé úspory. V následujících letech totiž dojde ke změně parametrů – především ke zvyšování důchodového věku, zvyšování potřebné doby pojištění a snižování státní penze.

Do důchodu později

Čím jste mladší, tím později půjdete do důchodu. Dnešní třicátníci by měli dokonce počítat s odchodem ve věku vyšším než 65 let. Tento důchodový věk bude platit v Česku od roku 2030 pro muže, bezdětné ženy a ženy, které vychovaly jedno dítě. Ženy, jež vychovají dvě a více dětí, půjdou do důchodu dříve, v závislosti na počtu vychovaných dětí, nejdříve však v 62 letech. Do roku 2030 se důchodový věk postupně zvyšuje. V roce 2012 to bude 63 let pro muže a bezdětné ženy. Důchodový věk se tak během posledních let v Česku výrazně zvýšil. Například ještě v roce 1995 odešla žena vychovávající dvě děti do důchodu v 55 letech, v roce 2012 odejde žena vychovávající dvě děti do důchodu až v 61 letech a ženy narozené po roce 1968, které vychovají rovněž dvě děti, půjdou podle současné platné legislativy do důchodu až v 64 letech. A to se může důchodový věk pro dnešní třicátníky během následujících let ještě zvýšit. Proč? Již nyní je v několika vyspělých zemích důchodový věk vyšší. Takže jen přizpůsobíme naši legislativu.

Státní penze klesne

Čím později do důchodu půjdete, tím nižší hodnotu státní penze (v poměru k průměrné mzdě) budete mít. Již nyní státní penze klesá. Jak? Za rok 2008 činila průměrná hrubá měsíční mzda 23 542 Kč, průměrný důchod 9347 Kč – tedy asi 40 % průměrné mzdy. To je ovšem zavádějící informace, která se často objevuje ve sdělovacích prostředcích. Podstatně lepší vypovídací schopnost má informace, že penze činí 52 % oproti průměrné čisté mzdě. Hrubá mzda totiž podléhá povinným odvodům (záloha na daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění), důchod podléhá dani z příjmu až od částky 248 000 Kč ročně a pojištění za důchodce platí stát. Téměř všechny důchody jsou tedy vypláceny čisté. Ještě v roce 1998 však činil poměr důchodu k průměrné čisté mzdě 58 %. Za deset let se tedy tento poměr snížil o 6 %. Stát nebude mít prostředky na zvyšování státních penzí.

Získat důchod bude těžší

Pro přiznání starobního důchodu je potřeba splnit dvě základní podmínky. Dosáhnout důchodového věku a splnit podmínku potřebného počtu let pojištění. Nyní stačí splnit podmínku 25 let pojištění. Do doby pojištění se, velmi zjednodušeně řečeno, počítá počet odpracovaných let a náhradní doby (tj. např. rodičovská dovolená či studium v prvních šesti letech po dovršení 18 let…). Od roku 2018 bude potřeba splnit podmínku 35 let pojištění. Na důchod tak nedosáhnou např. občané, kteří budou během svého produktivního života příliš často a dlouho vedeni na úřadu práce. Ani 35 let pojištění však nemusí být konečná hranice, vždyť ve většině vyspělých zemí Evropské unie je potřeba splnit základní podmínku 40 až 45 let pojištění.

„Více najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka.“

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, duch, Důchodový věk, Hrubá mzda, Důchod, Záloha