Maminka.czDěti a mateřství

Dudlík – proč jej dítěti nenechávat do pozdního věku

Michaela Karavarakis 31.  3.  2014
Dudlík je věc, kterou všichni říkají, že se nemá dítěti dávat, ale nakonec nevydrží a dítěti toto šidítko strčí. Mnoha rodičům totiž dudlík nejednou zajistil klidnou noc. Časem však přijde okamžik, kdy je třeba jej dítěti vzít. Víte jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatuji se, jak jsem šla s dcerami ve dvou letech věku na očkování. Nechala jsem je, ať si vezmou dudlíky s sebou, protože jsem očekávala ryk. Místo toho ale holky po příchodu od lékařky dudlíky slavnostně zahodily a tím pro ně tahle životní etapa bez velkých dramat a křiku skončila.

Co se stalo? Paní doktorce se v deseti minutách podařilo to, co jsem já nezvládla v předchozím půlroce. Totiž vysvětlit mým dcerám, že „jéžiš, takhle velký holky a oni ještě mají dudlíky? To přece nejde. Zničíte si zuby, holky!“ A světe div se, autorita lékařova zafungovala mnohem účinněji, než ta naše rodičovská.

Rizika

Jedno z největších možných nebezpečí, které může dudlík představovat, tkví v jeho příliš brzkém představení novorozenci. Pokud dítě ještě dostatečně jistě neovládá sací reflex, může ho dudání dudlíku velmi zmást. Pohyb pusinkou při saní a při dudání je totiž naprosto rozlišný. Proto odborníci doporučují nejdříve se ujistit, že dítě ví, jak sát z prsu či z flašky a teprve potom mu pro uklidnění nabídnout dudlíček. Další riziko představuje poměrně vysoká návykovost. Přesvědčit dítě, aby se v pozdějším věku dudlíku vzdalo, si často žádá nezměrnou a neúnavnou snahu rodičů i celého příbuzenstva.

Výhody

Dudlíky ale nepředstavují pouze rizika. Jejich přínos je zřejmý. Dudání děti zklidňuje, způsobuje jim příjemné pocity a pomáhá jim usnout. Jana Š. se například svěřuje: „Navzdory všem psaným pravidlům naší porodnice dcera nedostala dudlík ode mne, ale od sester na neonatologické JIPce. Nezlobila jsem se. Hypotrofické dítě s hypoglykemií, které sice saje, ale nepolyká, pročež je živeno kapačkou a k tomu prakticky stále brečí, čímž se vysiluje, bude prospívat těžko. Dudlík nás zachránil a navzdory mým představám, že jí ho do roka seberu, vydržel dceři do 2 let a asi 3 měsíců.“ Další výhodou dudlíků je, že dětem nahrazují palec případně jiné prsty u rukou na cumlání. A jak rodiče, tak pediatři se shodují na tom, že cucání palce se odnaučuje mnohem hůře než dudání dudlíku.

Kdy říct stop a jak?

Kolem dvou let věku byste ale svou snahu zbavit dítě dudlíku měli dovést do zdárného a definitivního konce. Čím dřív s tím začnete, tím lépe. Nedoporučuje se vzít dítěti dudlík ze dne na den. Raději dokola vysvětlujte, opakujte, dávejte dítěti dudlík pouze na spaní a odstraňte ho z jeho dosahu přes den. Pokud o něj projeví zájem, snažte se mu vysvětlit, proč to nejde, a pokuste se odvést jeho pozornost. Při dlouhodobém používání dudlíku – tedy po většinu dne u dětí starších dvou let – hrozí nejenom vyšší kazivost zubů, ale i jejich pokřivení a následná nutnost rovnátek.

Proč?

Někteří pediatři razí teorii, že závislost na dudlíku v pozdějším věku dítěte může být výsledkem nedostatečné péče a zájmu ze strany rodičů. Dítě si připadá citově deprivované a tak se častěji a častěji uchyluje k dudání, které mu přináší příjemné pocity a vynahrazuje si tak nedostatek pozornosti dospělých.

Každé dítě je jiné

Synovi budou dva roky za měsíc a upřímně zatím si nedovedu představit, že by byl již brzy schopen podobně heroického činu, jako jeho sestry v tom samém věku. Jednak si myslím, že by ho pohoršení lékařky nechalo naprosto chladným a jednak u něj pozoruju fixaci na dudlík mnohem větší. Jen doufám, že nevyvěrá z nedostatku rodičovské péče, ale spíše z pohodlnosti. Každopádně den, kdy dáme i tomu poslednímu dudlíku sbohem, se blíží a už k němu máme dobře našlápnuto.


Kdy jste vaší ratolesti sebrali dudlík vy? Poraďte maminkám triky a fígle, jak dítě zbavit tohoto šidítka.

Témata: Děti, Věk, Dlouhodobé používání, Dudlík, Sací reflex, Pozdní věk, Životní etapa